SARA WAS ACUUT VERLAMD AAN HAAR ACHTERPOTEN.

Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity. 
— Hippocrates

Mei 2019 raakte Teckel Sara acuut verlamd aan haar achterpoten. De reguliere dierenarts stelde vast dat er een hernia was ontstaan. Er werd pijnmedicatie ingezet maar ondanks dat ging Sara alleen maar achteruit.

De eigenaren kozen ervoor om Sara geen operatie te laten ondergaan en via een collega kwamen ze bij mij terecht.

Sara is een extreem lieve dame! Ondanks dat zij duidelijk heel veel pijn had liet ze alles over zich heen komen. Toen de behandeling werd gestart was ze aan beide achterpoten verlamd. De proprioceptie (het vermogen van het lichaam om te weten waar een onderdeel van het lichaam zich bevind) was aan beide achterpoten weg. Ook de kniepees reflex was aan beide achterpoten afwezig. Gelukkig had ze nog wel het vermogen om diepe pijn te voelen in haar achterpoten.

HERNIA’S EN ACUPUNCTUUR

Hernia’s zijn de meest voorkomende oorzaak van acute rugpijn of verlamming bij honden. Bij Teckels komen hernia’s veel vaker voor dan bij andere rassen.

Bij een hernia is de inhoud van de tussenwervelschijf naar boven, tussen de wervels geschoven. Dit kan door degeneratie van de tussenwervelschijf en/of door trauma. Deze inhoud van de tussenwervelschijf zorgt voor irritatie van het ruggenmerg, het maakt het ruggenmerg lokaal beurs en drukt op de zenuwen van het ruggenmerg.

Voor hernia’s is het goed gedocumenteerd dat acupunctuur het herstel kan bevorderen.. Honden met een hernia die behandeld worden met acupunctuur hebben meer kans op herstel, vaak een sneller herstel en minder kans op terugkomen van de hernia.

Vanuit Oosters perspectief is er bij een hernia een stagnatie van Qi en/of Bloed in het ruggenmerg. Deze stagnatie veroorzaakt de pijn. De stagnatie komt eigenlijk altijd voort uit een onderliggend tekort aan Qi. Dit tekort ligt bij veel hernia patiënten in de nierenergie.

De behandeling bestaat dan ook uit het gebruiken van acupunctuurpunten die helpen om de stagnatie van Qi en/of Bloed op te lossen. Maar daarnaast moet ook het onderliggende Qi tekort worden opgelost! Want als we de oorzaak van het probleem niet weghalen dan gaan of de symptomen niet helemaal weg of het probleem komt weer snel terug.

Electro-acupunctuur is vaak effectiever dan “gewone” acupunctuur in dit soort patiënten. Het is effectiever om de pijn (stagnatie) op te lossen en om het herstel van de zenuwen te bevorderen.

Samenwerken en motivatie zijn essentieel bij deze patiënten!
Samenwerken en motivatie zijn essentieel bij deze patiënten! 

Terug naar Sara

Sara reageerde gelukkig goed op de acupunctuur! Je zag haar elke keer een beetje beter worden. Ze werd sterker en de reflexen verbeterden langzaam.

Ook hebben de ouders van Sara bijgedragen aan het herstel. Zij hebben thuis oefeningen met haar gedaan zoals zwemmen om haar sterker te maken, passief buigen en strekken en massage technieken om de spieren soepel te houden en kietelen onder haar voetjes om de zenuwen daar te stimuleren.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs