Hulp nodig met de voeding van jouw hond/kat?

The man who ask’s a question is a fool for a minute. 
The man who does not ask is a fool for life. 
— Confucius

Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van jouw hond/kat! Wat je dagelijks in de voerbak doet is misschien wel de belangrijkste manier waarop jij kan bijdragen aan de gezondheid van jouw dieren.

Tegelijkertijd is de voeding voor honden en katten best ingewikkeld geworden. Er is zoveel tegenstrijdig informatie te vinden en er zijn zoveel verschillende opties: vele verschillende merken brok, met en zonder granen, met exotische diersoorten of de meer normale diersoorten, plantaardige voeding, blikvoeding, rauwe voeding commercieel of zelf samengesteld, gekookte voeding, talloze supplementen etc..

Veel mensen vinden het heel begrijpelijk lastig om te bepalen welke voeding voor hun dier het beste is.

Ik kan je daarbij helpen! Ik geef voedingsconsulten voor honden en katten zowel op de praktijk als online.

Waarom een voedingsconsult?

Er zijn vele redenen waarom mensen een voedingsconsult voor hun hond of kat aanvragen. Een aantal veel voorkomende redenen zijn:

• Door de bomen het bos niet meer zien.

Er is zoveel tegenstrijdige informatie over voeding beschikbaar en er zijn zoveel opties qua voeding dat veel mensen heel begrijpelijk de weg een beetje kwijtraken. Een voedingsconsult kan dan helpen om de opties te bespreken en samen met jou te kijken welke optie voor jou en jouw dieren de beste is.

• Je hebt vragen over voeding en/of supplementen.

Wat is nu waar en wat is niet waar? Welk supplement is het beste bij de aandoening van jouw dier? Je hebt iets gehoord/gelezen en vraagt je af of het verstandig is om dat bij jouw dier toe te passen? Is de voeding die je nu geeft wel compleet? Neem je vragenlijstje mee naar het consult zodat we al jouw vragen rustig kunnen beantwoorden.

• Verse voeding

Je wilt graag overstappen op verse voeding omdat je ervan overtuigd bent geraakt dat het voor jouw dieren beter is alleen je hebt geen idee hoe je daar mee moet beginnen. Ik kan je op weg helpen en er samen met jou voor zorgen dat je een complete voeding geeft.

• Jouw hond/kat heeft een voeding gerelateerde aandoening

Er zijn heel veel aandoeningen waarbij voeding een rol speelt. Om er een aantal te noemen: allergie, diabetes, nieraandoeningen, leveraandoeningen, maagdarmontstekingen, artrose, blaasstenen en kanker. Maar er zijn er nog veel meer. Als jouw dier zo’n aandoening heeft kan begeleiding bij de voeding heel fijn zijn en voor jouw dier echt een verschil maken.

• Voedingsintolerantie

Er zijn vrij veel honden en katten met overgevoeligheid voor voeding. Samen met jou gaan we op zoek naar waar jouw dier wel tegen kan en wat de beste voeding voor hem/haar is.

• Combinatie van aandoeningen

Soms komen er combinaties van aandoeningen voor die een uitdaging zijn qua voeding. Jouw kat heeft een voedingsallergie maar heeft nu ook verhoogde nierwaarden of jouw hond staat op een speciaal dieet omdat hij gevoelige darmen heeft en nu heeft hij ook verhoogde leverwaarden. Er zijn vele situaties te bedenken waarbij het lastig is om een passende voeding te vinden. Ik kan daarbij helpen.

• Overgewicht

Meer dan de helft van de honden en katten is te zwaar. Overgewicht heeft heel veel nadelen. Deze dieren hebben meer kans op aandoeningen zoals artrose, blaasaandoeningen en diabetes. Dieren die te zwaar zijn leven korter. Ik kan je helpen om jouw dier op een gezond gewicht te krijgen.

• Chinese voedingstherapie

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) kijkt heel anders naar voeding dan wij in het westen gewend zijn. Voeding wordt gebruikt om problemen te voorkomen maar ook om ziekten te genezen. Voeding als medicijn! Door mijn opleidingen in Acupunctuur en Chinese voedingstherapie kan ik deze vorm van therapie inzetten om aandoeningen te voorkomen of te helpen genezen en/of om jouw dieren weer in balans te krijgen.

Hoe werkt een voedingsconsult?

Je hebt besloten dat een voedingsconsult een goed idee is voor jou. Maar nu?

Ik kan jou en jouw hond/kat het beste helpen met een consult bij ons op de praktijk. Doordat ik jouw dier kan zien en onderzoeken en met jou in dialoog kan gaan krijgt ik het beste beeld van de situatie en kan ik ook het beste advies geven.

Echter voor sommige mensen is het niet mogelijk om naar de praktijk te komen. Ze wonen te ver weg, hebben geen vervoer of er is een andere reden. In dat geval is het ook mogelijk om een online consult aan te vragen. Je krijgt dan van mij een vragenlijst gemaild. In de meeste gevallen hebben we dan via de mail of de telefoon nog contact zodat ik jou nog wat vragen kan stellen om de situatie zo duidelijk mogelijk te maken.

Chinese voedingstherapie gaat nog een stapje verder.

Zie ook: https://www.qi4paws.nl/blog/wat-is-chinese-voedingstherapie

Om Chinese voedingstherapie toe te passen heb ik een Chinese Diagnose nodig. Dit betekent dat ik jouw dier onderzoek op zowel de Westerse als de Oosterse methode. Aan de hand van deze onderzoeken stel ik een TCM-diagnose waarop ik de voeding dan aanpas. Deze methode van voedingstherapie kan dus niet via de mail.

Er is niet een voeding die voor alle dieren geschikt is. Net zoals dat er niet een dieet is dat voor alle mensen op de wereld geschikt en passend is.

Aan de hand van het consult probeer ik de situatie van jou en jouw dieren zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. We bepalen dan samen wat voor jouw dier(en) het beste plan is. Het kan zijn dat we kiezen voor een of een combinatie van een aantal commerciële producten. Het kan ook zijn dat we kiezen voor een op maat gemaakt voedingsplan.

Ik beschik over software waarmee ik voedingsplannen kan samenstellen en zo zeker weet dat alle benodigde macro- en micronutriënten aanwezig zijn.

Na het consult ga jij met de voeding aan de gang. In de meeste gevallen komen er dan nog een heleboel vragen omhoog. Deze mag je uiteraard stellen zowel via de mail als via de telefoon. En indien nodig kunnen we een vervolgconsult inplannen.


Heb je nog vragen? Of heb je interesse in een voedingsconsult? Neem gerust contact met mij op! Mijn email is: anneke@qi4paws.nl

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs