DE VOEDING VAN JOUW HOND BEÏNVLOED HET GEDRAG! (EEN NIEUW ONDERZOEK)

Scientists are discovering that some of these microbes can actually commandeer your mind, control your tastes, and alter your moods. 
— Scott C Anderson

Er zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gedaan naar de relatie tussen voeding en gedrag. Recent is er een nieuw onderzoek uitgekomen dat een correlatie heeft aangetoond tussen de darmflora en agressie. Het leek mij leuk/interessant om dit onderzoek met jullie te delen.

Voeding heeft invloed op het gedrag. Zowel bij mensen als bij dieren. Denk bijvoorbeeld aan het hyper of soms zelfs agressief gedrag wat kinderen kunnen laten zien als reactie op bepaalde kleurstoffen.


Er zijn meerdere manieren waarop voeding invloed heeft op het gedrag. Maar een van die manieren is via het microbioom. In de darmen van ons en onze huisdieren leven een heleboel organismen (bacteriën en andere beestjes). Deze worden het microbioom of de darmflora genoemd. Dit microbioom eet letterlijk wat wij en onze huisdieren eten. Met de voeding die onze huisdieren binnen krijgen beïnvloeden wij dus rechtstreeks deze microflora in de darmen. Met de voeding beïnvloeden we welke soorten van deze organismen kunnen overleven en voortplanten aangezien verschillende soorten leven op verschillende soorten voedingsstoffen (suikers, vetten, vezels etc.).

We weten dat de darmflora verantwoordelijk is voor 90% van de productie van serotonine. Een stofje dat er voor zorgt dat we ons “happy” voelen. 80% van onze afweer bevindt zich in onze darmen. Het microbioom heeft een eigen zenuwstelsel met meer zenuwcellen dan er in je hele ruggenmerg zitten! Het is dus eigenlijk best logisch dat dit microbioom invloed heeft op het gedrag van onze huisdieren. En dus heeft de voeding van onze huisdieren onder andere via het microbioom invloed op het gedrag.


In dit onderzoek, dat is uitgevoerd in Amerika, hebben de onderzoekers gekeken naar de darmflora van een groep pit bulls die in beslag waren genomen. Al deze honden verbleven in dezelfde opvang en kregen dezelfde voeding. Ze hebben deze pitbulls in twee groepen verdeeld. Een groep die agressie liet zien richting andere honden en een groep die geen agressie liet zien tegen andere honden. Vervolgens hebben ze van al deze honden de ontlasting onderzocht op de bacteriën die daarin voorkwamen en deze vergeleken.

En hierin kwamen duidelijke verschillen naar boven. Zo zagen de onderzoekers bijvoorbeeld dat er meer Proteobacterien en Fusobacterien aanwezig waren in de ontlasting van de niet agressieve honden en meer Firmicutes in de ontlasting van agressieve honden.

Erg interessant!


Bij honden met gedragsproblemen is het zeker de moeite waard om ook kritisch naar de voeding te kijken!


Wil je zelf het onderzoek eens nalezen? Dit is de link naar het artikel: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330041/

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs