Supplementen voor stress en angst bij honden

Help jouw hond ontspannen met supplementen

Sometimes the most productive thing you can do is relax. – Mark Black

Is jouw hond snel gestrest, nerveus of bang?  Angst en nervositeit zijn de meest voorkomende oorzaken van gedragsproblemen . Gelukkig kunnen we daar heel veel aan doen! Naast gedragstherapie en acupunctuur zijn er ook supplementen voor stress en angst bij honden die kunnen helpen. 

In dit blog beschrijf ik een aantal veel voorkomende zodat jij kan bepalen welke jij voor jouw maatje wil inzetten. 

Beginnen bij de basis

Een supplement toevoegen is zinloos als de basisvoeding niet optimaal is.

Wat werkt beter? Elke dag naar de McDonalds en een multivitaminen innemen of elke dag gezond eten met veel groenten en fruit? 

Kijk dus ook eens kritisch naar de voeding van jouw hond. Voeding heeft ontzettend veel invloed op het gedrag van jouw hond en de mate waarin jouw hond om kan gaan met stress en angst. Heb je twijfel of de voeding die jij geeft voor jouw hond en jouw situatie de beste is? Neem gerust contact met mij op, ik denk graag met je mee. 

Voor alle supplementen geldt dat wat voor de een werkt niet altijd voor de ander werkt. Het is soms dus even uitproberen welk supplement, of welke combinatie van supplementen, voor jouw maatje het beste werkt. Geef supplementen altijd even de tijd om hun werk te doen. 

Alpha-casozepine 

Dit is een lactose vrij eiwit afkomstig van koemelk. Het heeft een affiniteit voor GABA-receptoren in de hersenen. Het stimuleren van deze receptoren in de hersenen heeft een rustgevend en angst remmend effect. Meerdere studies hebben effectiviteit aangetoond voor angst en nervositeit bij onder andere honden. Dagelijkse toediening werkte daarbij het beste. 

Alpha-casozepine kan je onder andere vinden in het product Zylkene.

L-theanine

L-theanine is een natuurlijk aminozuur uit groene thee. Het remt de opname van glutamaat in de hersenen en verhoogd de levels van GABA waardoor het stress kan verminderen.

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan waarbij het effectief bleek bij honden met angst en nervositeit. Het was nuttig bij honden met angst voor geluiden, mensen of storm. 

Effecten werden gezien na een tot twee maanden dagelijkse toediening. 

L-theanine zit in meerdere producten en wordt vaak ook gecombineerd met andere werkzame stoffen. Een product waar het in zit is Telizen.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat gemaakt wordt van serotonine in de pijnappelklier. Het wordt vooral geproduceerd als het donker is en speelt een rol bij het dag/nacht ritme. Er wordt gedacht dat het aan GABA receptoren bindt en daardoor angst en stress kan verminderen. Er is echter op het moment geen wetenschappelijk bewijs dat het ook daadwerkelijk kan helpen bij stress en gedragsproblemen.

Omega 3 

Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor het functioneren van de hersenen, waarbij DHA en EPA als de meest belangrijke worden gezien. Er is een studie waarin werd aangetoond dat agressieve honden een lagere concentratie van DHA hadden dan de niet agressieve honden. Er zijn meerdere studies waarin werd aangetoond dat Omega 3 vetzuren positief werken op de cognitieve functie van honden. In een studie waarbij specifiek werd gekeken naar het effect van omega 3 op gedragsproblemen hadden honden die het supplement kregen minder angst, neiging tot dingen slopen en in huis plassen. 

Omega 3 vetzuren zitten in visolie. Er is wel een verschil in kwaliteit en concentratie van omega-3 vetzuren in de verschillende merken visolie die op de markt zijn! 

Probiotica

De darmen en de hersenen hebben rechtstreeks contact met elkaar (De Brein-Darm As). Communicatie gaat daarbij beide kanten op.  Stress veranderd de samenstelling van het microbioom in de darmen. Het microbioom zijn alle beestjes (bacteriën, schimmels, gisten etc.) die normaal in de darmen horen te leven. Andersom kan een verandering van de samenstelling van het microbioom (bijvoorbeeld door de voeding) het gedrag beïnvloeden. 

In een onderzoeken werd aangetoond dat het microbioom anders is in agressieve of angstige honden in vergelijking met honden die niet agressief of angstig zijn.  

Van een probioticum (BL999, bifidobacterium longum) werd aangetoond dat het helpt om stress en angst bij honden te verminderen. 

Niet alle probiotica zijn gelijk. Welke bacteriën en hoeveel van die bacteriën in het supplement zitten beïnvloeden de werkzaamheid. 

Tryptofaan

Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet tot serotonine. Serotonine is een van de “happy” hormonen en kan zo helpen om stress te verlagen. 

In theorie zou extra tryptofaan geven met een supplement dus moeten helpen in het verlagen van stress. Maar tryptofaan is een groot aminozuur. Grote aminozuren concurreren met elkaar om opgenomen te worden in de hersenen. En die opname capaciteit is beperkt. Hoeveel van zo’n aminozuur wordt opgenomen hangt dus ook af van de hoeveelheid van de andere aminozuren in het bloed. De ratio tussen tryptofaan en de andere grote aminozuren speelt een grotere rol in hoeveel tryptofaan daadwerkelijk in de hersenen wordt opgenomen dan de absolute hoeveelheid tryptofaan in de voeding. Het toevoegen van tryptofaan als supplement heeft dus niet in alle gevallen zin.

Daarnaast is het toevoegen van een hoge dosering tryptofaan niet helemaal zonder risico. Een teveel aan serotonine in de hersenen kan leiden tot het serotonine syndroom met als verschijnselen trillen, diarree, agitatie, en epilepsie. Dit kan vooral optreden als het toevoegen van tryptofaan wordt gecombineerd met medicatie die serotonine beïnvloed (zoals prozac).

Heb jij ervaringen met deze of andere supplementen voor stress en angst? Ik hoor graag jouw ervaringen! Help elkaar en deel onder dit bericht jouw ervaring met supplementen voor stress en angst.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs