Polsdiagnose bij acupunctuur

If you have a heartbeat, there’s still time for your dreams. 
— Sean Stephenson

Bij elke patiënt wordt er een onderzoek uitgevoerd. De bedoeling van het onderzoek is om een diagnose te stellen zodat de juiste behandeling kan volgen. Het acupunctuur onderzoek bevat een aantal andere onderdelen dan het Westerse onderzoek. Een aantal onderdelen van het acupunctuur onderzoek zijn het stellen van vragen, het bekijken van de tong, het voelen van de pols en het voelen van een aantal diagnostische acupunctuurpunten. Eerder heb ik het al over de tong gehad. Deze keer wil ik wat vertellen over de pols.

Westerse artsen voelen ook naar de pols en dan met name naar hoe snel deze gaat en of deze krachtig en regelmatig is. In het acupunctuur onderzoek wordt er nog veel dieper ingegaan op de pols. Hiervoor is echter wel veel training en oefening nodig. Er zijn hele boeken geschreven over de pols diagnostiek.

Bij mensen wordt de pols vaak letterlijk aan de pols gevoeld. Bij honden en katten is dat wat lastiger en daarom wordt bij die dieren de pols meestal in de liezen gevoeld.

De pols wordt aan beide kanten gevoeld op drie posities en drie dieptes. Elke positie van de pols correspondeert met een orgaansysteem. De oppervlakkige pols correspondeert met het Yang orgaan en de diepe pols met het Yin orgaan. Let op dat we bij TCM als we het over een orgaan hebben niet alleen hebben over het fysieke orgaan maar over alle functies en de meridianen behorende bij dat orgaan.

Vanuit de TCM gezien hebben we een normale pols als Qi en Bloed voldoende aanwezig zijn en normaal kunnen stromen, het lichaam is in balans. Als er te veel of te weinig Qi of Bloed is of als er veranderingen zijn in de stromingen van Qi of Bloed dan ontstaan er veranderingen aan de pols.

Tijdens het voelen van de verschillende polsposities wordt bij elke positie gelet op:

• De diepte waar de pols het sterkst is te voelen

• De Snelheid van de pols

• De Kracht

• De diameter van de pols

• De Lengte

Normaal gesproken moet de pols makkelijk te voelen zijn over alle drie de posities.

• De Vorm

De vorm van de polsgolf.

• De Spanning van de pols

• Het RitmeDe standaard TCM kent negentwintig afwijkende polsen. Die ga ik uiteraard niet allemaal hier bespreken. Ik zal een aantal voorbeelden geven zodat het duidelijker wordt wat een acupuncturist kan met de pols diagnostiek. Uiteraard wordt een diagnose nooit alleen op de pols gesteld. De pols is een stukje in de puzzel. Daarnaast is de pols echt een momentopname en geeft het alleen de huidige situatie aan. Dit kan soms onhandig zijn. Als een dier veel stress heeft tijdens het onderzoek zal dat de pols beïnvloeden. Anderzijds kan je na een behandeling door middel van het controleren van de pols gelijk voelen of de behandeling effect heeft.


Een te snelle pols

Bij het bepalen van de snelheid van de pols moet altijd gekeken worden naar de grootte van het dier. Hoe kleiner het dier hoe sneller de hartslag. Als de pols te snel is dan wordt dit geassocieerd met een te veel aan Yang of warmte. Dit kan o.a. voorkomen bij bijvoorbeeld een infectie een overactieve lever of pijn. Er kan ook een relatief te veel aan Yang zijn doordat er een tekort aan Yin is. Het onderscheid tussen een teveel aan Yang of een tekort aan Yin moet gemaakt worden met de andere onderzoeken.Een gespannen pols

Een redelijk vaak voorkomende afwijkende pols is een te gespannen of “wiry” pols. De pols voelt dan niet meer zacht aan maar gespannen, als een gitaarsnaar. Dit is een teken van een stagnatie van Qi. De Qi loopt niet meer goed door in het lichaam. Dat komt bijvoorbeeld voor bij een kneuzing, artrose of een hernia.Een te zwakke pols

Een andere veelvoorkomende afwijkende pols is een te zwakke pols. Dit betekent dat er een tekort is aan Qi en/of Bloed. Vaak is de pols dan ook smaller dan normaal er is immers minder vulling. Dit kan een algeheel tekort zijn of een tekort vanuit een bepaald Orgaan. De onderliggende oorzaak van het tekort moet dan blijken uit de rest van het onderzoek.Ik hoop dat je ik zo een idee heb gegeven van de pols diagnostiek. Heb je vragen of opmerkingen ik hoor ze graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs