INTEGRATIEVE VOEDINGSTHERAPIE BIJ CANINE COGNITIEVE DYSFUNCTIE (DEMENTIE)

Coming together is a beginning. 
Keeping together is progress. 
Working together is success
— Henry Ford

Canine Cognitieve Dysfunctie (CCD) is bij de meeste hondeneigenaren bekend als dementie. Het komt ook voor bij katten en het lijkt heel erg op Alzheimer bij mensen. Het is gerapporteerd dat 28% van de 11-12 jaar oude honden en 68% van de 15-16 jaar oude honden symptomen laten zien van deze aandoening.

Symptomen die je kan zien zijn:

• Desoriëntatie

• Veranderingen in sociale interacties

• Overdag slapen en ‘nachts actief zijn

• Plassen en/of poepen in huis

• Veranderingen in activiteit

• Anxiety (onrust,angst)

• Vergeten van aangeleerd gedrag

• Verminderd geheugen

Om een diagnose van CCD te kunnen stellen is het belangrijk om andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen geven uit te sluiten. In de meeste gevallen houdt dat in dat er een uitgebreid onderzoek nodig is met onder andere een klinisch en neurologisch onderzoek, bloed en urine onderzoek en een scan van de hersenen.

Er is een groeiend aantal onderzoeken dat laat zien dat voeding een belangrijke rol speelt in zowel het voorkomen van CCD als het helpen behandelen/managen van CCD. Een integratieve aanpak betekend dat we een conventionele westerse aanpak combineren met een Traditionele Chinese Medicijnkunst (TCM) aanpak. Door het beste van twee werelden te combineren hebben we de grootste kans op succes.

Van een Westers perspectief zijn er een aantal voedingen en supplementen die kunnen helpen bij honden met CCD.

Voedingen die effect hebben laten zien:

• Voedingen aangevuld met vitamine C, vitamine E, mitochondriale cofactoren (D,L-alfa-lipoic acid, L-carnitine) en een selectie van fruit en groenten rijk aan carotenoïden en flavonoïden konden neurodegeneratie verminderen en cognitie.

• Een mix van antioxidanten, B vitaminen, visolie en L-arginine verbeterde het uitvoeren van taken en het leervermogen in honden met CCD.

• Een voeding met antioxidanten, B-vitaminen, omega-3 vetzuren en 6,5% medium keten vetzuren olie was effectief in het verbeteren van klinische symptomen van CCD.

• In een ander onderzoek liet een voeding verrijkt met carnitine, lipoic acid, lang keten omega 3 verzuren, plantaardige carotenoïden, vitamine C en E een verbetering zien in gedrag en klinische symptomen van honden met CCD.

• Oudere honden die een voeding kregen met 5,5% medium keten vetzuren lieten een verbetering zien bij het uitvoeren van diverse cognitieve uitdagingen.

Supplementen:

• SaMe (S-adenosyl-L-methionine) resulteerde in verbetering van activiteit en bewustzijn in honden met CCD en het verbeterde het uitvoeren van taken bij zowel honden als katten.

• Een supplement met phosphatidylserine, antioxidanten and omega-3 vetzuren hielp bij het verminderen van symptomen van CCD.

• Een supplement met phosphatidylserine, Ginkgo biloba, vitamine E and pyridoxine verbeterde het geheugen en de klinische verschijnselen van honden met CCD.

• Andere supplementen die in de literatuur worden genoemd zijn: apoaequorin, resveratrol en kurkuma.

Een andere groep van supplementen die mogelijk kunnen helpen bij honden met CCD zijn supplementen die een kalmerend effect hebben. Deze kunnen helpen om symptomen als anxiety, onrust, angst en slapeloosheid te verminderen. Een aantal supplementen die hiervoor onderzocht zijn: Alpha-casozepine, L-theanine, melatonine en valeriaanwortel.

Vanuit een Traditioneel Chinees (TCM) perspectief kunnen acupunctuur, kruiden en voedingstherapie goed helpen bij klachten van CCD. Verschillende onderliggende patronen kunnen leiden tot Canine Cognitieve Dysfunctie. Het is belangrijk om bij elke patiënt het onderliggende patroon te identificeren en behandelen. Zo kunnen een aantal honden die allemaal de diagnose CCD hebben een verschillend onderliggend patroon hebben en een andere behandeling nodig hebben.

De Shen is een concept in TCM die vrij vertaald kan worden als de geest. De Shen woont in het hart en het wordt geassocieerd met geheugen, alertheid en slaap. Bloed helpt om de Shen in het hart te houden. Tekorten van Hart Qi, Bloed en Yin kunnen zo leiden tot een probleem met de Shen en dus een vermindering van het cognitieve vermogen. Nier Jing voedt de hersenen. De nieren en het hart helpen elkaar in balans houden. Een afname van Nier Jing kan ook leiden tot een vermindering van cognitie. Tot slot is ook de Milt betrokken. Een tekort aan Milt Qi kan leiden tot het opstapelen van vloeistoffen en Phlegm in onder andere de hersenen. Deze Phlegm kan dan het functioneren van de hersenen beïnvloeden, in TCM wordt dit “misting the mind” genoemd.

Patronen die kunnen leiden tot CCD zijn onder andere: Hart Qi deficiëntie, Milt Qi deficiëntie, Hart Yin Bloed deficiëntie, Nier Jing deficiëntie, Phlegm misting the mind, Qi en/of Bloed stagnatie, Lever Qi stagnatie.

Elk patroon heeft zijn eigen behandeling met acupunctuur, kruiden en/of voedingstherapie. Voedingen die de Shen en het Hart ondersteunen zijn bijvoorbeeld bittere voedingsmiddelen zoals asperges, broccoli, boerenkool en peterselie. Voedingsmiddelen die de Nieren ondersteunen zijn onder andere kidney bonen, zwarte bonen, sardientjes en zeewier. DE milt wordt weer ondersteund door voedingsmiddelen als pompoen, zoete aardappel, havermout en champignons.

Een recent onderzoek rapporteerde dat er een toename in effectiviteit van de behandeling is als Chinese Voedingstherapie en conventionele voedingstherapie worden gecombineerd!

Heb jij een hond of kat met tekenen van dementie? Ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs