PREVENTIE = VACCINEREN?

The superior doctor prevents sickness; the mediocre doctor attends to impending sickness; the inferior doctor treats actual sickness. 
— Chinese Proverb

Als ik een huisdier eigenaar vraag wat zij aan preventie doet krijg ik vaak het antwoord dat hun huisdier elk jaar gevaccineerd wordt. Maar er is veel meer wat je kunt doen!

HET ULTIEME DOEL VAN DE CHINESE GENEESKUNST IS OM GEZOND TE LEVEN ZODAT WE IN BALANS BLIJVEN. ALS ONBALANS OPTREEDT IS HET BELANGRIJK OM DEZE OP TIJD TE ONTDEKKEN EN BEHANDELEN ZODAT ER GEEN ECHTE ZIEKTE KAN ONTSTAAN. EEN LICHAAM DAT STERK EN IN BALANS IS KAN ZIEKTE WEERSTAAN.

Hetzelfde geldt voor onze huisdieren. Door onze huisdieren in balans te houden kunnen we er voor zorgen dat ze een lang, gezond en gelukkig leven hebben.

Vandaag bespreek ik een aantal dingen die je kunt doen om jouw huisdier zo goed mogelijk in balans te houden.

Voeding

“Je bent wat je eet”.

Een goede voeding is essentieel voor gezondheid. Dat iemand die elke dag bij de Mc Donalds eet een stuk minder gezond zal zijn dan iemand die dagelijks zijn verse groenten en fruit eet snappen we allemaal. Maar dit geld ook voor onze huisdieren! Kwalitatief goede voeding zonder schadelijke toevoegingen maakt een wereld van verschil.

Verschillende voedingsstoffen hebben verschillende effecten op het lichaam van jouw huisdier. De este voeding voor jouw huisdier is de voeding die bij zijn/haar ras, zijn constitutie (type), levensfase en eventuele aandoeningen of disbalansen die aanwezig zijn past. Er is dus niet één voeding die voor alle dieren het beste is!

Vanuit de Chinese geneeskunst heeft voeding ook energie. Zo zijn er bijvoorbeeld voedingsmiddelen die koud of warm zijn. Een dier met een aandoening die voor hitte zorgt zoals bijvoorbeeld een rode huid met jeuk wil je liever geen voedingsmiddelen geven die nog meer warmte geven. Je wilt dan juist wat koudere voedingsmiddelen geven die de ontsteking/hitte wat tot rust kunnen brengen. Maar die koudere voedingsmiddelen zijn weer niet geschikt voor een ouder dier dat het altijd koud heeft door een tekort aan nier yang energie.

Training

Het spreekt eigenlijk voor zich dat fysiek fit zijn problemen kan voorkomen.

Vanuit Chinees perspectief is beweging nodig om de Qi (levensenergie) in beweging te houden. Als de Qi niet goed meer stroomt treedt er onbalans op. Voldoende beweging is daarom belangrijk om in balans te blijven.

Voor beweging geldt: niet te veel en niet te weinig. Regelmatige, gemiddelde beweging en voldoende variëteit in de manier van beweging zijn daarbij belangrijk. Pas dit aan de behoefte en leeftijd van jouw dier aan. Een jonge hond kan rustig een uur per dag door het bos rennen maar een senior heeft misschien aan tien minuten wandelen al genoeg. Jonge katten kunnen uren lekker achter hun muis aanrennen en samen spelen, een oudere kat loopt een ommetje om het huis. Regelmaat betekent dat je elke dag wat doet met jouw huisdier. Dus bijvoorbeeld niet doordeweeks dagelijks een kwartiertje lopen omdat je weinig tijd hebt en in het weekend ter compensatie een uitgebreide wandeling van twee uur.

Er voor zorgen dat jouw huisdier goed gespierd is en een goede coördinatie heeft kan blessures voorkomen. Er zijn allerlei manieren om jouw hond gespierd te houden en zijn coördinatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, balans werk, het aanleren van trucs/gedragingen en het deelnemen aan een hondensport.

Tuigage

Een slecht passend tuig beperkt de bewegingen van jouw hond (met name van de schouder) en/of geeft druk op plaatsen waar je dat niet wilt. Hierdoor kunnen blessures optreden.

Halti’s (hoofdhalsters) geven veel druk op de nek en kunnen tot nekproblemen leiden. Ik adviseer daarom als je echt een halti nodig hebt om deze altijd te combineren met een lijn aan een tuig. Op die manier hoef je de halti alleen te gebruiken als deze echt nodig is. Zet nooit een hond vast aan een halti.

Slipkettingen en jachtlijnen zonder stop geven veel druk op belangrijke structuren in de nek zoals de slokdarm, luchtpijp, grote bloedvaten en zenuwen.

Gebruik tuigage die past bij jouw hond. Een platte halsband of een goed passend tuig werkt vaak het beste.

Mentale uitdaging

Voor de Chinese geneeskunst staan lichaam en geest rechtstreeks met elkaar in verbinding. Emoties beïnvloeden de organen en andersom. Balans betekent dus ook mentale en emotionele balans.

Mentale uitdaging en rust zijn daarom belangrijk. Mentale rust kan je creëren door stress te beperken en ervoor te zorgen dat jouw huisdier voldoende rust krijgt. Voor mentale uitdagingen zijn de mogelijkheden eindeloos: puzzelen, spelen, trucs aanleren, spelletjes doen, neuswerk, sporten etc.

Toxinen

Voorkom blootstelling aan te veel toxinen. Hierbij kun je onder andere denken aan ongewenste toevoegingen in voeding of bestrijdingsmiddelen die je in de tuin gebruikt.

De omgeving

Om zelf in balans te blijven moet je ook in balans zijn met je omgeving en de andere dieren en mensen in jouw omgeving. Het is dus ook van belang om hier naar te kijken. Past jouw huisdier zich goed aan zijn omgeving aan? Is er een goede relatie tussen jouw huisdieren onderling en tussen jou en jouw huisdier?

Constitutie

Elk dier heeft een constitutie/type. Zie ook de serie blogposten hierover. Elke constitutie heeft zijn eigen zwakheden. Als je weet wat de constitutie is van jouw dier dan kan je hier rekening mee houden en problemen voorkomen. Ook kunnen dieren door genetische of omgevingsfactoren gevoeliger zijn voor bepaalde aandoeningen.

Zo is een hout dier gevoelig voor stagnatie van lever energie, boosheid/irritatie, oogproblemen en oorontstekingen. Met voeding, acupunctuur en kruiden kan je het hout element ondersteunen en zo problemen voorkomen.

Acupunctuur

Acupunctuur kan patronen/onbalans herkennen voordat het echt een ziekte wordt. Door jou dier regelmatig door een dierenarts-acupuncturist te laten controleren zorg je ervoor dat eventuele problemen op tijd worden gesignaleerd zodat er indien nodig op tijd kan worden bijgestuurd.


Ik ben heel benieuwd of jullie nog andere dingen doen om jullie huisdieren zo goed mogelijk in balans te houden?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs