DHA-supplement voor Idiopathische epilepsie bij honden: een nieuw onderzoek 

I can’t change the direction of the wind, but I can adjust my sails to always reach my destination.
– Jimmy Dean

Wat is idiopathische epilepsie?

Idiopathische epilepsie is een vervelende aandoening waarbij honden regelmatig epileptische aanvallen krijgen. We noemen de epilepsie idiopathisch als er geen onderliggende oorzaak wordt gevonden. Om een onderliggende oorzaak uit te sluiten zijn een goed algemeen en neurologisch onderzoek, een uitgebreid bloedonderzoek en een scan van de hersenen (MRI) nodig. 

Vaak wordt er bij idiopathische epilepsie medicatie ingezet om de hoeveel aanvallen te verminderen en/of de ernst van de aanvallen te verminderen. In een deel van de gevallen heeft dit onvoldoende effect. Daarnaast kent de medicatie bijwerkingen. 

DHA

DHA (docosahexaenoic acid) is een omega-3 vetzuur dat aanwezig is in onder andere visolie. Van DHA is bekend dat het een gunstig effect heeft op de hersenen. Bij mensen met epilepsie is er in studies aangetoond dat omega-3 vetzuren kunnen helpen om de hoeveelheid aanvallen te verminderen. 

In een recente studie (Yonezawa et al) werd er gekeken naar het effect van een hoge dosering DHA supplementatie op de frequentie van aanvallen bij honden met idiopathische epilepsie. Dit supplement werd gegeven naast de medicatie. 

Honden die mee mochten doen aan de studie waren 1-10 jaar oud, waren volgens richtlijnen gediagnosticeerd met idiopathische epilepsie, stonden op delfde dosering medicatie voor minimaal twee maanden en hadden minimaal 2 aanvallen per maand. 

Zes honden begonnen aan de studie. Tijdens de studie werd er een DHA supplement gegeven met een dosering van 50-100 mg/kg twee maal daags gedurende zes maanden. De honden kwamen elke maand op controle. 

Resultaten van de studie

Twee honden vielen helaas tijdens de studie uit. Een hond vanwege problemen met het toedienen van het supplement en de andere hond omdat de dosering van de medicatie veranderd moest worden. 

Van de vier honden die de studie konden afmaken hadden alle honden een verbetering in de hoeveelheid en ernst van de aanvallen. De frequentie van de aanvallen verminderde met 50% of meer 2-3 maanden na het starten met het supplement. 

In deze studie werden geen bijwerkingen gezien van de DHA supplementatie op deze dosering. Bijwerkingen van hoge doseringen omega-3 vetzuren die in eerdere studies zijn gemeld zijn diarree, leverproblemen, vachtveranderingen en beïnvloeding van de bloedstolling. Het is dus niet aan te raden om hoge doseringen te gaan geven zonder begeleiding van een dierenarts. 

Uiteraard is dit een zeer klein aantal deelnemende honden en mogen we op basis van dit onderzoek nog geen echt conclusies trekken. Toch is deze studie wel interessant en het zou erg fijn zijn als de studie met een groter aantal honden herhaald kan worden. 

Naast omega-3 vetzuren zijn er nog meer manieren waarop we met voeding epilepsie kunnen beïnvloeden. In een eerder blog schreef ik daarover: 

Naast voeding kan ook acupunctuur helpen bij epilepsie. Dus heeft jouw hond of kat epilepsie en wil je met voeding en/of acupunctuur proberen om de klachten te verbeteren? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag! 

Referentie

Yonezawa, T. et al (2023) Effects of high-dose docosahexaenoic acid supplementation as an add-on therapy for canine idiopathic epilepsy: a pilot study. Open veterinary Journal 13(7), 942-947

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs