De zomer, het seizoen van het element Vuur

The three months of summer denote prosperity and abundance. Heaven and earth exchange their influences; the ten thousand things appear in all their splendor and ripeness. Man goed to bed at night and rises early. He strives for consummate radiance and causes his own influences to flow away, as if that which he loves lies outside of himself. 
— The yellow emperor’s classic of internal medicine

Het is weer zomer! Het seizoen dat velen associëren met warmte, ijsjes, zwemmen, vakantie en barbecue.

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) gezien is de zomer het seizoen van het element Vuur. Het is een echte Yang periode.

De andere vier elementen worden elk geassocieerd met twee organen, een yin orgaan en een yang orgaan. Het element vuur wordt echter geassocieerd met vier organen. Twee yin organen te weten het hart en het pericardium (hartzakje) en twee yang organen de dunne darmen en de driewarmer. Dat laatste is een orgaan dat we in de westerse geneeskunst niet kennen. Je kan het vergelijken met de drie holten in ons lichaam: de borstholte, buikholte en bekkenholte.

Het element Vuur wordt ook geassocieerd met de kleur rood, de smaak Bitter, met de tong en de bloedvaten.

Dieren met veel Vuur in zich zijn doorgaans hele vocale, blije en actieve dieren. Ze hebben veel energie en zitten niet graag stil. Ze willen het liefst de hele dag spelen en plezier maken. Ze zijn vaak heel sociaal en begroeten mensen en dieren vol enthousiasme. Ze staan graag midden in de belangstelling.

Het is belangrijk dat alle vijf de elementen in een lichaam in balans zijn. Als het vuur element uit balans is kunnen problemen ontstaan van de organen die bij dit element horen zoals hartafwijkingen of dunne darm diarree. In de TCM huist de Shen in het hart. De Shen kan je vertalen als het bewustzijn. Als het vuurelement uit balans is kunnen er daardoor ook gedragsproblemen ontstaan als hyperactiviteit en verlatingsangst. Dieren met veel vuur in zich kunnen snel overprikkelt raken.

We kunnen veel doen om het element vuur te ondersteunen of om het weer in balans te brengen. Een juiste balans tussen rust en activiteit is belangrijk.

Voedingsmiddelen die het element Vuur kunnen ondersteunen zijn vaak rode voedingsmiddelen of die met een bittere smaak. Bijvoorbeeld: rode biet, rode paprika, tomaten, rood vlees, quinoa, boekweit en broccoli.

Als het warm is kan het juist goed zijn om verkoelende voeding te geven om oververhitting van het element vuur te voorkomen zoals komkommer, sla, watermeloen en ander fruit.

Veel honden vinden een stuk watermeloen dat even in de vriezer heeft gelegen een heerlijk verkoelende snack tijdens de warmere periodes van de zomer.

En uiteraard kunnen we acupunctuur gebruiken om het element Vuur indien nodig weer in balans te brengen!

Wat associeer jij met de zomer?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs