Nazomer, het seizoen van het element Aarde

In its central position the Earth is the pivot for all of the other Elements which encircle and spin around it. It is a place of stability within the body, mind, and spirit. From this stable anchor, change and growth can take place. Our food can be transformed and processed by the Stomach and Spleen and turned into qi that nourishes the mind, body, and spirit
— Angela Hicks

Nog even en dan komt de nazomer er alweer aan, de tijd vliegt!

De nazomer is het seizoen van het element aarde, een van mijn vijf favoriete elementen! 

Aarde heeft te maken met voeding en vertering in de breedste zin van het woord en met stabiliteit. Aarde wordt ook wel gezien als het element dat in het centrum staat.

De kleur die bij Aarde hoort is geel, de smaak is zoet het zintuig de mond en het weefsel de spieren.

Het element aarde wordt geassocieerd met het Yin orgaan de Milt en het Yang orgaan de Maag. En eigenlijk kunnen we de Alvleesklier hieraan toevoegen.

De Milt is verantwoordelijk voor het maken van Qi en Bloed. Het zet de voeding die binnenkomt via de maag om in Qi en Bloed. Als de Milt niet goed werkt is er onvoldoende energie, je voelt je moe en zwaar. De milt is er ook verantwoordelijk voor dat het bloed in de vaten blijft en het zorgt ervoor dat de organen op zijn plaats blijven. Als er onvoldoende Milt Qi aanwezig is kunnen organen als de blaas en de baarmoeder gaan zakken.

Het uit balans zijn van het aarde element komt heel veel voor bij zowel mensen als dieren. Het kan variëren van een subtiele onbalans met alleen wat moeheid tot een grotere onbalans met duidelijke symptomen.

Een aantal Klachten die we kunnen zien als het Aarde element uit balans is:

• Onvoldoende energie hebben: moeheid en sloomheid

• Onvoldoende vertering: diarree. Dit kan diarree zijn met onverteerde voedingsdelen.

• Overgewicht en moeite om dit kwijt te raken

• Vermindering van spierweefsel

• Moe na het eten

• Een vol en/of zwaar gevoel hebben in je hoofd, “wattenhoofd” of hoofdpijn

• Misselijkheid/Braken

• Boeren

• Constipatie

• Knobbels in en onder de huid

In TCM huist er in elk orgaan een deel van onze “spirit”. In de Milt huist de Yi. De Yi beïnvloed ons vermogen om te studeren/leren, concentreren, onthouden etc. Als de Milt uit balans is kunnen we minder goed concentreren en onthouden en is er neiging om te veel na te denken en je te veel zorgen te maken.

In onze huisdieren kunnen we dit terugzien als een dier minder goed kan leren/onthouden dan voorheen. Het kan zich ook uiten in stereotypieën en obsessies bijvoorbeeld de obsessie die sommige honden hebben met een bal.

WE KUNNEN HET AARDE ELEMENT BEÏNVLOEDEN MET ACUPUNCTUUR. MAAR VOEDINGSTHERAPIE SPEELT HIER OOK EEN GROTE ROL.

Het aarde element heeft via de maag en de vertering een directe link met de voeding. De voeding die wordt gegeten heeft dan ook een grote invloed op de functie van het aarde element. Andersom kunnen we voeding gebruik om het aarde element weer terug in balans te krijgen.

Het aarde element houdt van warme voeding, van voeding met een gele/oranje kleur en van voeding die letterlijk uit de aarde komt (denk aan wortels).

De nazomer is de overgang van de zomer naar de herfst. Tijd om de consumptie van koude voedingen zoals salades, smoothies en ijs af te bouwen en over te stappen op meer verwarmende voedingsmiddelen zoals soep en stoofpotten.

Rauwe voeding wordt in de TCM als koud gezien en vermindert de functie van het aarde systeem. Voor een gezond mens of dier geldt alles in balans. En af en toe wat rauwe voeding is dan ook geen probleem. Alles met mate.

Het is anders als het aarde element uit balans is en we voeding willen gebruiken om het weer in balans te krijgen. Zo kan een hond of kat met een te lage Milt Qi beter op gekookte voeding worden gezet dan op rauwe voeding.

Het aarde systeem wordt ook niet blij van melkproducten en van vette voeding. Als jij of jouw dieren een verminderde Maag/Milt Qi hebben kan je deze dus beter laten staan.

Een aantal voedingsmiddelen die het Aarde element ondersteunen zijn: zoete aardappel, pompoen, wortels, rijst, dadels, gember, kaneel en venkel.

Zie hier een van de redenen waarom ik dieren met diarree vaak tijdelijk op een of een combinatie van deze voedingsmiddelen zet.

Als we naar de Chinese Klok kijken is de werking van de maag optimaal tussen 7 en 9 uur ’s morgens. Dit is dan ook de optimale tijd voor een voedend ontbijt. Vanuit de TCM is het helemaal geen goed idee om het ontbijt over te slaan. Een warm ontbijt zoals havermout of een meergranen pap is ideaal voor het aarde element.

Zoals ik hierboven al zei heeft het Aarde element alles te maken met vertering. Dit is niet alleen vertering van onze voeding maar de vertering van alles wat we tot ons nemen. Wat we lezen, zien, horen etc. Te veel willen verteren verzwakt het aarde element. Denk bijvoorbeeld aan teveel op social media zitten of meerdere keren per dag naar het nieuws luisteren. Voor onze dieren geldt dat we niet te veel activiteiten met ze willen doen op een dag. Ook hier geldt weer alles met mate.

HERKEN JIJ DINGEN VAN HET AARDE ELEMENT IN JOUZELF OF JOUW DIEREN? LAAT HET MIJ WETEN IK BEN HEEL BENIEUWD!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs