Het acupunctuur punt dat iedereen zou moeten kennen!

In the midst of movement and chaos, keep stillness inside of you. 
— Deepak Chopra

(Veterinaire) acupuncturisten kennen en gebruiken honderden acupunctuurpunten. Ieder punt heeft zijn eigen effect op het lichaam.

Maar er is een acupunctuur punt waarvan ik vind dat iedereen het zou moeten kennen! Omdat het levens kan redden.

Dit punt is Governing Vessel 26 or GV26. Dit punt wordt ook wel het reanimatie punt genoemd en dat is ook waar het voor wordt gebruikt. Ik heb het al meerdere malen succesvol toegepast. Je kan het gebruiken bij shock, stoppen met ademhalen, een hartstilstand of bij pasgeboren puppy’s die nog niet willen ademen.

De beste manier om een acupunctuurpunt te stimuleren is met een acupunctuur naald. Maar mocht je die op het moment dat je het nodig hebt niet bij de hand hebben kan je ook je vingertop gebruiken.

Als je dit punt nodig hebt mag je het behoorlijk sterk stimuleren. Als ik het nodig heb in een spoedgeval, prik ik het punt aan met een acupunctuur naald en beweeg de naald een aantal keer vrij hard op en neer. Uiteraard doe je dit nooit bij een dier dat bij bewustzijn is!

GV26 bevindt zich in het philtrum (dat groefje in het midden van de neus) op de overgang van de neus naar de lip. Dus op de overgang van het leer van de neus naar de vacht van de lip. Zie de witte stip in de foto. Het werkt bij alle dieren (en mensen).

Locatie van GV26

Het is onderzocht dat acupunctuur op dit punt het sympatische zenuwstelsel activeert. Er ontstaat een verhoging in de catecholamine levels waardoor er een toename optreedt van de cardiac output en het stroke volume van het hart. Ofwel het hart gaat harder werken.

Stills en anderen vonden dat sterke mechanische stimulatie van GV26 apnea (stoppen met ademen) herstelde bij een groot percentage van de dieren.

In weer een ander onderzoek bleek dat acupunctuur van GV26 in combinatie met acupunctuurpunt Nier 1 het herstel na algehele narcose versnelde.

IK HOOP DAT HET JE NOOIT OVERKOMT DAT JE EEN DIER MOET REANIMEREN. MAAR ALS HET JE WEL OVERKOMT DAN HOOP IK DAT JE AAN DIT PUNT DENKT! UITERAARD TERWIJL JE ONDERTUSSEN PROFESSIONELE HULP ZOEKT.

Referenties

Gemma et at. (2015) Acupuncture accelerates recovery after general anesthesia: a prospective randomized controlled trial. J. integr. Med. 13(2): 99-104

Robinson, N. Interactive Medical Acupuncture Anatomy. Jackson, WY. Teton New Media 2016.

Still, J. Acupuncture in critical care medicine. In: Schoen A.M. ed. Veterinary acupuncture, 2nd ed. St Louis, MO. Mosby, 2001: 205-208

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs