Ultra bewerkte voeding

Nieuw onderzoek: het effect van ultra bewerkte voeding op de gezondheid 

“Get people back into the kitchen and combat the trend toward processed food and fast food.”  – Andrew Weil 

Meta-analyse 

Een groep onderzoekers heeft een “umbrella review” uitgevoerd van meta-analyses die keken naar de link tussen ultra bewerkte voeding en gezondheid. 

Een meta-analyse is een studie waarbij resultaten van meerdere studies worden gecombineerd. Doordat er meerdere resultaten worden gecombineerd is de uitkomst betrouwbaarder. 

In dit onderzoek hebben onderzoekers de uitkomsten van 45 meta-analyses weer bij elkaar opgeteld. Hierdoor is de uitkomst van dit onderzoek dus zeer betrouwbaar! 

Wat is ultra bewerkte voeding 

Ultra bewerkte voeding wordt vaak UPF genoemd wat voor ultra processed foods staat. Ultra bewerkte voeding is voeding die in fabrieken wordt gemaakt waarbij meerdere bewerkingsstappen worden gebruikt. Het is voeding die jij niet zelf kan namaken en het bevat ingrediënten die jij niet thuis in de keukenkast hebt staan.  

Voorbeelden hiervan zijn voorverpakte snacks, kant en klaar maaltijden en softdrinks. 

Nadelen van ultra bewerkte voedingen 

Deze voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan calorieën, verzadigde vetten, suikers en zouten. Door het veranderen van natuurlijke voedingsmiddelen herkent het lichaam deze niet meer en kan het lichaam het moeilijker tot niet verwerken. Ultra bewerkte voeding bevat vaak chemische toevoegingen die een negatieve impact kunnen hebben op de gezondheid. Ook stoffen uit de verpakkingen zoals plastic deeltjes en aluminium hebben een negatief effect op de gezondheid. 

Tijdens het productie proces van UPF treden reacties op tussen de ingrediënten waardoor stoffen ontstaan die ook weer nadelig zijn voor de gezondheid. 

Zo veroorzaken UPF onder andere een verandering van het microbioom en een chronische ontsteking in het lichaam. Dit leidt weer tot allerlei aandoeningen zoals diabetes, overgewicht, hart en vaataandoeningen en kanker.

Helaas wordt er wereldwijd een tendens gezien dat mensen steeds meer ultra bewerkte voeding gaan eten. De mate waarin UPF deel uitmaakt van de voeding wisselt per land. Zo is het in landen als Italie en Zuid Korea 10-25% en in Australie en Amerika 42-58% van de voeding. 

Uitkomsten van het onderzoek

Dit onderzoek laat zien dat er een zeer sterk bewijs is dat een grotere inname van ultra bewerkte voeding (10% meer) wordt geassocieerd met negatieve effecten op de gezondheid. 

Een grotere inname wordt onder andere geassocieerd met een grotere kans op: 

  • Mortaliteit 
  • Hartproblemen
  • Type 2-diabetes
  • Mentale stoornissen waaronder anxiety en depressie 
  • Overgewicht 
  • Kanker  

Mensen en dieren

Deze studie gaat over het gebruik van UPF bij mensen. Maar we weten dat de effecten op de gezondheid van dieren zeer vergelijkbaar zijn. 

Wat zijn dan ultra bewerkte voedingsmiddelen voor dieren? Alle brok en blik voeding is ultra-bewerkte voeding. Er zijn ook veel snacks verkrijgbaar die ultra bewerkt zijn. 

De negatieve effecten van ultra bewerkte voedingen op de gezondheid is een van de redenen waarom ik verse voeding adviseer voor jouw hond of kat. 

Wil je daar meer informatie over? Stuur mij gerust een berichtje. Ik help je graag! 

Wil je het onderzoek zelf nalezen? Dat kan via deze link:

https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs