Mag mijn hond/kat eieren eten?

If an egg is broken by an outside force, life ends.  
If broken by an inside force, life begins. 
Great things always begin from the inside. 
— Unknown

Jazeker! Eieren zijn een “eggcellente” bron van eiwit, aminozuren en choline. Ze bevatten alle essentiele aminozuren. Choline is vaak deficient in dieten. Eieren zijn ook zeer goed verteerbaar voor honden en katten. Sterker nog een rauw ei is het best verteerbare voedingsmiddel voor mensen en onze huisdieren.

Naast dat eieren een goede bron zijn van eiwitten en choline bevatten ze ook een heleboel andere voedingsstoffen waaronder:

• Vitamine A

• Vitamine D

• Thiamine

• Riboflavine

• Folaat

• Vitamine B6

• Vitamine B12

• Biotine

• Mineralen

• Vetzuren

• Omega 3’s

• Antioxidanten

Eierschalen zijn een bron van Calcium voor honden en katten. Er zitten 27 verschillende minerale micro-elementen in een eierschaal en de samenstelling van een eierschaal lijkt veel op de samenstelling van tanden en botten. De beste bron van calcium is nog steeds het voeren van rauwe botten. Maar als dat niet mogelijk is kunnen eierschalen een alternatief zijn. Het is wel belangrijk dat wanneer je calcium supplementeert aan je hond of kat de balans tussen calcium en fosfor correct is.

Het membraan van de eierschaal is een natuurlijke bron van Glucosamine, Hyaluronzuur, Chondroitine en collageen. Het is gebleken dat het kan helpen bij het verminderen van de pijn en stijfheid bij dieren met osteoartrose.

Rauw of gekookt

Eieren kan je op elke gewenste manier voeren: rauw, gekookt, geklutst, spiegelei etc.

Rauw

Het voeren van rauwe eieren is het gemakkelijkst. Bij het koken van eieren gaan er een aantal voedingstoffen (vitaminen, mineralen en antioxidanten) verloren.

Ons wordt verteld geen rauwe eieren te eten vanwege het risico op Salmonella. De kans dat een ei Salmonella bevat is niet zo groot. Volgens het RIVM bevat 0,03% van de eieren Salmonella.

Honden en katten worden Meestal niet ziek van Salmonella. Daarnaast zijn het carnivoren. Hun carnivore verteringssysteem zorgt ervoor dat het voor opgegeten bacteriën veel moeilijker is om te overleven. Ze hebben een lage pH in hun maag, galzouten die bacteriën doden en een korter darmkanaal dan omnivoren zoals wij.

Natuurlijk is het bij het voeren van rauwe voeding wel belangrijk om de normale hygiëne in acht te nemen.

Het wordt gezegd dat het voeren van rauwe eieren kan leiden tot een Biotine deficiëntie. Het klopt dat eiwit Avidine bevat. Avidine is een remmer van Biotine. Maar het eigeel bevat juist een grote hoeveelheid Biotine en dit compenseert de aanwezigheid van Avidine in het eiwit. Zolang je dus hele eieren voert en niet alleen het eiwit is de kans op een Biotine deficiëntie zo goed als nul. Je zou dagelijks een absurd aantal eieren moeten voeren om een Biotine deficiëntie te veroorzaken. Daarnaast zit er ook Biotine in de rest van de voeding. Onder andere lever, vis, avocado en zonnebloempitten bevatten ook Biotine.

Gekookt

Koken van het ei inactiveert de Avidine. Dus als je ongerust bent over een Biotine deficiëntie of een hond/kat hebt met een verhoogde behoefte aan Biotine kan koken beter zijn.

Het nadeel van het koken is dat er tijdens het koken een aantal nutriënten verloren gaan. Het is daarom het beste om het ei kort te koken. Zodanig dat het eigeel nog zacht is.

Vergeet niet dat er meer op de markt is dan kippeneieren. Ook eendeneieren en kwarteleieren zijn goede voedingstoffen en voor sommige dieren kunnen die zelfs geschikter zijn dan kippeneieren.

Het is ook belangrijk om je te bedenken dat niet alle kippen en eieren hetzelfde zijn. Net als wij zijn kippen zo gezond als wat ze eten. Een kip die buiten leeft en naast het kippenvoer ook gras, insecten en wormen eet zal eieren produceren die meer voedingsstoffen bevatten dan een kip die binnen leeft en alleen kippenvoer eet. Gezondere kippen is gezondere eieren. Daarom adviseer ik om bij voorkeur biologische vrije uitloop eieren te gebruiken. En misschien heb je wel een familielid of kennis met kippen thuis.

TCM perspectief

Uiteraard kijk ik als acupuncturist ook naar het TCM perspectief van een ei.

Bij Chinese voedingstherapie wordt er naast de voedingswaarde van een voedingsmiddel ook gekeken naar de effecten van dat voedingsmiddel op het lichaam.

Eieren zijn neutraal tot koelend voor het lichaam. Ze zijn zoet en ondersteunen het Aarde systeem. Ze zijn daarom goed voor dieren met een Aarde (milt/maag) deficiëntie.

Ze zijn een goede Yin versterker en dus bruikbaar bij dieren met een Yin deficiëntie.

Daarnaast zijn eieren een van de beste voedingsmiddelen om de Jing te versterken.


HOE HEEFT JOUW HOND/KAT DE EIEREN HET LIEFST?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs