Gelukkig Chinees nieuw jaar!

The book is called opportunity and the first chapter is called New Years day. 
— Edith Lovejoy Pierce

Vandaag is het Chinese Nieuwe Jaar. We nemen afscheid van de Tijger en verwelkomen het Konijn.

Waarom is het Chinese Nieuwe Jaar op een andere dag dan ons nieuwe jaar?

Wij werken vanuit de Gregoriaanse kalender. Deze kalender is genoemd naar paus Gregorius XIII die hem in 1582 afkondigde. In bijna alle landen van de wereld is dit tegenwoordig de officiële kalender. Niettemin zijn er landen die naast de gregoriaanse kalender voor religieuze doeleinden een andere kalender gebruiken. Zo ook China. Het Chinese nieuwe jaar komt uit de Chinese Kalender. Dit is een lunisolar kalender die de dagen, maanden en jaren bepaalt op basis van astrologische fenomenen. Dagen beginnen middernacht en maanden beginnen op de dag van de nieuwe maan. Het nieuwe jaar start op de tweede nieuwe maan na de winter zonnewende. Daardoor valt het Chinese Nieuwe Jaar ook elk jaar op een andere “datum”.

Historisch gezien was het Chinese Nieuwe Jaar erg belangrijk. Het was een tijd om de goden en voorouderen te eren zodat zij het nieuwe jaar zouden zegenen. Tegenwoordig is het voor velen een periode van festiviteiten en tijd doorbrengen met de familie. De vieringen beginnen op het Nieuwe jaar en lopen tot aan het Lantern Festival dat op 5 Februari valt.

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen dat het Chinese Nieuwe Jaar altijd aan een dier wordt gekoppeld. Afgelopen jaar was een jaar van de Tijger, het nieuwe jaar is een jaar van het Konijn. Wij kennen de 12 Sterrenbeelden. In de Chinese Astrologie hebben we de 12 dierentekens: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Net als dat onze sterrenbeelden voor verschillende eigenschappen staan doen de Chinese dierentekens dat ook. Elk jaar valt onder een ander dier en dit jaar is dat het konijn. Het jaar van het konijn start vandaag op het Chinese Nieuwe Jaar en eindigt op 9 februari 2024.

Naast de dieren tekens kent de Chinese Astrologie ook een cyclus van de elementen. Er zijn vijf elementen en elke twaalf jaar veranderd het element. Zo ontstaat er een cyclus van 60 jaar.

Dit jaar is het jaar van Water. Ofwel het jaar van Water Konijn.

Het Konijn is een Yin dier. Vanuit de Chinese Astrologie zijn konijnen zachtaardig, discreet, intelligent, sociaal, ondersteunend, ze houden van vrede en zijn intuïtief.

Mensen die geboren zijn in een water jaar zijn vaak gevoelig, introvert en hebben veel tijd voor zichzelf nodig. Het zijn vaak creatieve mensen die graag anderen gelukkig maken.

Online kan je wel een tabel vinden om te zien onder welk dier en welk element jij en jouw huisdieren geboren zijn en welke eigenschappen daar dan bij horen.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs