JING, DE OLIELAMP VAN HET LEVEN!

Jing is controlled by Qi. Once Qi runs outside , Jing eventually leaks out as well. Therefore, to stabilize Jing one should guard the Qi.
— Ancestor Lu

JING IS EEN VAN DE BELANGRIJKE CONCEPTEN VAN DE TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNST (TCM). ALS JE DIT CONCEPT ECHT BEGRIJPT KAN JE HET GEBRUIKEN OM ERVOOR TE ZORGEN DAT JOUW HUISDIER GEZONDER IS EN LANGER LEEFT! 

Iemand met veel Jing is gezond, sterk, veerkrachtig en kan langer leven.  

Vanuit de TCM gezien wordt het leven gecontroleerd en ondersteund door de vijf schatten: Jing, Qi, Shen, Bloed en Lichaamsvocht. Je bent gezond als deze alle vijf floreren en vrij door de meridianen bewegen. Als een of meerdere van deze schatten deficiënt of geblokkeerd is ontstaat er ziekte. 

De meest voorkomende vertaling van Jing is “Essence” of Essentie. 

Er zijn twee types Jing: pre-natale Jing en post-natale Jing. 


Prenatale Jing


Prenatale Jing is het deel dat je van je ouders krijgt, het is jouw “vitaliteitsniveau” aan het begin van het leven. Vanuit de westerse geneeskunde kan je dit vergelijken met het krijgen van goede of minder goede genen.


Je kunt prenatale Jing vergelijken met een olie lamp. De lont van de lamp wordt aangestoken op het moment dat je wordt geboren. De vlam (het leven) blijft alleen bestaan zolang er nog olie in de lamp aanwezig is. Hoe meer Jing jij hebt, hoe meer olie er in de lamp zit.


Terwijl de olie/Jing langzaam minder wordt zal dat dier of persoon langzaam ouder worden, degenereren en sterven.


Verminderde Jing maakt iemand gevoeliger voor ziektes, degeneratie en algemene verschijnselen van ouder worden zoals grijze haren krijgen, kaal worden, minder goed kunnen horen en verminderde cognitieve functies.


Jing wordt bij de geboorte opgeslagen in de nieren. Vanuit een TCM perspectief hebben we het bij de nieren niet alleen over de nieren die we als organen kennen vanuit onze westerse geneeskunde. Vanuit de TCM bevatten de “nieren” ook: de bijnieren en de bijbehorende functies, de voortplantingsorganen en hun functies en hormonen, de botten en het beenmerg, de hersenen en het ruggenmerg, de zintuigen en dan vooral de oren en een groot deel van het Autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het wel bekende “fight and flight” en voor angst.


Dieren met een tekort aan Jing hebben vaak op jonge leeftijd al problemen zoals achterblijven in groei, ontwikkelingsziekten, degeneratieve aandoeningen (zoals hernia’s en artrose) en congenitale problemen (zoals waterhoofd en malformatie van de botten). Dit zijn de achterblijvende puppy’s van het nest en de dieren die al op jonge leeftijd grijs worden en/of op een jonger dan verwachte leeftijd aandoeningen krijgen zoals hernia’s, artrose, staar, tandproblemen en minder goed kunnen horen.


Post-natale Jing

Hoewel er niks is wat we kunnen doen om het verbruik van de olie in de lamp te stoppen kunnen we wel extra olie creëren. Dit is de post-natale Jing. Als de post-natale Jing in overvloed aanwezig is kan het worden omgezet in pre-natale Jing en zo dus de olie in de lamp aanvullen.


Postnatale, ook wel verkregen Jing genoemd, komt vooral vanuit de Qi van de Milt. Die krijgt haar energie met name van de Gu Qi wat weer rechtstreeks uit het eten komt.


Beïnvloeden van de Jing


Misschien wel een van de belangrijkste lessen van de TCM is dat we invloed hebben op de snelheid waarmee onze Jing wordt verbrand en dat we zelfs de mogelijkheid hebben om onze Jing (olie) aan te vullen.

Dit doen we door er eerst voor te zorgen dat we de snelheid van het verlies van onze Jing niet versnellen en ten tweede door onze gezondheid te optimaliseren zodat het lichaam de kans krijgt om de Jing aan te vullen.


Als we de snelheid van afname van Jing kunnen beïnvloeden, beïnvloeden we rechtstreeks de gezondheid, vitaliteit en levensduur!


Er zijn factoren die de snelheid van het verbruik van Jing versnellen. Deze factoren moeten we dus proberen zoveel mogelijk te vermijden.


De snelheid gaat onder andere omhoog in gevallen van overwerken, te weinig slapen, een niet optimale voeding en ziekten.

Als je nakomelingen produceert geef je iedere nakomeling een stukje van jouw Jing. Te veel fokken met een dier zorgt dus ook voor een snellere afname van de Jing.

Stress is een andere factor die heel veel invloed heeft op de Jing en er snel voor zorgt dat de Jing sneller afneemt.

Iedere ontsteking, klein of groot, veroorzaakt een afname in Jing. Het kost het lichaam namelijk heel veel energie om een ontstekingsreactie in stand te houden. Subtiele chronische ontstekingen zoals een niet in balans zijnde maagdarmkanaal, overgewicht, blaas ontsteking, tandvlees ontsteking, auto-immuun aandoeningen etc., zorgen voor een flinke afname van de Jing. Dieren (en mensen) met chronische ontstekingen zullen minder lang leven dan dieren die geen chronische ontstekingen hebben. Zo weten we dat dieren met overgewicht gemiddeld twee jaar korter leven dan dieren zonder overgewicht.


BEWUST OMGAAN MET DE LEVENSSTIJL, GEWOONTEN EN VOEDING VAN JOU EN JOUW HUISDIEREN KAN ER DUS VOOR ZORGEN DAT DE JING LANGZAMER AFNEEMT. EN ALS WE ZO VEEL MOGELIJK ZORGEN VOOR EEN OPTIMALE GEZONDHEID KAN DE JING ZELFS WORDEN AANGEVULD. EN DAARMEE ZORGEN WE ERVOOR DAT ONZE DIEREN (EN WIJZELF) GEZONDER ZIJN, MINDER SNEL ZIEK WORDEN EN LANGER KUNNEN LEVEN. DAT WILLEN WE TOCH ALLEMAAL!


Acupunctuur en voedingstherapie kunnen helpen het lichaam terug in balans te brengen waardoor Jing sneller afneemt en we het lichaam de kans geven de Jing aan te vullen.


Heb je vragen of opmerkingen of kan ik je ergens mee helpen? Schroom dan niet om hieronder een reactie achter te laten of om mij een berichtje of email te sturen!


mindfuldog.jpg
Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs