GOED VOOR JEZELF ZORGEN: YANG SHENG

A drop of prevention is worth a bucket load of cure.
— Chinese Proverb

De eerste week van het jaar begon voor mij met een griep infectie. Als je ziek bent word je je er weer even heel erg bewust van hoe belangrijk een goede gezondheid is.

Als wij gezond zijn kunnen we ook beter voor onze huisdieren zorgen. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. En daarom wil ik het deze week eens hebben over Yang Sheng.

Yang Sheng is een concept binnen de Chinese Geneeskunst dat letterlijk voedt het leven betekend. Het gaat ervan uit dat voorkomen beter is dan genezen. Door kleine kwaaltjes meteen aan te pakken voorkom je ernstigere aandoeningen. In de Chinese geneeskunst werkt alles samen: lichaam, emoties en geest. Als je voldoende levensenergie of Qi hebt en deze goed stroomt door je lichaam ben je gezond. Een tekort aan Qi of het niet stromen van de Qi leidt tot verstoringen die tot ziekte kunnen leiden. Door je Qi dagelijks te ondersteunen en onderhouden voorkom je problemen.

Uit balans zijn begint vaak met kleine dingen: je kunt minder goed slapen, je wordt na een nacht slapen niet uitgerust wakker, je hebt minder energie gedurende de dag dan anders, je hebt minder zin om leuke dingen te doen, je lichaam is stijf of doet zeer. Hoe meer verschijnselen je hebt hoe meer je uit balans bent.

Yang Sheng kan je helpen om weer in balans te komen. Het zijn simpele dingen die je zelf kan doen. Uiteraard kan ik in een blog post niet het hele principe van de Yang Sheng bespreken maar ik wil wel een aantal voorbeelden geven.

Ademhaling

Een van de concepten van Yang Sheng is een juiste ademhaling. We halen Qi uit de lucht met onze ademhaling. Ademhaling heeft ook invloed op hoe we ons voelen. Denk maar eens aan wat er met je ademhaling gebeurt als je boos of gestrest bent. Dan ga je sneller en oppervlakkiger ademen. Door dan bewust rustiger en dieper te gaan ademen kan je jezelf weer tot rust brengen.

Vanuit de TCM gezien is een rustige, gelijkmatige, diepe buikademhaling gewenst. Westers gezien zorgt diep rustig ademhalen voor een stimulatie van de Vagus zenuw die zorgt voor activatie van het parasympatische zenuwstelsel ofwel het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor rust.

Veel mensen ademen voornamelijk met en vanuit hun borstkas. Ga eens rustig staan, liggen of zitten en leg je handen op je buik. Adem alle lucht die je in je hebt uit. Als het goed is voel je dan je buikspieren opspannen en als je die loslaat vult je lichaam zich als vanzelf weer met verse lucht. Je voelt dan je buik omhoogkomen. Blijf een aantal keer geconcentreerd ademhalen met je handen op je buik en voel hoe je buik omhoogkomt en weer inzakt bij iedere ademhaling.

Voeding

Een goede voeding en gezonde darmen zijn belangrijk om gezond te blijven dat weten we allemaal. Naast wat je eet kijkt de Chinese Geneeskunst ook naar hoe je eet. In een rustige omgeving aan tafel eten zonder ondertussen naar een beeldscherm te kijken bevordert de spijsvertering. Neem de tijd voor je eten en wees dankbaar voor het eten dat je mag eten en dat jou lichaam voedt.

Slaap

We weten allemaal dat we ons minder goed voelen als we niet goed slapen. Slecht of te weinig slapen wordt in verband gebracht met allerlei aandoeningen. Voor een goede nachtrust is een goed balans van Yin en Yang van belang. Overdag is het de Yang energie die je wakker houdt en energie geeft. ’s Nachts overheerst de Yin energie die ervoor zorgt dat je lichaam tot rust komt en het weer voedt en hersteld. Een aantal tips vanuit de TCM voor een betere nachtrust:

• Een vaste bedtijd verbetert de kwaliteit van de slaap

• Eet niet te kort voor bedtijd. Als je lichaam nog druk is met het verwerken van voeding, wat een Yang activiteit is, slaap je minder goed.

• Kijk niet op beeldschermen vanaf ongeveer een uur voor bedtijd. De ogen zijn verbonden met de lever en als je ogen nog druk zijn is je lever dat ook. Een drukke lever houd je wakker.

• Probeer om uiterst half elf te slapen. Tussen elf en drie is de hersteltijd van de galblaas en de lever en die is belangrijk om ’s morgens weer goed uitgerust wakker te worden.

Tappen

Met tappen of kloppen op je meridianen help je de stroom van Qi te optimaliseren. Daarnaast stimuleer je de bloedcirculatie en krijgt je er energie van. Doe dit regelmatig om je lichaam een oppepper te geven. Je kunt je lichaam bekloppen met een losse vuist. Klopt langs de binnenkant van je armen naar beneden en weer omhoog langs de buitenkant. Klop dan langs de buitenkant van je benen omlaag en weer omhoog langs de binnenkant. Klopt in een cirkel over je buik, je onderrug en je hoofd.

Andere aspecten waarnaar de Yang Sheng naar kijkt zijn bijvoorbeeld beweging, het verwerken van emoties en de geest.

WAT ZIJN JOUW MANIEREN OM GOED VOOR JEZELF TE ZORGEN?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs