De beste kerstcadeautjes voor honden en katten

De beste kerstcadeautjes voor de 5 type’s hond of kat

It’s not how much we give but how much love we put into giving. – Mother Theresa

Het is elk jaar met kerst weer een uitdaging om leuke persoonlijke cadeautjes te vinden.

Ik help je dit jaar een pootje door voor elk type hond of kat een cadeau idee te geven: de beste kerstcadeautjes voor de 5 type’s honden en katten.

De vijf types

Bij de traditionele Chinese geneeskunst wordt alles onderverdeeld in een van de vijf elementen. Deze elementen zijn: Vuur, Aarde, Water, Metaal en Hout. Elk element wordt geassocieerd met een seizoen, kleur, orgaan, lichaamsdeel, functie, emotie etc. Zo word Water bijvoorbeeld geassocieerd met het seizoen winter, de kleur zwart, de emotie angst en met de blaas en nieren.

Jij en jouw maatje hebben ieder alle vijf de elementen in je. Maar meestal zijn er een of twee van die elementen duidelijker aanwezig dan de andere. Het element dat het duidelijkst aanwezig is vormt jouw constitutie of jouw type. Zo hebben we het over een Aarde type of een Hout type.

Aarde type

Aarde type dieren zijn makkelijke, vriendelijke en rustige dieren. Ze zijn heel loyaal en zorgzaam en willen graag anderen een plezier doen of helpen. Als jij verdrietig bent komt dit maatje jou troosten. Het zijn van nature geen harde werkers maar als ze jou er een plezier mee doen willen ze graag met je aan het werk. Maar de hele dag lekker luieren op de bank heeft meestal de voorkeur. Over het algemeen zijn Aarde dieren middelgrote dieren met een wat rondere lichaamsbouw.

Het element Aarde heeft alles te maken met wat je eet en drinkt en hoe je dat verteert. Eten is heel erg belangrijk in het leven van een Aarde dier. Ze eten graag en veel en alles. Ze zijn vaak de hele dag op zoek naar eten. Iets op tafel of het aanrecht laten staan is echt geen optie want als je thuiskomt is het weg! Deze dieren hebben daardoor wel de neiging om te dik te worden.

Kerstcadeau voor het Aarde type

Het zal geen verrassing zijn maar een Aarde hond of kat zal je het meest bij maken met wat lekkers ! Stel een pakket samen met de favoriete snacks van jouw maatje. Er zijn ook allerlei leuke kant en klare snackboxen te krijgen. Een zelfgemaakte snack of maaltijd zal zeker ook op prijs worden gesteld!

Metaal type

Metaal dieren zijn dapper, rustig en zelfverzekerd. Ze hebben veel behoefte aan structuur, rust en regelmaat. Het zijn harde en zelfstandige werkers die geen behoefte hebben om in de schijnwerpers te staan. Maar ze vinden het wel heel fijn om erkend en beloond te worden! Het zijn “U vraagt, wij draaien” types en “regels zijn er om opgevolgd te worden” is een van hun andere motto’s. Ze doen hun opdrachten graag goed. Ze zijn introvert en laten niet duidelijk hun emoties zien. Ze zijn vaak gereserveerd vooral naar mensen en dieren die ze niet kennen.

Jacht- en werkhonden zoals Border Collies hebben vaak veel metaal in zich. Bij katten zijn dit de de rustige en zelfverzekerde katten die wat meer op afstand zijn en letterlijk de kat uit de boom kijken.

Kerstcadeau voor het metaal type

Metaal types vinden het heerlijk om zich te verliezen in hun werk en vervolgens flink beloond te worden omdat ze het zo goed hebben gedaan. Het gaat dan wel om werk dat ze van nature leuk vinden. Denk aan speuren, frisbee, schapendrijven, treibball, behendigheid etc.

Je doet deze dieren dan ook geen groter plezier dan met de kerst extra tijd met ze door te brengen met de sporten/taken die ze het leukste vinden.

Water type

Als het water element in balans is zijn dieren van het water type alert en observerend. Ze zijn rustig en terughoudend. Ze bekijken alles liever van een afstandje en houden ervan om ruimte om zich heen te hebben. Ze willen alles goed kunnen overzien en kunnen vluchten als dat nodig is.

Ze zijn van nature voorzichtig en wat wantrouwend. Het zijn gevoelige dieren die dicht bij hun gevoel en instinct staan. Ze zijn heel erg gevoelig voor de emoties en energieen om hun heen. Ze zijn vaak solitair en eenkennig. Ze hebben niet altijd behoefte aan contact met andere dieren of mensen.

Het zijn slimme dieren. Ze zijn nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen.

Water is een yin element en water dieren hebben het dan ook sneller koud. Ze hebben vaak voorkeur voor warme plekjes zoals vlak bij de kachel of in de zon.

Angst is de emotie die bij water hoort. Water dieren zullen als ze uit balans raken dan ook snel angstig worden.

Kerstcadeau voor een Water type

Deze dieren zijn intelligent en houden van leren en puzzelen. Een puzzel of snuffelkleed is dan ook een goed kerstcadeau! Ook houden ze van warmte, een lekkere warme mand of deken zullen ze ook op prijs stellen. Een water type kat zal een warm verstop plekje heel erg waarderen.

Hout type

Een hout dier in balans is een dier dat er voor je is en heel hard voor je werkt. Hout dieren houden van beweging . Ze moeten veel bewegen om in balans te blijven. Ze zijn dapper, zelfverzekerd en moedig. Ze willen de beste zijn in wat ze doen. Als ze doen wat ze leuk vinden dan zijn ze heel erg gefocust en gaan er vol voor. Door hun competitieve natuur zijn het vaak geschikte honden voor hondensport. Maar als deze dieren geen “taak” krijgen kunnen ze zich gaan vervelen en ongewenste gedragingen gaan vertonen. Ze zoeken zelf werk.

Ze hebben niet van nature een rem of uit knop. Ze zullen door blijven gaan tot ze er bij neer vallen. Als eigenaar van een hout type dier zal jij dus moeten aangeven wanneer het genoeg is en tijd is om te rusten. Als ze iets in hun hoofd hebben dan zullen ze niet ophouden tot ze dat bereikt hebben. Dit kan leiden tot blijven zeuren om dat speeltje of die wandeling net zo lang totdat ze het krijgen.

Hout dieren houden niet van grenzen. Ze zullen deze altijd blijven opzoeken en overschrijden. Ze hebben moeite met autoriteit. Ze hebben vriendelijke leiding nodig die geduldig de grenzen keer op keer aangeeft.

Het zijn gevoelige dieren en kunnen niet goed tegen stress of hardhandig optreden. Ze hebben een stabiele thuissituatie nodig met routine en regelmaat.

Als ze uit balans zijn kunnen ze een “kort lontje” hebben en snel gestrest, ongeduldig of geïrriteerd raken. Dit kan ook leiden tot agressie problemen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld uitvallen naar andere honden of naar mensen. Katten kunnen gaan blazen of slaan.

Kerstcadeau voor een Hout type

Hout type dieren houden erg van beweging en competitie. Je doet ze het meest plezier met een wandeling of spelletje. Als je iets onder de boom wil leggen geef ze dan een nieuw speeltje waarmee je lekker samen kan spelen en rennen.

Vuur type

Vuur dieren zijn blije, joviale en actieve dieren. Ze hebben veel energie en zitten niet graag stil. Ze zijn dol op spelen en plezier maken. Ze zijn vaak super blij als ze een bekende zien en laten dat uitbundig merken.

Ze staan graag in het midden van de belangstelling en zijn dol op aandacht. Ze hebben vaak een hele trukendoos waarmee ze proberen jouw aandacht te krijgen.

Ze houden van gezelschap en fysiek contact. Ze vinden het heerlijk om met veel vriendjes samen te spelen. Ze leggen graag een pootje op jou, gaan tegen je aan liggen of komen gewoon helemaal op schoot liggen.

Vuurtypes zijn echte praters. Ze gebruiken hun stem op allerlei manieren: piepen, blaffen, miauwen etc.

Vuurtype dieren kunnen ook heel gevoelig zijn. Ze zijn gevoelig voor de stemmingen en emoties om hun heen. Als jij verdrietig bent zal een vuur dier jou proberen op te vrolijken door de clown uit te hangen.

Ze kunnen zich maar kort op een taak concentreren. Ze raken makkelijk overprikkelt of “hyper”. Ook kunnen ze heel snel van stemming wisselen. Daardoor kunnen ze ook wat “drama-queen” in zich hebben. Ze schieten makkelijk van de ene kant van de emotie naar de andere. Als ze blij zijn dan zijn ze over de top blij en als ze iets niet leuk vinden dan is het ook gelijk het einde van de wereld.

Doordat vuurtype dieren aandacht erg belangrijk vinden zijn ze gevoelig voor verlatingsangst of jaloezie.

Kerstcadeau voor een vuur type

Een vuur type wil vooral aandacht en fysiek contact. Hoe ze die aandacht krijgen is niet van belang als ze maar aandacht krijgen. Je kan jouw vuurtype maatje dan ook niet blijer maken dan hem/haar te betrekken bij alles tijdens de kerst. Samen cadeautjes uitpakken en ermee spelen, helpen in de keuken met koken, en aan het eind van de dag tegen elkaar aan kruipen op de bank voor een goede kerstfilm.

Dat zijn ze, de beste kerstcadeautjes voor de 5 type’s honden en katten.

In welk type herken jij jouw maatje het meest? Wat ga jij jouw maatje geven voor de kerst? Ik hoor het graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs