DE MAILLARD REACTIE IN HONDEN/KATTEN VOEDING. MOETEN WE ONS DAAR ZORGEN OM MAKEN?

Good nutrition will prevent 95% of all diseases. 
— Linus Pauling

Iedereen die interesse heeft in de voeding van honden en katten heeft er wel eens van gehoord; de Maillard reactie.

Maar wat is het en waarom wordt er over gesproken?The Maillard reactie is in 1912 ontdekt door Louis-Camille Maillard.

Het is een spontane niet enzymatische reactie tussen suikers en eiwitten die optreedt bij verhitting van voeding. Deze reactie zorgt voor het korstje op ons brood en op de boterkoek. Wij, en onze huisdieren vinden de smaak die ontstaat door deze reactie lekker en daarom wordt het in de productie van voeding vaak gebruikt om de smaak van producten te verbeteren.

Dit klinkt alsof het iets goeds is maar…….

aan de andere kant van de medaille resulteert deze reactie in het vormen van Maillard reactie producten. Bijvoorbeeld de formatie van 5-hydroxymethylfurfural en acrylamide wat beide carcinogenen zijn. En de formatie van “advanced glycation end products” ofwel AGE’s.


AGE’s worden normaal ook in het lichaam gevormd dit noemen we de endogene AGE’s en deze stapelen op in het lichaam tijdens het ouder worden. Zowel de AGE’s in de voeding als de endogene AGE’s dragen bij aan de totale hoeveelheid AGE in een lichaam.


Onderzoeken impliceren dat voeding AGE’s die bijdragen aan de totale pool van AGE een rol spelen in veroudering en de pathogenese van ziektes.


Een aantal effecten van AGE’s op het lichaam:

– Structurele veranderingen van intermoleculaire en intramoleculaire verbindingen van weefsel eiwitten waardoor veranderingen van eigenschappen en functies van deze eiwitten ontstaan.

– Activatie van cellulaire communicatie wegen door het binden aan receptoren of door directie activatie waarbij productie van reactieve zuurstofradicalen ontstaan. Receptoren van AGE’s worden RAGE genoemd en deze zijn op vele cellen in het lichaam te vinden. Activatie van RAGE door de binding van AGE resulteert in een chronische ontsteking die wordt gezien bij vele ziekten bij mensen en honden.

– Ze beïnvloeden het microbioom in de darm.

– Ze hebben een negatieve invloed op de epitheliale barrières.

– Ze veroorzaken stimulatie van het immuun systeem wat tot ziekten kan leiden.


Bij mensen is aangetoond dat AGE’s een rol spelen bij veroudering en bij de pathogenese van chronische ziekten zoals:

– Diabetes

– Overgewicht en het metabool syndroom

– Osteoarthritis

– Hernia

– Neurodegeneratie

– Hartaandoeningen

– Nierfalen

– Alzheimer

– Asthma

– Kanker


De hoge temperaturen die gebruikt worden bij het produceren van dierenvoeding faciliteert de formatie van AGE’s. Ultra bewerkte voeding bevat hogere levels AGE en als deze gegeten worden resulteren die in hogere plasma levels en uitscheiding met de urine.


The Maillard reaction vindt ook plaats in onze (bewerkte) voeding. Maar wij eten over het algemeen gevarieerd met zowel verse als (hopelijk niet al te veel) bewerkte voeding. Veel honden en katten krijgen hun hele leven alleen maar bewerkte voeding zoals brok en blik en vaak eten zij hetzelfde voer gedurende hun hele leven.


Van Rooijen et al (2014) lieten zien dat de gemiddelde dagelijkse opname van Maillard producten (MRP) bij honden 122 keer en bij katten 38 keer hoger is dan bij mensen.


In 2016 lieten van Rooijen et al zien dat bij katten verhoogde opname van MRP resulteerde in een verhoogde hoeveelheid MRP in de urine. Deze studie liet zien dat MRP die worden opgegeten ook worden geabsorbeerd en worden uitgescheiden via de nieren.


Verhoogde levels van AGE’s in weefsels werden gevonden bij oudere honden met Diabetes Mellitus, cataract, osteoartritis, neurodegeneratie, vasculaire dysfunctie en atherosclerose.


AGE’s in de urine van honden die ultra bewerkte voeding aten was 2 tot 3 keer hoger dan bij honden die rauwe minimale bewerkte voeding aten (Palaseweenun 2020).


In katten werden MRP’s geassocieerd met een verminderde hoeveelheid taurine die reversibel was met antibiotica. De onderzoekers suggereerden dat MRP invloed heeft op het microbioom waardoor er een microbioom ontstaat dat meer taurine afbreekt. Taurine is een belangrijk essentieel aminozuur voor katten (Kim et al 1996).Er is veel bewijs dat bewerkte voeding voor honden en katten hogere hoeveelheden Maillard reactie producten bevat en dat deze een negatief effect hebben op de gezondheid van onze huisdieren.


Dus, moeten we ons daar zorgen om maken? Ik denk van wel!

En het is een van de redenen waarom steeds meer huisdiereigenaren overstappen op verse voeding met minimale of geen bewerking.


Referenties


Kim, S.W. et al (1996) Maillard reaction products in purified diets induce taurine depletion in cats which is reversed by antibiotics. J Nutr 126(1): 195-201


Van Rooijen, C. et al (2014) Quantification of Maillard reaction products in commercially available pet foods. J Agric Food Chem 62(35): 8883-8891


Van Rooijen, C. et al (2016) Urinary excretion of dietary Maillard reaction products in healthy adult female cats. J AnimSci 94(1), 185-195


Palaseweenun, P. et al (2020) Urinary excretion of advanced glycation end products in dogs and cats. J Anim Physiol Anim Nutr 105(1): 149-156

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs