Minimaal 1 op de 3 katten krijgt nierfalen. Verklein de kans bij jouw kat!

Minimaal 1 op de 3 katten krijgt nierfalen. Verklein de kans bij jouw kat!

” By the time kidney disease is detected using traditional methods, nearly 75% of the kidney function is already lost.” – Dr. Relford

Chronische nieraandoeningen (CKD) zijn een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij oudere katten. Het is een progressieve ziekte die de nierfunctie langzaam vermindert, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en uiteindelijk tot nierfalen en overlijden. 

Chronisch nierfalen is een multifactoriële aandoening. Dat betekent dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen bij het ontstaan. We weten nog niet alle factoren maar een aantal weten we wel. Door hiervan op de hoogte te zijn en er rekening mee te houden kan je de kans op nierfalen bij jouw kat aanzienlijk verkleinen. 

In deze blogpost bespreek ik hoe vaak CKD voorkomt bij oudere katten en wat de belangrijkste risicofactoren zijn, zoals vaccinaties, hydratatie, voeding, infecties en fosfaat. 

Hoe Vaak Komt CKD Voor bij Oudere Katten?

CKD komt veel voor bij oudere katten. Verschillende studies geven verschillende percentages variërend van 30-80% aan. Dat betekend dat er dus minimaal 1 op de 3 katten nierfalen ontwikkeld. Dat is absurd veel, en iets waar we wat aan moeten doen! Dit hoge percentage benadrukt het belang van preventieve maatregelen en regelmatige veterinaire controles om de ziekte vroegtijdig te detecteren en te beheersen. Ik adviseer om minimaal jaarlijks een bloedonderzoek en urineonderzoek te doen bij jouw kat. Zo kunnen we eventuele problemen vroegtijdig herkennen. 

Risicofactoren voor CKD

Vaccinaties

Hoewel vaccinaties essentieel zijn om katten te beschermen tegen besmettelijke ziekten, zijn er aanwijzingen dat bepaalde vaccins een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van CKD. 

Het vaccin tegen kattenziekte werkt zo goed dat als we dit te vaak geven er antilichaam reacties optreden die kunnen vastlopen in de bloedvaten in de nieren (Artus reactie). 

Kattenziekte is vaak dodelijk en ik adviseer dan ook zeker om hiertegen te vaccineren. Maar vaccineer niet vaker dan nodig! 

Hydratatie

Goede hydratatie is cruciaal voor de niergezondheid van katten. Katten staan erom bekend dat ze van nature weinig drinken, wat hen vatbaar maakt voor uitdroging en daardoor voor nieraandoeningen. Om de hydratatie te verbeteren, geef je jouw kat voeding met meer water erin (natvoer, verse voeding). Zorg dat je verschillende waterbronnen hebt en je kan fonteintjes te gebruiken om het drinken te stimuleren.

Infecties

Chronische laaggradige infecties in het lichaam kunnen de nieren beschadigen. De meest bekende hierbij is een ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Het goed schoonhouden van het gebit is dus niet alleen belangrijk voor het gebit zelf maar ook voor het voorkomen van nieraandoeningen. Voorkom ook andere infecties in het lichaam zo veel mogelijk.

Voeding

Voeding speelt een sleutelrol bij het voorkomen en beheren van CKD. Katten hebben behoefte aan een eiwitrijke voeding met weinig tot geen koolhydraten. Ik adviseer daarom om een goed uitgebalanceerd vers dieet te bieden dat rijk is aan antioxidanten, omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen die de nierfunctie ondersteunen. 

Fosfaat

Een hoge fosfaatinname kan bijdragen aan het ontstaan van en de progressie van CKD. Recent is gebleken dan anorganisch fosfaat meer nierschade geeft dan organisch fosfaat. Kies dus voeding die een laag gehalte organisch fosfaat heeft. 

Conclusie

Chronische nieraandoeningen zijn een ernstig gezondheidsprobleem bij oudere katten, maar met de juiste preventieve maatregelen kan je de kans voor jouw kat verkleinen. Door jouw kat jaarlijks te laten controleren, inclusief bloed- en urineonderzoek, zorg je dat je er bij eventuele veranderingen op tijd bij bent. 

Heb je vragen of heb je advies nodig over de gezondheid van jouw kat? Neem dan contact met mij op, ik help je graag! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs