Symptomen als het metaal element uit balans is

Where the mind goes, the Qi follows. 
— Lorne Brown

Nog even en de winter gaat beginnen. Nog net op tijd om het over het Metaal element te hebben aangezien dit element is verbonden aan de herfst.

Zoals elk element heeft Metaal ook een Yin en een Yang orgaan. Het Yin orgaan is de Long en het Yang orgaan de Dikke darm. Daarnaast is het metaal element verbonden aan de huid en het immuun systeem.

In TCVM als we het over een orgaan hebben bedoelen we niet alleen het anatomische orgaan zelf maar ook alle functies verbonden aan dat orgaan en de gerelateerde meridiaan.

Om de symptomen te begrijpen die kunnen voorkomen bij problemen met het Metaal element gaan we naar de functies kijken van de Longen en de Dikke darmen vanuit een TCVM perspectief.

Qi en respiratie

Net als in onze Westerse geneeskunst is een belangrijke functie van de longen om te ademen. Daarnaast speelt de Long ook een belangrijke rol in het verkrijgen en verdelen van de Qi.

Bij het inademen haalt de long Qi uit de buitenlucht, en bij het uitademen zorgt de Long ervoor dat afval Qi wordt verwijderd.

De Qi die binnenkomt via de inademing wordt samengevoegd met de Qi die uit de voeding wordt gehaald to wat we noemen Zong Qi. Dit Zong Qi wordt dan vanuit de borstkas door de longen verspreid door het hele lichaam inclusief naar de Meridianen en de bloedvaten. De inhalatie en exhalatie zorgen er dus voor dat alle processen in het lichaam die afhankelijk zijn van Qi goed kunnen lopen.

Bij een tekort of stagnatie van Long Qi kunnen er symptomen ontstaan die gerelateerd zijn aan de ademhaling zoals hoesten, astma en benauwdheid. Als de verdeling van Qi niet goed gaat kan dat resulteren in een algemeen tekort aan energie.

Immuunsysteem

The Long is het Yin orgaan dat het meest extern ligt, het staat in direct contact met de buitenwereld. Daardoor is het ook vatbaar voor invasie van pathogenen zoals virussen en bacteriën.

Qi wordt verdeeld in verschillende soorten Qi met verschillende functies. Een van die soorten is de Wei Qi en deze is verantwoordelijk voor het buitenhouden van externe pathogenen. Je kunt deze dus vergelijken met een deel van ons immuunsysteem. The Long is het orgaan dat ervoor zorgt dat deze Wei Qi door het hele lichaam wordt verspreid. Dus als de Long niet goed werkt en de Wei Qi niet goed verspreid wordt is het lichaam vatbaarder voor pathogenen. Dit kan resulteren in dieren die snel en vaak ziek worden of dieren die lastig van een infectie afkomen.

Controleert het lichaams oppervlak

De Long wordt geassocieerd met het lichaamsoppervlak waarmee de huid, vacht en zweetklieren worden bedoeld. De Long zorgt ervoor dat de hui den vacht gevoed worden en worden voorzien van vocht en warmte.

De Long is verantwoordelijk voor het openen en sluiten van de zweetklieren. Bij mensen speelt die een rol in de temperatuur regulatie van het lichaam. Aangezien honden en katten alleen een beetje via de voetzooltjes kunnen zweten gebruiken zij andere manieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

Als de Long uit balans is kan dat leiden tot veranderingen van de huid en vacht. Zo kan de vacht en de huid te droog zijn, dof worden of er treed verlies van haren op.

De neus

Het zintuig dat geassocieerd wordt met het Metaal element is de neus. In dieren met een goede Long Qi zal de neus goed functioneren, er is geen obstructie van de luchtweg en ze kunnen goed ruiken. Een tekort aan Long Qi kan leiden tot onder andere een snotter neus of niet meer goed kunnen ruiken.

De dikke darm

De TCVM functie van de Dikke darm is eigenlijk hetzelfde als die gezien vanuit de Westerse geneeskunst. De Dikke darm ontvangt overgebleven inhoud van de dunne darm, verwerkt deze verder en scheid de restanten vervolgens uit met de ontlasting. Als dit proces niet goed verloopt kunnen er klachten ontstaan als diarree of obstipatie.

Emotie

Vanuit de TCVM wordt ieder orgaan geassocieerd met een emotie. Voor de Longen en het Metaal element is dat verdriet en/of rouwen. Dit werkt beide kanten op. Bij een uit balans zijnd metaal element zullen er meer of sneller gevoelens van verdriet zijn. En veel verdriet kan een negatief effect hebben op de balans van het metaal element.

Herken jij een of meerdere van deze symptomen in jouw dieren? Gelukkig kunnen we daar met acupunctuur en/of voedingstherapie wat aan doen! Laat het me weten als je vragen of opmerkingen hebt.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs