Hoeveel moet mijn kat per dag eten?

Cats are connoisseurs of comfort
— James Herriot

Enkele weken geleden heb ik laten zien hoe je kan uitrekenen hoeveel jouw hond per dag moet eten. Deze week laat ik de berekeningen voor een kat zien.

We gaan uitrekenen hoeveel calorieën jouw kat per dag nodig heeft. Uiteraard is het ook heel erg belangrijk hoe die calorieën worden ingevuld. Er moet een goede balans zitten in de hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraten. De belangrijke vitaminen en mineralen moeten erin zitten. Als je dit terug voert op jezelf is het een heel verschil of jij je dagelijkse calorieën binnenkrijgt met patat en mayo of met groenten en aardappelen. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere factoren die een rol spelen bij het samenstellen van een goede voeding. Denk bijvoorbeeld aan essentiële voedingsstoffen, de balans van de omega 6 en 3 in de voeding, de verhouding tussen calcium en fosfaat etc. En al die factoren verschillen per kat. Een jonge kat die de hele dag buiten actief is heeft andere behoeften dan een wat oudere kat die het liefst de hele dag in de vensterbank in het zonnetje ligt. Katten met aandoeningen zoals artrose, blaasgruis, nierproblemen, leverproblemen en ga zo maar door stellen ook weer specifieke eisen aan hun voeding.

Net als ons hebben katten een X aantal calorieën per dag nodig om alle functies in het lichaam te kunnen uitvoeren en om op gewicht te blijven. Het basale metabolisme (BMR) of de ruststofwisseling is de hoeveelheid energie die het lichaam in rust nodig heeft om het te laten functioneren. Ofwel dit is wat een kat verbrand als hij/zij de hele dag zou liggen en verder niks zou doen. De BMR van jouw kat kan je uitrekenen met de volgende formule:

BMR (kcal/dag) = BW(kg)0.75 X 70

Voor een kat van 4 kilo is de BMR 198 kcal/dag

Kleine tip: Voor de meeste smartphones geldt dat als je de calculator opent en je telefoon dan op zijn zij draait je een calculator krijgt met meer functies.

Veel katten vinden het heerlijk om de hele dag in het zonnetje te liggen en dan kan deze hoeveelheid calorieën per dag voldoende zijn. Maar een kat die naar buiten gaat en lekker actief is heeft meer calorieën nodig om zijn gewicht op peil te houden. De hoeveelheid energie die een kat nodig heeft om over langere tijd zijn/haar gewicht stabiel te houden is wat we de onderhoudsenergie noemen (MER, maintenance energy requirement).

Om de onderhoudsenergie te bereken wordt de BMR vermenigvuldigd met een factor.

De factor waarmee vermenigvuldigd wordt is:

Intacte volwassen kat 1,4

Gesteriliseerde/gecastreerde volwassen kat 1,2

Inactieve kat of kat met neiging tot overgewicht 1,0

Kitten van 0 tot 4 maanden 2,5

Kitten van 4 maanden tot een jaar 2

Als we weer dezelfde kat van 4 kg nemen en ervan uit gaan dat dit een gecasteerde kater is die ook buiten komt dan heeft deze kater dus 198 x 1,2 = 238 kcal per dag nodig.

Nu je dit van jouw kat hebt uitgerekend kan je op de verpakking van jouw voeding kijken. Elke voeding heeft namelijk een ander aantal calorieën per eenheid voeding. Net als dat bij ons een kitkat nu eenmaal meer calorieën bevat dan een broccoli. Als het goed is staat op de verpakking van jouw voeding hoeveel verteerbare energie in die voeding zit. Stel de kat van ons voorbeeld krijgt een voer waar 3780 kcal per kg inzitten. Dan heeft deze kat van deze voeding 63 gram per dag nodig.

Hoe goed je ook je best doet met deze berekening het blijft altijd een schatting. De ruststofwisseling wisselt per individu. Een kat die bijvoorbeeld al een aantal keer is aangekomen en weer afgevallen zal een lagere ruststofwisseling hebben. Daarnaast is de factor die je gebruikt ook een schatting aangezien we nooit precies weten hoeveel calorieën een kat over de dag verbruikt. Het is dan ook heel erg belangrijk om de conditie van jouw kat in de gaten te houden. Dit doen we door middel van de body condition score. Bepaal wekelijks de BCS van jouw kat en pas de voeding hierop aan.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Of wil je graag hulp met de voeding van jouw kat? Stuur mij een berichtje, ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs