Het geheim van een lang en gezond leven.

Stop de tijd! Het geheim van een lang en gezond leven.

En ik duw met al m’n kracht tegen de wijzers van de klok
Maar het lukt me niet ze af te remmen
En ‘t zand glijdt zonder moeite tussen al mijn vingers, door…
– Marco Borsato 

Hiep hiep… Hoera!

Met een grote langgerekte stretch vergezeld door een Wooooooooef komt hij van zijn stretcher af. “Goedemorgen Jazz, gefeliciteerd met je verjaardag!” Een blij koppie kijkt mij aan en op slag wordt mijn lichte ochtendhumeur vervangen door een glimlach op mijn gezicht. 

Een paar uur later genieten we samen van een relaxte snuffari. Het is ondanks de natte periode even droog en er schijnt zelfs een waterig zonnetje door de wolken. Heerlijk! De rest van de dag vullen we met nog een wandeling, spelletjes en aan het einde van de dag de grote kluif die ik voor zijn verjaardag heb gekocht. 

Onder het genot van een verse kop thee kijk ik naar een tevreden knagende hond. Hij is dit jaar tien geworden. Wat gaat de tijd toch ongelofelijk snel. Ondanks dat hij tien is gedraagt hij zich nog als een puppy. Zijn ogen staan nog even helder en intelligent, zijn vacht glanst als een spiegeltje en hij heeft energie voor tien. Op zijn snoetje zie ik wel de eerste paar grijze haren tevoorschijn komen. 

Ik denk terug aan alles wat we samen hebben meegemaakt en hoe dankbaar ik ben dat ik mijn leven met hem mag delen. Hoewel ik weet dat het belangrijk is om in het moment te leven en te genieten van het nu kan ik het niet helpen dat mijn gedachten af en toe naar de toekomst afdrijven. En dan besef ik mij dat ook ik de tijd niet kan stoppen. Dat hij ondanks alles ouder zal worden en dat er een tijd komt dat onze wegen scheiden. Het idee alleen al maakt dat er een traan naar beneden rolt. 

Wie heeft ooit bedacht dat dieren maar zo kort mogen leven? 

TCM voor een langer en gezonder leven

Gelukkig is daar mijn kennis en kunde van de Chinese geneeskunst en voedingstherapie. Er is zoveel dat ik kan doen om de kans op een lang, gelukkig en gezond leven te vergroten. 

Ieder dier (en mens) heeft zijn eigen olielamp van het leven die is gevuld met een bepaalde hoeveelheid olie (de Jing).  De vlam (het leven) wordt aangestoken bij de geboorte en blijft alleen bestaan zolang er nog olie in de lamp aanwezig is. Terwijl de olie langzaam minder wordt zal dat dier of persoon langzaam ouder worden en sterven. Als er minder olie in de lamp zit is de lamp vatbaarder voor ziekten.

Jij hebt geen invloed op de hoeveelheid olie die in de lamp van jouw maatje zit, dat komt van de ouders. Maar jij kan wel de snelheid waarmee de olie opbrandt beïnvloeden en daarnaast kan je helpen om de olie aan te vullen. En dat is misschien wel een van de belangrijkste lessen van de TCM! Niet wachten tot er problemen gaan optreden maar van jongs af aan er alles aan doen om de hoeveelheid olie optimaal te houden en de verbranding ervan zo langzaam mogelijk. Dat is het geheim van een lang en gezond leven. 

Hoe je de olie kan beïnvloeden

Je kan factoren die het verbranden van de olie versnellen zo veel mogelijk vermijden. Een aantal van die factoren zijn stress, overwerk, een niet optimale voeding en ziekten. 

Als je nakomelingen produceert geef je iedere nakomeling een stukje van jouw olie. Te veel fokken met een dier zorgt dus voor een snellere afname. 

Iedere ontsteking, klein of groot, veroorzaakt een afname in Jing. Het kost het lichaam namelijk heel veel energie om een ontstekingsreactie in stand te houden. Subtiele chronische ontstekingen zoals een maagdarmkanaal dat niet in balans is, overgewicht, blaasontsteking, tandvleesontsteking, etc., zorgen voor een flinke afname van de hoeveelheid olie in de lamp. Dieren (en mensen) met chronische ontstekingen zullen minder lang leven dan dieren die geen chronische ontstekingen hebben. Zo weten we dat dieren met overgewicht gemiddeld twee jaar korter leven dan dieren zonder overgewicht.

Het aanvullen van de Jing (olie) komt vooral vanuit de voeding. Hiervoor is voeding nodig die veel Qi (levensenergie) bevat: verse, goed uitgebalanceerde en gevarieerde voeding. 

Het sleutelwoord is balans. Door de voeding en levensstijl van jouw maatje te optimaliseren kan je ervoor zorgen dat de olie langzamer opbrandt en (deels) kan worden aangevuld. Daarmee verklein je de kans op ziekten en vergroot je de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. 

Acupunctuur en voedingstherapie kunnen helpen het lichaam terug in balans te brengen waardoor Jing langzamer afneemt en we het lichaam de kans geven de Jing aan te vullen.

Wil jij tips of hulp bij het in balans brengen of houden van jouw maatje? Neem gerust contact met mij op ik help je graag! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs