Lente, het seizoen van het Hout element.

Be like a tree in pursuit of your cause. Stand firm, grip hard, thrust upward, bend to the winds of heaven, and learn tranquility. 
— Dedication to Richard St. Barbe Baker

Kijk jij ook zo uit naar de lente?

In de Traditionele Chinese geneeskunst (TCM) is de theorie van de vijf elementen (vuur, aarde, metaal, water en hout) erg belangrijk bij het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen.

De lente wordt geassocieerd met het element Hout. Denk maar aan de bomen die is deze tijd van het jaar weer groen worden en groeien. Het is een tijd van groei, vernieuwing en schoonmaken.

Hout wordt geassocieerd met het Yin orgaan de Lever en het Yang orgaan de Galblaas. Deze twee organen zijn tijdens de lente op de top van hun activiteit. Het is dan ook een goed moment om deze organen extra te ondersteunen.

De Lever en Galblaas zijn verantwoordelijk voor een goede flow van de Qi door het lichaam. Je kan het zien als de motor van Qi. Ze worden ook geassocieerd met de pezen. Beweging is een goede manier om de flow van Qi te ondersteunen. Maak dus goed gebruik van het eerste lente zonnetje en ga lekker wandelen met jouw hond.

De kleur van hout is Groen en de smaak is zuur.

Een makkelijke manier om de Lever en Galblaas te ondersteunen en om een lichte detox te doen is het toevoegen van groene voedingsmiddelen aan de voeding van jezelf en jouw dieren. Bijvoorbeeld: paardenbloembladeren, sla, kiemen, basilicum en rucola.

De lente is de overgangsfase tussen winter en zomer. We staan met een voet nog in de winter en met de andere in de zomer. Dat betekent ook dat we onze levensstijl moeten balanceren tussen zomer en winter. Zorg bijvoorbeeld voor een goede balans tussen warme voedingsmiddelen zoals soep en gekookte voeding en koude voedingsmiddelen zoals sla, ijs en rauwe voeding.

Hout wordt geassocieerd met het klimaat van wind. Letterlijk betekent dat hoewel de temperatuur oploopt het verstandig is om jezelf nog wel te beschermen tegen de lente windjes met een jas en sjaal. Zo ondersteun je jouw weerstand en bescherm je jezelf tegen lente verkoudheden en allergieën.

Elke element heeft ook emotionele associaties. Als de Lever en Galblaas in balans zijn is er een vergeving, assertiviteit, makkelijk beslissingen kunnen maken, een gelijkmatig humeur, inspiratie en plezier. Als er echter een inbalans ontstaat kunnen er emoties naar boven komen als boosheid, depressie, frustratie, niet kunnen beslissen en een kort lontje hebben. Deze emoties kunnen we herkennen in onszelf maar ook in onze huisdieren als hout uit balans is.

Het element Hout wordt ook geassocieerd met de ogen en een onbalans in dit element kan dan ook leiden tot oogproblemen zoals een conjunctivitis of problemen met zicht. Daarnaast wordt Hout geassocieerd met de nagels. Als jij of jouw huisdieren bijvoorbeeld breekbare nagels heeft kan dat een indicatie zijn voor het uit balans zijn van het Hout element.

Een aantal aandoeningen die geassocieerd worden met een onbalans in het Hout element zijn: epilepsie, allergieën, jeuk, oog aandoeningen, gewricht aandoeningen zoals heup dysplasie en aandoeningen van de pezen en banden zoals een ruptuur van de kruisband.

Denk je dat jij of jouw huisdieren uit balans zijn? Acupunctuur kan helpen!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs