De Chinese Klok

Time is free, but it’s priceless. 
You can’t own it, but you can use it. 
You can’t keep keep it, but you can spend it. 
Once you’ve lost it, you can never get it back.
Harvey MacKay

Je hebt vast wel eens de opmerking gehoord dat als je ’s nachts tussen 2 en 3 uur wakker wordt dat het dan met je lever te maken kan hebben. En volgens de Chinese filosofie kan dit inderdaad zo zijn. Maar hoe zit dat dan precies? En wat heb je eraan?

Circulatie door de meridianen

De Qi (energie) stroomt in de meridianen. Elke 24 uur gaat er een “golf” van extra Qi door alle meridianen en daarmee ook alle organen en bijbehorende systemen heen. Deze circulatie zorgt ervoor dat alle organen gevoed en indien nodig gecorrigeerd worden.

Er zijn twaalf hoofdmeridianen met bijbehorende orgaansystemen. De energie van elk orgaan is dus 2 uren per etmaal optimaal. Precies 12 uur later is dit orgaan juist op zijn zwakst.

De circulatie loopt volgens de volgende klok. Houdt er wel rekening mee dat deze klok gebaseerd is op de zonnetijd! En dus niet op de tijd die jouw horloge aangeeft.

In gezonde individuen functioneren de organen het beste op de hierboven aangegeven tijden. Je zou hier met je levenswijze rekening mee kunnen houden:


 • 5.00-7.00 Dikke Darm

Tijd om wakker te worden en naar de WC te gaan voor een grote boodschap.

 • 7.00-9.00 Maag

De beste tijd voor een gezond ontbijt

 • 9.00-11.00 Milt

Je milt is druk bezig met het verteren van je ontbijt. Dit is een goed tijdstip om aan het werk te gaan of te studeren.

 • 11.00-13.00 Hart

Wees aardig voor je hart in deze periode door te ontspannen en gezond te lunchen. Vermijd caffeine. Dit kan een goede tijd zijn om contacten te leggen.

 • 13.00-15.00 Dunne Darm

Je lunch wordt verteerd. Zorg voor een goede hydratie om je aandacht bij het werk te kunnen houden.

 • 15.00-17.00 Blaas

Heb je de bekende middag dip? Dan kan het zijn dat je niet genoeg hebt gedronken.

 • 17.00-19.00 Nieren

Een licht diner, reflectie over de dag en starten met het afbouwen van je dag zijn activiteiten die hier goed bijpassen.

 • 19.00-21.00 Pericardium

Het Pericardium of hartzakje beschermt het Hart. Dit is een goed tijdstip om yoga te doen, te mediteren of een boek te lezen.

 • 21.00-23.00 Driedubbele Verwarmer

Een goede tijd om naar bed te gaan.

 • 23.00-1.00 Galblaas

Als je rond deze tijd nog wakker bent gaat dit ten koste van de energie van je galblaas en dat kan effect hebben op het vermogen om beslissingen te nemen.

 • 1.00-3.00 Lever

Gedurende deze tijd is je lever actief om jouw lichaam te ontgiften. Daarom is het van essentieel belang om echt te slapen om deze tijd. Als je rond deze tijd wakker wordt kan dat een teken zijn van stress en een lever die uit balans is.

 • 3.00-5.00 Long

Wakker worden voor 5.00 verzwakt de immuniteit en de longen.

Bij klachten….

Bij klachten kan de Orgaan Klok ons een indicatie geven over waar (in welk orgaansysteem) het probleem zich bevindt. Dit is iets wat we met onze huisdieren goed kunnen gebruiken. 

In de Acupunctuur hebben we het over aandoeningen die te maken hebben met een tekort aan energie (Deficiëntie) en aandoeningen waarbij er een teveel aan energie is (Exces). Als een orgaan een deficiëntie heeft, dan zal dit orgaan zich beter kunnen gaan voelen op het moment dat het wat extra energie krijgt met de circulatie. 

Echter, als we een orgaan hebben dat al een Exces heeft, en dan ook nog een beetje extra krijgt met de circulatie zal het zich minder goed gaan voelen op dat tijdstip en kunnen de klachten toenemen.  

Als we bijvoorbeeld een hond hebben die een maagprobleem heeft die veroorzaakt wordt door een aandoening die gepaard gaat met een Exces van de maag, dan zullen de klachten tussen 7.00 en 9.00 ’s morgens toenemen en kan je rond die tijd bijvoorbeeld braken of misselijkheid zien.

Een hond met epilepsie die altijd aanvallen heeft tussen 1.00 en 3.00 zou een probleem met zijn lever kunnen hebben.

HEEFT UW HUISDIER KLACHTEN? DAN KAN HET DUS HEEL NUTTIG ZIJN OM EENS TE KIJKEN OP WELKE TIJDSTIPPEN DIE KLACHTEN OPTREDEN OF ERGER WORDEN!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs