Heeft voeding invloed op de huid?

The mirror of your health is your skin. If you drink, it shows in your face; if you eat the wrong foods, you have pimples. If you take care of your food and you lead a healthy life, your skin will look wonderful.
— Sophia Loren

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat de voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van de huid en vacht van onszelf en onze honden en katten.

Hoewel huidproblemen heel veel voorkomend bij honden is er nog weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp.

Leverett et al hebben recent een onderzoek gedaan om te kijken naar het verschil in bacterie populatie van de huid bij honden die op verschillende voedingen staan: vers of brok.

Gezonde honden van eigenaren kregen gedurende 30 dagen een verse voeding en daarna 30 dagen een brok voeding. Er zat een transitie periode van 4 dagen tussen de twee diëten. De verse voeding bestond uit een commerciële verse voeding waarbij de ingrediënten gestoomd werden gedurende 15 minuten op 100 graden Celsius. De brok was de brok waar de hond aan gewend was en verschilde dus voor de verschillende honden.

Behandeling met antibiotica of schimmelmedicatie was niet toegestaan tijdens de studie en drie maanden voor de studie. De honden mochten niks anders krijgen dan deze voeding en beloningen werden geleverd door de onderzoekers om te gebruiken tijdens deze periode.

Na elke 30 dagen periode werden er monsters van de huid afgenomen en onderzocht op bacteriën. Er werden monsters genomen van het oor, tussen de tenen van de voorpoten en van de lies.

De diversiteit van de bacteriën was groter bij honden die verse voeding kregen dan bij honden die brokken kregen. Verse voeding vergrootte de hoeveelheid Staphylococcen en verminderde de hoeveelheid Porpyromonas en Corynebacterium.

In eerdere onderzoeken werden verschillen gevonden tussen het microbioom van de huid van gezonde honden en honden met atopie (allergie). De diversiteit van het microbioom was lager bij honden met atopie.

Nieuw onderzoek bij mensen heeft een relatie aangetoond tussen het microbioom in de darm en de conditie van de huid. Ook via die weg heeft voeding dus invloed op de huid.

Hoewel dit een kleine studie is met duidelijke beperkingen is het wel een interessante studie.

Heb jij een hond met huidproblemen en krijgt jouw hond brokken? Dan is het zeker de moeite waard om jouw hond over te zetten naar verse voeding. In veel gevallen geeft dat een verbetering van de huidklachten.


Referentie

Leverett, K. et al (2022) Fresh food consumption increases microbiome diversity and promotes changes in bacteria compostion on the skin of pet dogs compared to dry foods. Animals, 12, 1881.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs