Happiness is having a scratch for every itch.
— Ogden Nash
Allergie van de huid wordt ook wel Canine atopische dermatitis genoemd. Het is een aandoening van de huid die resulteert in jeuk en veranderingen van de huid zoals roodheid, schilfers en verkleuring.
Bekende oorzaken zijn vlooien, voeding en omgevingsallergenen zoals huisstofmijt, grassen en bomen. In sommige gevallen is de veroorzaker bekend en kan het worden vermeden. In veel gevallen is dit niet het geval of zijn er meerdere veroorzakers.
Visolie, of meer specifiek de meervoudig onverzadigde vetzuren in de visolie, kan helpen bij Atopie. Uit onderzoek blijkt dat het de hoeveelheid jeuk kan reduceren en het kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid benodigde allergie onderdrukkende medicatie. In sommige gevallen kan de allergie helemaal onder controle worden gehouden met visolie alleen.
Niet alle honden met Atopie reageren op visolie. Maar aangezien er zo weinig bijwerkingen zijn van (een normale dosering) visolie kan het geen kwaad om het te proberen. Het duurt wel even voor het gaat werken. Het kan 4-12 weken duren voor de visolie effect heeft dus geef niet te snel op. Daarnaast blijkt dat hoe eerder je het start in de ontwikkeling van de atopie hoe groter de kans dat het goed werkt.
Er zijn behoorlijk wat onderzoeken gedaan over dit onderwerp. Ik zal er een aantal met jullie delen.
Logas en Kunkle keken naar de effecten van een zeevis olie met een hoge concentratie EPA op jeuk gerelateerde huidziekten bij honden. De honden die de visolie kregen lieten een verbetering zien in jeuk, zelf-trauma en kwaliteit van de vacht.
Een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde studie werd gedaan met 60 honden met atopie om het effect van essentiële vetzuren te bekijken op het besparen van de benodigde dosering corticosteroïden (Saevik et al). De honden kregen allemaal predison voor hun allergie en werden at random verdeeld in een groep die een combinatie kreeg van bernagie olie met visolie en een groep die een placebo kreeg. Na 64 dagen werd er een verschil zichtbaar tussen de groepen en dat verschil werd groter naarmate de studie vorderde. De mate van jeuk was minder in de studiegroep die de olie kreeg en de algehele klinische score was ook beter in die groep.
In een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door Mueller et al werden negentwintig honden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een mineralen olie als placebo en de andere groep kreeg een supplement met lijnzaadolie (200 mg/kg/day), eicosapentaenoic acid (50 mg/kg/day) en docosahexaenoic acid (35 mg/kg/day). De klinische scores verbeterden in de honden die de olie kregen en niet in de groep honden die alleen de placebo kregen.
Dus als je een hond hebt met Atopy lijkt het mij zeker de moeite waard om te proberen of jouw hond er baat bij heeft.
Referenties
Bond, R. and Lloyd, D.H. (1994) Combined treatment with concentrated essential fatty acids and prednisolone in the management of canine atopy. Vet Rec. 134:30-32
Logas, D. and Kunkle, G. (1994) Double-blinded Crossover Study with Marine Oil Supplementation Containing High-dose icosapentaenoic Acid for the Treatment of Canine Pruritic Skin Disease. Vet Dermatol Jun;15(3):137-45.
Mueller, R. S. et al (2014) Effect of omega-3 fatty acids on canine atopic dermatitis. Physiol Anim Nutr (Berl) 98(6):1013-20.
Nesbitt, G.H. et al (2003) Effect of n-3 fatty acid ratio and dose on clinical manifestations, plasma fatty acids and inflammatory mediators in dogs with pruritus. . Vet. Dermatology 14:67-74
Saevic, B.K. et al (2002) Fatty acid composition of serum lipids in atopic and healthy dogs. Res. Vet. Sci. 73: 153- 8
Saevik, B.K. et al (2004) A randomized, controlled study to evaluate the steroid sparing effect of essential fatty acid supplementation in the treatment of canine atopic dermatitis. J Small Anim Pract 45(6):293-7.
Scott DW et al (1997) The effect of omega-3 and omega-6 containing lamb and rice diet on pruritis in atopic dogs: results of a single-blinded study. Can. J. Vet. Res. 61:145-153
Schumann, J. et al ( ) Treating canine atopic dermatitis with unsaturated fatty acids: the role of mast cells and potential mechanisms of action