NIEUW ONDERZOEK: VERGELIJKING TUSSEN ACUPUNCTUUR EN PIJN MEDICATIE

There is evidence that acupuncture influences the production of and distribution of a great many neurotransmitters and neuromodulators, and that this in turn alters the perception of pain.
— David Eisenberg

Dit onderzoek werd gedaan om de effectiviteit te vergelijken tussen acupunctuur of pijnmedicatie voor en acupunctuur na de operatie van sterilisatie bij honden.

Het is algemeen geaccepteerd dat pijnmedicatie die voor een operatie gegeven wordt beter helpt tegen pijn na de operatie dan pijnmedicatie die na een operatie wordt gegeven. Niet-steroïde anti-inflammatoire (NSAID) medicatie en opioïden zijn de meest gebruikte pijnmedicaties voor dit doel. Zoals met elk medicijn hebben ook deze medicijnen risico op bijwerkingen. Een aantal bijwerkingen van NSAID’s zijn gastro-intestinale problemen en nierproblemen. Opioiden hebben o.a. als bijwerkingen sedatie (sufheid), respiratoire depressie (onderdrukking van de ademhaling) en misselijkheid.

Eerdere studies hadden al laten zien dat acupunctuur een veilige en effectieve methode is om postoperatieve pijn te controleren. Echter, niet alle honden zijn geschikt om voor een operatie als ze nog volledig wakker zijn een acupunctuur behandeling te ondergaan. Het uitvoeren van een acupunctuur behandeling na de operatie als de hond nog wat suffig is van de narcose zou dan makkelijker zijn. Het doel van deze studie was dan ook om na te gaan of acupunctuur na een operatie gegeven net zo effectief is als acupunctuur voor de operatie en dit ook te vergelijken met een pijnstiller die voor de operatie wordt gegeven, in dit geval meloxicam.

Zesendertig honden werden verdeeld in drie groepen:

1) Acupunctuur voor de operatie

2) Acupunctuur na de operatie

3) Meloxicam voor de operatie

Een enkele anesthesist deed alle narcosis en deze wist niet welke hond in welke groep zal. Een enkele gecertificeerde veterinaire acupuncturist deed alle acupunctuur behandelingen en een enkele dierenarts die niet wist welke hond welke behandeling onderging deed de pijnscores voor en na de operatie.

Acupunctuur werd uitgevoerd aan beide kanten van de hond met de punten Dikke darm 4, Milt 6 en Maag 36 gedurende 20 minuten.

De pijn werd gescoord met de Glasgow schaal voor en 1,2,4,8,12 en 24 uur na de operatie. Honden die een pijnscore hadden van 6 of hoger kregen extra pijnstilling.

De onderzoekers vonden geen verschil tussen de drie groepen in het aantal honden dat extra pijnstilling nodig had. Waaruit de conclusie werd getrokken dat de drie methodes even effectief zijn.

De conclusie van de onderzoekers was dat omdat acupunctuur niet de bijwerkingen heeft die medicatie wel heeft en net zo effectief is het een goed alternatief kan zijn voor postoperatieve pijnbestrijding bij sterilisatie van honden. Daarnaast kan het in combinatie gebruikt worden voor een brede aanpak van de pijn. Bij dieren die een acupunctuur behandeling voor een operatie niet accepteren is het net zo effectief om deze behandeling na de operatie te doen.


Referentie

Zago, A.C. et al (2022) Postoperative Acupuncture is as Effective as Preoperative Acupuncture or Meloxicam in Dogs Undergoing Ovariohysterectomy: a Blind Randomized Study J Acupunct Meridan Stud 15(3): 181-188

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs