HET GEBRUIK VAN EEN INTEGRATIEVE AANPAK BIJ ANGST VOOR ONWEER

If lightning is the anger of the gods, then the gods are concerned mostly about trees. 
— Lao Tzu

Recent werd er een interessant artikel gepubliceerd over het gebruik van een integratieve aanpak voor onweer angst bij honden.

Angst voor onweer komt regelmatig voor bij honden en dit kan een uitdaging zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Het wordt geschat dat 23-49% van de honden een angst hebben voor een of meerdere geluiden. Angst voor onweer, vuurwerk en pistoolschoten zijn de meest voorkomende.

De angst voor onweer wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren: de flitslichten, wind, regen, de geur en het veranderen van de luchtdruk.

De reactie van honden met angst voor onweer kan variëren van mild tot ernstig. Veel voorkomende symptomen zijn: hijgen, heen en weer lopen, trillen, speekselen, bevriezen, piepen of blaffen, dingen kapot maken of proberen te vluchten.

ONBEHANDELDE ANGST WORDT ERGER! DE INTENSITEIT VAN HET AFWIJKENDE GEDRAG NEEMT DAN TOE, DE TRIGGERS WAAROP GEREAGEERD WORDT NEMEN TOE EN DE TIJD TOT HERSTEL WORDT LANGER. ANGST MOET DUS ALTIJD WORDEN BEHANDELD!

In deze studie deden 23 honden mee met angst voor onweer. Zij werden behandeld met een combinatie van een gedrag modificatie protocol, acupunctuur en Chinese kruiden. De acupunctuur en Chinese kruiden werden gebaseerd op het patroon dat gevonden werd in die hond.

De honden warden elke maand onderzocht en indien nodig werd de behandeling aangepast.

Na 120 dagen behandeling was de gemiddelde verbetering in afwijkend gedrag 77,2%. Dit was significant beter dan gerapporteerd werd voor een alleen conventionele behandeling, daarbij werd een verbetering van 52% gerapporteerd.

12 honden waren vrij van angst voor onweer na deze behandeling. Meer dan 95% van de honden liet verbetering zien en meer dan 80% van de honden verbeterde meer dan 80%.

In traditionele Chinese geneeskunst is angst voor onweer een vorm van Shen verstoring. De Shen kan vertaald worden naar geest of verstand. Het is de functie van het verwerken van alle informatie die binnenkomt en het monitoren van de manier waarop wordt gereageerd. Algemene symptomen van een verstoring van de Shen zijn: onrust, nervositeit, anxiety, slapeloosheid, hyperactiviteit, vergeetachtig, angstig, niet kunnen focussen of andere gedragsafwijkingen.

De Shen woont in het hart en heeft voeding nodig van het Hart Yin en Blood om gezond te blijven. Het hart behoort tot het element vuur. Er zijn meerdere patronen mogelijk die kunnen leiden tot een verstoring van de Shen. De TCM behandeling zal dan ook afhankelijk zijn van het onderliggende patroon.

Op basis van dit artikel, andere artikelen en mijn persoonlijke ervaring is het de moeite waard om Chinese geneeskunde toe te voegen aan de behandeling van gedragsproblemen bij honden!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs