Planten in huis zijn goed voor de gezondheid van mens en dier. 

“A beautiful plant is like having a friend around the house.”
– Beth Ditto

Toevallig ben ik dol op planten en dit is een goed excuus om mijn collectie wat uit te breiden. 

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor ons en voor onze dieren die met ons in huis leven. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is indoor luchtvervuiling medeverantwoordelijk voor vele doden per jaar. Veel mensen en dieren besteden een groot deel van hun dag binnen. In huis, op school of in een kantoorgebouw bijvoorbeeld. 

Een deel van de indoor luchtvervuiling komt van benzine dampen. Deze dampen komen vanaf autowegen en parkeerplaatsen onze gebouwen binnen. Het inademen van benzine dampen kan leiden tot long irritatie, hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast zijn deze stoffen gelinkt aan een verhoogd risico op onder andere astma en kanker. 

Een recente studie van de Universiteit van Sydney liet zien dat planten op een efficiënte manier deze giftige stoffen uit de lucht kunnen verwijderen. Het was al eerder aangetoond dat planten andere giftige stoffen uit de lucht kunnen halen maar dat ze dit ook met benzine dampen kunnen doen was nog niet bekend. 

De onderzoekers lieten zien dat een kleine groene wand die een mix van verschillende kamerplanten bevatte (Scindapsus Aureus, Syngonium en Chlorophytum) effectief schadelijke stoffen uit de lucht kon verwijderen binnen 8 uur waaronder deze benzine dampen. Hoe meer schadelijke stoffen er in de ruimte aanwezig waren hoe efficiënter de planten deze stoffen uit de lucht haalden. De planten passen zich dus aan de omgeving aan. 

De planten konden van de meeste geteste stoffen meer dan 50% uit de lucht verwijderen. Voor drie schadelijke stoffen waren de planten heel erg effectief: van de alkanen konden ze 97,9% verwijderen, 88,18% van de cyclopentanen en 85,96% van de benzeenderivaten. Deze drie stoffen zijn bekende veroorzakers van gezondheidsproblemen. 

Kortom: Planten in de omgeving zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit en zijn mede daardoor goed voor de gezondheid van mensen en dieren in die omgeving. 

Maar voordat je naar het plantencentrum rent om jouw huis te voorzien van groene vriendjes; als je dieren in huis hebt is het wel belangrijk om geen planten in huis te halen die giftig zijn. Kijk dit dus altijd goed na voordat je een plant in huis haalt. 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij gerust een berichtje. Ik help je graag! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs