Noya is panisch voor vuurwerk!

Being brave isn’t the absence of fear. Being brave is having that fear but finding a way through it. 
— Bear Grylls

Omdat niet veel mensen weten dat acupunctuur kan helpen bij angsten heb ik Gesina gevraagd haar verhaal met jullie te delen. Hopelijk kunnen we zo nog meer honden helpen!


En dan word je gevraagd een stukje te delen over je ervaring met accupunctuurbehandelingen die Anneke verricht heeft voor mijn Border Collie Noya die kampt met een enorme angst voor vuurwerk. Op die momenten krijg ik door haar paniek absoluut geen contact met haar. Het is voor mij werkelijk hartverscheurend om te zien dat mijn hond niet meer vrijwillig naar buiten wil in het donker, de lucht constant screent op flitsen, hijgend in een soort van tijgergang over straat gaat, klappertand en aan een dubbele lijn met tuig moet. Als ze knallen hoort wil ze maar 1 ding: weg! Ze gaat hysterisch trekkend richting huis en als ze knallen hoort als ze in huis is, graaft ze bijna een gat in het parket. Ze is nu 9 jaar oud en de angst neemt met het jaar toe.


Omdat je als bazinnetje op een gegeven moment best wel radeloos raakt door de impact ervan op je hond ga je op zoek naar van alles om dit te verminderen/draaglijk te maken. Zo kwam ik via een tip van de hondenschool bij Anneke terecht. Een afspraak gemaakt met het idee dat we dat dan in ieder geval ook maar weer geprobeerd hebben…


Ik vind Anneke een prettige persoon in de omgang en dat vindt mijn hond ook. Noya had gelijk een klik en da’s wel heel prettig. Anneke heeft alle tijd genomen om alle dingetjes van mijn hond te noteren en heeft een algehele check gedaan. Ze was er snel uit wat voor type hond Noya is. Noya heeft 8 naalden in d’r lijf gekregen terwijl Anneke goed uitgelegd heeft hoe dat werkt. Mijn hond bleef gewoon staan en na een tijdje vielen de naalden er spontaan weer uit. Anneke heeft uitgelegd dat 1 behandeling niet genoeg is en dat de angst er niet mee verdwijnt maar dat een aantal behandelingen wellicht wel voor wat verlichting zouden kunnen zorgen. Afspraak 2 dus maar gelijk in gepland. Het advies gekregen om de brok te laten staan en weer terug te gaan naar vlees. Daar stonden mijn honden een jaar geleden op maar vanwege het extra werk dat vlees geeft, de ruimte dat vlees nodig heeft in de vriezer en de komst van een oude hond in mijn roedel (die geen vers vlees kan verdragen) is dat vlees voeren verdwenen uit mijn huishouden. En laat dat volgens Anneke nou net zijn waar Noya het goed op zou doen. Met name Eend zou verkoelend werken op mijn hysterische typje. Daarnaast nog een aantal andere zeer nuttige voedingstips gekregen. Anneke heeft de sessie met even lekker gek doen met Noya en een speeltje afgesloten.


In dit huishouden is door de honden verheugd gereageerd op de overschakeling naar vlees. Het au bain-marie voorverwarmen (in verband met een betere vertering) vind ik persoonlijk vreselijk: in de keuken staan drie honden te smachten naar eten dat maar niet geserveerd wordt. Maar hé alles voor het goede doel. Bijkomend voordeel is wel dat de oude hond in dit team nu denkt dat zijn brokken superlekker zijn als hij er een kwartier op moet wachten dus zijn bak gaat nu ook leeg zonder dat ik er naast moet zitten in een soort van gezelligheidsondersteuning.


Noya heeft na haar eerste behandeling urenlang als een blok liggen slapen. Ik merkte in haar (angst)gedrag eigenlijk geen verandering. Bij haar tweede sessie werd Anneke begroet op de ietwat hysterische ik-vind-jou-leuk-manier die bij mijn hond hoort en zocht madam hetzelfde speeltje weer op waar Anneke vorige keer mee gespeeld had. Na deze sessie vernam ik wel degelijk verandering bij Noya: normaal negeert ze mijn andere Border Collie die graag van alles regelt in huis. Daar had ze ineens helemaal genoeg van. Dat resulteerde in wat beschadigde oren en wat meer gemopper tussen beide dames. Het klappertanden voor het naar buiten gaan in het donker verdween en tijdens een wandeling werd er vuurwerk afgestoken en ze trok wel aan de lijn maar het hysterische gedrag van weg-weg was er af.


Nu na drie behandelingen is het weer anders. Haar pols is verbeterd, haar tong ziet er geheel anders en mooier uit. Grappig vind ik zelf dat de naalden die Anneke zet er na stipt 15 minuten uitspringen. In huis is ze ineens erg zelfverzekerd en gedraagt zich als de leidinggevende die helemaal klaar is met het bemoeizuchtige gedrag van haar toekomstige roedelopvolgster. Haar gebitje hebben we hier weer allemaal kunnen bewonderen…


EN DAN ONS MOOISTE MOMENT:

Er wordt weer es langdurend vuurwerk afgestoken in de straat. Zoals gebruikelijk komt mijn jongste Border Collie dan blaffend bij mij. Ik zit dan op de grond en hou haar dan stijf tegen mij aan en dan wordt ze snel rustig. Op het moment dat ik zo zit voel ik ineens een ander lijfje tegen mijn benen: dat van Noya die opgerold tegen mij aan gaat liggen. Geen gebibber, wel heel erg stijf maar dus niet verstopt in het transport box-hol dat sinds september noodgedwongen in onze huiskamer staat. Voor mij een ongekend emotioneel moment omdat mijn hond contact zoekt met mij en het eventjes niet aanvoelt als totaal onbereikbaar. Ik ben erg blij dat we dit traject gestart zijn en zie dit als een mooi hulpmiddel om mijn hond te helpen bij haar doodsangst in de vuurwerkperiode.

Dankjewel Anneke, dit werkt voor ons.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs