EEN GOED VOORBEELD VAN EEN INTEGRATIEVE AANPAK BIJ EEN HOND MET EEN TUMOR

Dogs come into our lives to teach us above love. They depart to teach us about loss. A new dog never replaces an old dog, it merely expands the heart
— Unknown

Een collega deelde een interessante cases in de laatste editie van de AJTCVM (17(2) 39-45) en ik deel deze graag met jullie aangezien het een mooi voorbeeld is van wat een combinatie van conventionele en TCVM behandelingen kan doen.

De casus gaat over een vijf jaar oude Labrador Retriever die werd aangeboden voor Traditionele Chinese Geneeskunst (TCVM) nadat er een kwaadaardige tumor in de onderkaak was vastgesteld.

De eigenaar zag dat er bloed bij het speeksel zat en dat er een dikte in de bek leek te zitten en bezocht daarom de dierenarts. Die maakte dentale röntgenfoto’s en zag daarop dat er botoplossing aanwezig was. De hond werd doorgestuurd naar een oncoloog. De oncoloog verwijderde een deel van de massa en stuurde het in voor onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat het om een kwaadaardige tumor ging. De oncoloog adviseerde een CT scan, een verwijdering van de tumor wat inhield dat een deel van de onderkaak verwijderd moest worden en bestraling.

De eigenaar besloot om dit advies niet op te volgen aangezien het een ingrijpende en pijnlijke operatie is, gezien de angst van de hond voor de dierenkliniek en gezien de aanzienlijke kosten van de ingreep. De oncoloog gaf daarop aan dat de hond nog 3-6 maanden te leven zou hebben met palliatieve zorg.

Gezien de slechte prognose en de korte tijd die nog over was zocht de eigenaar hulp bij de palliatieve zorg bij een TCVM dierenarts.

De TCVM dierenarts deed een onderzoek bij de hond en stelde de diagnose van een Milt Qi deficiëntie, een Qi en Bloed stasis en een Jing deficiëntie. De doelen van de behandeling waarom daarom ook om de Milt Qi te versterken en om Qi en Bloed in beweging te zetten.

Er werden wekelijkse acupunctuur behandelingen gestart. Omdat voeding zo belangrijk is voor het voorkomen en behandelen van kanker bij zowel mensen als dieren werd er ook een voedingtherapie ingesteld. Gebaseerd op de diagnose werd een aantal recepten samengesteld dat de eigenaar zelf thuis bereide met een slow cooker. Er werden twee Chinese kruiden formuleringen toegevoegd aan de behandeling en er werden conventionele pijnstillers gebruikt (Piroxicam en Tramadol).

In eerste instantie bleef de tumor groeien maar na zes wekelijks behandeling stopte de groei van de tumor. De eigenaar vond dat de hond meer energie had en dat de kwaliteit van leven prima was. Bij de elfde acupunctuurbehandeling, drie maanden na de start van de behandeling was de tumor kleiner geworden en werd er geen bloed meer in het speeksel gezien.

Bij de dertiende behandeling, vier maanden na de start van de therapie was de tumor niet meer zichtbaar en de pijn in de bek was ook weg.

Om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden bleef de eigenaar doorgaan met de behandelingen. De acupunctuurbehandelingen vonden nu eens in de 4-6 weken plaats en er werd doorgegaan met de voedingstherapie, kruiden en pijnstillers.

Zes weken na de 56ste acupunctuurbehandeling, bijna vier jaar na de eerste werd de hond acuut heel sloom en zwak. Na onderzoeken besloten de eigenaar de hond in te laten slapen.

De behandeling voor kanker is altijd individueel en dus voor ieder dier anders.

DEZE CASUS LAAT HEEL MOOI ZIEN DAT HET COMBINEREN VAN CONVENTIONELE EN TCVM BEHANDELINGEN HELE MOOIE RESULTATEN KAN GEVEN!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs