Hoe Tijd Doorbrengen met je Hond Je Gezondheid Kan Verbeteren

Hoe Tijd Doorbrengen met je Hond Je Gezondheid Kan Verbeteren

“One of the most enduring friendships in history. Dogs and their people, people and their dogs.” – Terry Kay

Als huisdier eigenaar weet je dit natuurlijk al: Interactie met een huisdier is goed voor je gezondheid!

Maar het is toch interessant als er een studie wordt gedaan die dit bevestigt en er dieper op in gaat

Eerdere onderzoeken hebben al laten zien dat interactie met een hond invloed heeft op hormonen zoals oxytocine en cortisol. Ook is bekend dat interactie met dieren stress en anxiety vermindert en kan helpen bij de behandeling van mentale en gedragsstoornissen.

Een recent onderzoek gepubliceerd in PLOS ONE heeft aangetoond dat interacties met honden niet alleen ons hart kunnen verwarmen, maar ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Het onderzoek

Het onderzoek, waarin 30 gezonde volwassenen participeerden, onderzocht de psychologische en emotionele reacties tijdens acht verschillende activiteiten met honden. Deze activiteiten waren: ontmoeten, spelen, voeden, masseren, verzorgen, fotograferen, knuffelen en wandelen.

De psychologische effecten werden onderzocht door tijdens de activiteiten een EEG te maken van de deelnemers. Een EEG meet de elektrische activiteit van de hersenen via elektroden die op het hoofd worden geplaatst.

De emotionele kant werd bekeken door deelnemers een vragenlijst te laten invullen direct na een van de activiteiten.

De Kracht van Spelen en Wandelen

Verschillende activiteiten met honden wekten verschillende hersengolf reacties op. Deze hersengolf reacties worden gerelateerd aan positieve effecten op ons welzijn.

Bij het spelen en wandelen met een hond werd een toename in hersenactiviteit waargenomen die wordt geassocieerd met ontspanning, emotionele stabiliteit, verbeterde geheugenfuncties, en verminderde mentale stress. Zo is de RSA-golf, die tijdens deze activiteiten zichtbaar was op het EEG, normaal zichtbaar wanneer het lichaam ontspannen is. Dit suggereert dat deze activiteiten ons kunnen helpen een meditatieve en rustige staat te bereiken.

Spelen, masseren en verzorgen

Bepaalde activiteiten, zoals het masseren en verzorgen van een hond, leiden tot een toename van de concentratie zonder stress te veroorzaken. Spelen, masseren, en verzorgen van de hond leidden tot veranderingen in het EEG die duiden op het verbeteren of onderhouden van aandacht en concentratie zonder stress.Spelen met een hond bleek zowel de ontspanning als de concentratie positief te beïnvloeden.

Ofwel, bepaalde interacties met honden werken niet alleen ontspannend maar kunnen ook onze mentale helderheid en focus verbeteren.

Emotionele Voordelen

Uit de subjectieve stemmingsevaluaties bleek dat interacties met honden menselijke stress kunnen verlagen en positieve emotionele reacties kunnen opwekken.

De studie toonde ook aan dat activiteiten zoals het voeden, masseren en knuffelen van een hond de algehele stemmingsstoornisscore verlaagden, wat wijst op een positief effect op de stemming van de deelnemers. Het wandelen met een hond liet de deelnemers zich comfortabel en natuurlijk voelen, terwijl masseren een ontspannend effect had. Alle onderzochte activiteiten leidden tot aanzienlijk lagere stressniveaus.

Een Gezonder Leven met je Hond

Deze studie benadrukt hoe specifieke activiteiten met honden niet alleen onze emotionele stabiliteit kunnen verbeteren, maar ook onze aandacht, concentratie en creativiteit kunnen stimuleren door verhoogde hersenactiviteit. Daarnaast kunnen interacties met honden stress verminderen en positieve emotionele reacties opwekken.

Kortom: omgaan met honden is niet alleen leuk maar het draagt ook bij aan een gezonder en gelukkiger leven!

Als dat geen goede redenen zijn om nog meer tijd met jouw hond door te brengen dan weet ik het ook niet meer!

Wil je het onderzoek zelf nalezen? Je kan het hier vinden:

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een berichtje, ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs