NIEUW INTERESSANT ONDERZOEK: HET EFFECT VAN DE VOEDING VAN HONDEN VROEG IN HET LEVEN OP HET VOORKOMEN VAN CHRONISCHE DARMONTSTEKING LATER IN HET LEVEN.

A good dog deserves a good bone. 
— Ben Jonson

Als je met mij hebt gewerkt of mij al wat langer volgt dan weet je dat ik een goede voeding voor jouw hond erg belangrijk vind. Voeding beïnvloed alles! En voeding is een van de beste manieren waarop jij zelf invloed kan uitoefenen op de gezondheid van jouw hond.

Dit onderzoek werd afgelopen week gepubliceerd en het leek mij interessant voor jullie om dat te delen.

In dit onderzoek hebben ze het over “chronic enteropathy” (CE). CE in honden is vergelijkbaar met IBD of inflammatoire darmontsteking bij mensen. Het betekent eigenlijk dat er chronische maagdarmklachten zijn door een ontsteking van het maagdarmkanaal. De oorzaak daarvan wordt helaas niet altijd gevonden. Symptomen die je kan zien bij honden met CE zijn: diarree, vaak gassig zijn, verminderde eetlust, buikpijn, misselijkheid en/of gewichtsverlies. Chronisch betekend dat de symptomen langer dan drie weken aanwezig zijn.

CE en IBD zijn multifactoriële aandoeningen. Dit betekent dat er meerdere factoren een rol spelen in het ontstaan ervan. Er is dus niet een aanwijsbare oorzaak in de meeste gevallen maar meerdere factoren samen die het veroorzaken. Bij zowel honden als mensen wordt er momenteel als oorzaken gedacht aan de diversiteit van het microbioom, lagere levels van een aantal micronutriënten en een dieet met een grotere hoeveelheid bewerkte voeding.

Dit onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst die is ingevuld door hondeneigenaren. De vragenlijst bevatte vragen over hoe vaak de eigenaren bepaalde voedingen aan hun honden gaven op verschillende leeftijden. Daarnaast bevatte het onder andere vragen over de leefomgeving, gezondheid status en levensstijl van de hond. Vervolgens werden er statistische analyses gebruikt om deze data te bekijken.

Ze vonden dat CE voor kwam in 21,7% van de puppy’s (PU, 2-6 maanden leeftijd) en 17,8 procent van de jonge honden (YO, 6-18 maanden leeftijd).

Het eten van een niet bewerkte op vlees gebaseerde voeding had een significant beschermend effect op het voorkomen van CE terwijl het eten van een ultra bewerkte op koolhydraten gebaseerde voeding (brok) een predisponerend effect had op de incidentie van CE later in het leven.

Deze diëten verschillen in hun mate van bewerking en in de macronutriënten balans die ze bevatten. Zo bevat de niet bewerkte voeding 1-10% koolhydraten en de bewerkte voeding 40-60%. Het verhitten van eiwitten en koolhydraten op hoge temperaturen veroorzaakt de Maillard reactie waarbij Maillard producten worden geproduceerd die een negatief effect hebben op het lichaam. Daarnaast is het eigenlijk niet bekend wat het effect is van de toevoegingen in bewerkte voeding op de gezondheid van het maagdarmkanaal. Het voeren van een niet bewerkte vleesvoeding zorgt voor een grotere diversiteit van het microbioom dan het voeren van een ultra bewerkte voeding.

Het eten van voedingsrestjes van mensen tijdens de puppy tijd (PU) en de jonge honden (YO) tijd had een beschermend effect op CE in de toekomst. Deze effecten waren groter als de resten vaker dan een paar keer per week werden gegeven.

Het voeren van rauwe botten en kraakbeen tijdens PU en YO was geassocieerd met een lagere incidentie van CE. Als botten en kraakbeen dagelijks of een paar keer per week werden gegeven hadden ze het grootste beschermende effect.

Een paar keer per jaar bessen eten tijdens de puppy tijd werd ook geassocieerd met een minder vaak voorkomen van CE. Bessen bevatten allerlei stofjes die ontstekingsremmend en immuun stimulerend zijn en zo chronische ziekten helpen voorkomen.

Het eten van volkoren granen tijdens de puppy tijd en het eten van gekookte organen tijdens de jonge honden tijd werden ook geassocieerd met minder vaak voorkomen van CE.

Het geven van “rawhides” in de puppy tijd werd geassocieerd met een vaker voorkomen van CE op latere leeftijd. Hoe vaker deze gevoerd werden hoe groter het risico op CE waarbij het risico het hoogst was als deze vaker dan een keer per week werden gegeven. Rawhides zijn die witte vaak geknoopte botten die je in de dierenwinkels ziet liggen. Het zijn bijproducten van de leerindustrie. Ze zijn moeilijk te verteren voor onze honden en daarnaast worden er in de leerindustrie veel giftige chemicaliën gebruikt die mogelijk een negatief effect hebben op het maagdarmkanaal.

Sommige honden met klachten van CE kregen al op jonge leeftijd een gastro-intestinaal of allergie veterinair dieet. Dit werd geassocieerd met een grotere kans op CE later in het leven.

Een aantal keer per week of vaker stokken of grond eten werd ook geassocieerd met vaker voorkomend van CE.

Kortom een interessante studie! Uiteraard is er meer onderzoek nodig op dit gebied. Maar ik denk dat je uit dit onderzoek best wat conclusies mag trekken over wat je wel en niet wil toevoegen aan de voeding van jouw hond.

Heb je opmerkingen of vragen? Ik hoor ze graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs