IS JOUW HOND EEN OPTIMIST OF EEN PESSIMIST?

A pessimist sees the difficulty in every opportunity. An optimist sees the opportunity in every difficulty. 
— Winston Churchill

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden net als mensen optimisten of pessimisten kunnen zijn


In een studie, die in 2014 is uitgevoerd in Australië, werden honden geleerd om te reageren op twee verschillende tonen. Een toon resulteerde in een beloning van lactose vrije melk en de andere toon resulteerde in een minder aantrekkelijke beloning, namelijk water. Nadat de honden deze tonen goed hadden leren onderscheiden lieten de onderzoekers nieuwe tonen horen en keken zij naar de reactie van de honden op deze nieuwe, niet aangeleerde tonen. De optimisten gingen er bij iedere toon van uit dat er een beloning van melk zou volgen. De pessimisten van de groep reageerden helemaal niet op de nieuwe tonen of raakten zelfs gefrustreerd.


In Bristol werd een ander onderzoek uitgevoerd. Eerst werd er gekeken naar de hoe de honden zich gedroegen als ze een tijdje alleen werden gelaten. Een paar dagen later werden honden geleerd om naar een voerbak te lopen. Als de voerbak aan de ene kant van de kamer stond dan was de voerbak vol, als de voerbak aan de ander kant van de kamer stond dan was het leeg. Als de honden dit verschil hadden geleerd zetten de onderzoekers de voerbakken op plekken in het midden van de kamer neer en keken hoe snel de honden naar die voerbak liepen. De honden die sneller naar de voerbak op een vreemde positie liepen werden als optimistischer gezien. Uit dit onderzoek bleek dat de honden die kalmer waren wanneer ze alleen werden gelaten ook optimistischer waren.

glas-is-halfvol_feat.jpg

Optimistische honden gaan van een positieve uitkomst uit. Als ze nieuwe dingen tegenkomen gaan ze van het beste uit. Dit zijn de honden die nieuwsgierig op nieuwe voorwerpen of mensen af gaan. Pessimistische honden daarentegen gaan van een negatieve uitkomst uit. Deze honden zullen voorzichtiger zijn naar nieuwe dingen, of er zelfs bang voor zijn.

In de natuur kan het heel nuttig zijn om een wat pessimistische kijk op het leven te hebben. Stel dat je als hond langs een bosje loopt en dat bosje begint te ritselen. Nu kan er in dat bosje een eekhoorn lopen en in dat geval is het leuk om daar achteraan te gaan of om het te vangen en dan is dat jouw lunch. Maar datzelfde geritsel kan ook betekenen dat er een tijger in dat bosje ligt en dat als je niet wegrent jij de lunch van die tijger wordt. Pessimistische dieren overleven in de natuur over het algemeen langer.

Echter in onze huidige maatschappij hebben pessimistische honden het zwaarder. Onze honden worden dagelijks aan allerlei prikkels blootgesteld en als je dan pessimistisch bent en steeds van het slechtste uitgaat dan is dat op zijn zachtst gezegd best vermoeiend. Pessimistische honden hebben ook een grotere kans om ongewenst gedrag te ontwikkelen zoals verlatingsangst of angstagressie. Een optimistische hond heeft meer zelfvertrouwen, is niet reactief naar nieuwe dingen en zal makkelijker nieuwe dingen leren. Eigenschappen die belangrijk zijn voor onze gezelschaps- of sporthonden!


HET MOOIE VAN DIT VERHAAL IS DAT WE INMIDDELS WETEN DAT PESSIMISTISCHE HONDEN MEER OPTIMISTISCH KUNNEN WORDEN. HET IS NIET ZO DAT ALS JE HOND ALS PESSIMIST GEBOREN IS DIT ALTIJD ZO BLIJFT. JE KUNT DIT BEÏNVLOEDEN! EN DAT IS GOED NIEUWS.


Stel je voor dat je een hond hebt die bang is voor allerlei dingen en vooral voor nieuwe dingen. Het is dan een onmogelijke taak om die hond alle mogelijke nieuwe dingen die hij tegen gaat komen te leren zodat hij er niet meer bang voor is. De mogelijkheden van dingen die jouw hond in zijn leven gaat tegenkomen zijn namelijk oneindig. Wat in zo’n geval vaak veel beter werkt is werken aan het optimisme van die hond. Als die hond namelijk een meer optimistische blik op het leven gaat krijgen zullen nieuwe dingen ook automatisch minder eng worden. Ongeacht wat dat nieuwe iets is.


Zo is er uit onderzoek gebleken dat werken met de neus voor meer optimisme kan zorgen: https://www.companionanimalpsychology.com/2019/02/finding-hidden-food-in-nosework.html


Daarnaast kunnen spelletjes die het zelfvertrouwen vergroten helpen om jouw hond optimistischer te maken. Bijvoorbeeld het chaos spel. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden uiteraard!


Vanuit TCM perspectief kan een hond die uit balans is ook meer pessimisme en angst laten zien. Elk element is immers ook gerelateerd aan een emotie. Met acupunctuur en voedingstherapie kan de balans worden hersteld.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs