Nierstenen bij katten

Hoe acupunctuur en voedingstherapie Emma helpen bij het onder controle houden van haar nierstenen. 

Alone we can do so little, together we can do so much. – Helen Keller

Een integratieve aanpak betekent dat verschillende geneeswijzen/behandelingen gecombineerd worden om zo tot de beste resultaten te komen. Emma is daar een mooi voorbeeld van. Emma heeft niersteentjes en een verhoogde calcium waarde in haar bloed. 

De eigenaresse van Emma vertelt haar verhaal eerst. Daarna geef ik nog wat informatie vanuit mijn perspectief.

Emma’s verhaal 

Toen onze kat Emma acht jaar was hebben we een algeheel bloedonderzoek laten doen bij haar. Toen was gelukkig alles goed. Bij een volgend onderzoek een jaar later bleek echter dat een waarde (Calcium) die kan duiden op nierproblemen iets verhoogd was. Bij een volgende bloedcontrole een aantal maanden later bleek de waarde weer verhoogd en zijn we naar de Kattenkliniek in Groningen gegaan. Na een aantal onderzoeken daar zijn we voor het maken van een Echo doorverwezen naar het Dierenziekenhuis in Groningen. Uit dit onderzoek bleek dat Emma niersteentjes had.

Tijdens één van de afspraken daar zag ik een folder over acupunctuur bij dieren. Na zelf nog wat onderzoek te hebben gedaan, heb ik een eerste afspraak voor Emma gemaakt voor acupunctuur bij Anneke. In het begin gingen we om de week heen maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer weken tussen de behandeling in. Tijdens de behandelingen vertelde Anneke over het zelf maken van voeding voor huisdieren. In het begin was het puzzelen wat Emma wel en niet lust, maar ondertussen eet ze alleen nog maar zelfgemaakte voeding, ik heb een recept gebaseerd op kippenvlees en één gebaseerd op rundergehakt. 

Afgelopen december hebben we een controle moment gehad, Echo, bloed prikken en urinecontrole. En wat bleek; de niersteentjes waren niet groter geworden, de bloed- en urinewaarden waren goed/stabiel gebleven. 

En Emma? Ondertussen is ze 11 jaar. Ze ziet er geweldig mooi uit, zit heel goed in haar vachtje. Speelt regelmatig weer met balletjes, rent de trap op en neer in een gekke bui, rent over het gazon en klimt de boom weer in. 

Liny Hadders 

Nierstenen bij katten

Nierstenen komen regelmatig voor bij katten. Nierstenen geven problemen op het moment dat ze vastlopen in de urineleider. Dit is de buis die van de nier naar de blaas loopt om de urine vanuit de nier naar de blaas te brengen. Als zo’n steentje de urineleider blokkeert kan de nier de urine niet meer kwijt. Hierdoor hoopt de urine in de nier zelf op. De nier verwijd en raakt door de druk ernstig beschadigd. Dit leidt vaak tot nierfalen. 

Mensen met nierstenen gaan naar de dokter doordat ze ernstige buikpijn hebben. Katten laten deze buikpijn slechter zien en daardoor wordt dit vaak gemist. De diagnose wordt meestal pas gesteld op het moment dat er al nierfalen is. De kat valt dan af, eet slecht en geeft regelmatig over.  

De diagnose kan gesteld worden met een Echo van de buik. De steentjes zijn op een röntgenfoto vaak (maar niet altijd) ook zichtbaar. 

Bij Emma zitten de steentjes ook in de urineleider maar gelukkig geven ze bij haar geen volledige obstructie.  Haar nierwaarden in het bloed zijn nog goed wat betekent dat haar nieren nog voldoende functioneren. Op dit moment is het niet nodig om Emma te opereren. Maar we willen uiteraard wel voorkomen dat er nieuwe steentjes ontstaan en we willen haar nieren zo goed mogelijk ondersteunen. 

Om dit te doen gebruiken we bij Emma een combinatie van medicatie die helpt om het calcium gehalte in het bloed te verlagen, acupunctuur en voedingstherapie. Een verhoogde hoeveelheid calcium in het bloed geeft namelijk een groter risico op het ontstaan van nieuwe stenen. 

Door regelmatig een controle Echo, bloedonderzoek en urineonderzoek uit te voeren wordt de situatie goed in de gaten gehouden zodat we verder kunnen ingrijpen mocht dat nodig zijn. 

Acupunctuur bij nierproblemen 

Acupunctuur kan heel goed ondersteunen bij nierproblemen: 

Bij Emma gebruiken we de Acupunctuur vooral om haar nieren te ondersteunen zodat ze goed blijven functioneren. 

Voedingstherapie

Dat voeding een belangrijke rol speelt bij nierproblemen weten de meeste katteneigenaren wel. Welke maatregelen nodig zijn hangt af van de ernst van de nierproblemen. Bij alle nierproblemen is het belangrijk om de hoeveelheid fosfaat in de voeding te verlagen. Extra omega-3 vetzuren toevoegen kan de nieren helpen beschermen. Eiwitten moeten van een goede kwaliteit zijn maar de hoeveelheid eiwitten verlagen is niet altijd nodig.

Bij nierstenen speelt de voeding nog een extra rol. Bij katten zijn nierstenen meestal van het type calciumoxalaat. Om aanmaak van deze stenen in de urine te voorkomen moet de pH van de urine tussen de 6,2 en 6,9 zijn. De voeding heeft veel invloed op de pH van de urine. Daarnaast is het belangrijk dat de kat meer water binnenkrijgt zodat de concentratie van de urine lager blijft. 

Emma krijgt een op maat gemaakte verse voeding die zowel haar nieren ondersteunt als de aanmaak van nieuwe calciumoxalaat stenen helpt voorkomen. Aan de hand van de controle wordt de voeding aan de situatie aangepast. 

Gelukkig gaat het momenteel erg goed met Emma en we doen er met zijn allen ons uiterste best voor om dat zo te houden! 

Heb je vragen over nierstenen bij katten of ergens anders over? Stuur mij gerust een berichtje ik help je graag! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs