TCM ALS BEHANDELING VOOR COGNITIEVE DYSFUNCTIE (DEMENTIE/ALZHEIMER)

“Promise me that if I ever get Alzheimer’s or dementia, and I don’t remember anyone that you’ll visit me every day and read to me like Noah read to Allie.”
— J.A. Redmerski

Cognitieve dysfunctie is bij de meeste eigenaren van honden en katten bekend als “dementie”. Het is gerapporteerd dat 28% van de 11-12 jaar oude honden en 68% van de 15-16 jaar oude honden een of meerdere symptomen van dementie laat zien. Het komt ook vrij regelmatig voor bij ouderen katten.

Bij honden wordt deze aandoening: Canine Cognitive Dysfunction of CDD genoemd.

Het is een progressieve neurodegeneratie. Progressief betekend dat het langzaam erger wordt en neurodegeneratie betekend dat er een aantasting is van het zenuwweefsel. In dit geval het weefsel in de hersenen.

CCD bij honden is vergelijkbaar met Alzheimer bij mensen. Zowel de pathologische laesies als de klinische verschijnselen zijn hetzelfde.

Veel voorkomende symptomen bij honden en katten zijn:

• Desoriëntatie (bijv. aan de verkeerde kant van de deur gaan staan, de weg kwijt zijn in bekende omgevingen)

• Abnormale reacties op bekende voorwerpen (zoals blaffen naar een stoel die er al jaren staat)

• Doelloos rondlopen

• Vergeten van taken die eerder geleerd zijn (trucjes of commando’s niet meer weten)

• Een andere interactie met mensen en/of honden

• Veranderingen in gedrag

• Anxiety

• Agressie

• Meer slapen

• Veranderen van het dag/nachtritme, bijvoorbeeld meer slapen gedurende de dag en ‘nachts wakker zijn/rondlopen/blaffen/miauwen.

• Poepen/plassen in huis

De diagnose wordt doorgaans gesteld op basis van het verhaal van de eigenaar. Maar voordat een diagnose van Cognitieve Dysfunctie gesteld wordt is het heel erg belangrijk om andere aandoeningen die erop kunnen lijken uit te sluiten zoals gedragsproblemen, systemische aandoeningen als nier en lever aandoeningen en aandoeningen van de hersenen zoals bijvoorbeeld een hersentumor. Dit komt erop neer dat er een volledig klinisch onderzoek gedaan moet worden, uitgebreid bloedonderzoek en een scan van de hersenen.

Er zijn medicaties op de markt om te helpen bij symptomen van CCD zoals Selgian. Maar deze medicaties hebben bijwerkingen en experimentele onderzoeken naar deze medicaties laten conflicterende resultaten zien.

Recent werd er een systematische review en meta-analyse gepubliceerd met als doel om te bekijken of TCM effectief is bij de behandeling van Cognitieve Dysfunctie. Na een literatuur zoektocht werden 329 artikelen gevonden over Alzheimer patiënten en 14 artikelen van veterinaire patiënten en deze werden grondig geëvalueerd. Na analyse van alle studies waren de conclusies van dit onderzoek:

• TCM behandelingen waren significant effectiever dan een placebo behandeling

• TCM behandelingen waren significant effectiever dan conventionele behandelingen

• Het integreren van TCM met conventionele behandelingen was significant effectiever dan conventionele behandeling alleen

In TCM wordt Cognitieve Dysfunctie gezien als een Shen verstoring. Shen kan losjes vertaald worden als bewustzijn en volgens TCM-theorie bevindt het zich in het hart. Shen wordt o.a. geassocieerd met helderheid, geheugen en slaap.

Er zijn meerdere onderliggende patronen (onbalansen) die kunnen resulteren in cognitieve dysfunctie. Zo kan er een tekort zijn aan Hart Qi, Yin of Blood, een deficiëntie van Nier Jing en/of een deficiëntie van Milt Qi. Aangezien Cognitieve Dysfunctie voornamelijk voorkomt bij oudere dieren is er eigenlijk altijd een combinatie van onderliggende patronen.

Zoals altijd is een acupunctuur (TCM) behandeling individueel. Bij elke patiënt leidt een grondige anamnese en klinisch/acupunctuur onderzoek naar een diagnose op basis van de onderliggende patronen. Op basis van deze patronen wordt dan een behandelplan gemaakt.

Ook voeding speelt een grote rol in het ontstaan van Cognitieve Dysfunctie. Vanuit TCM perspectief veroorzaakt niet optimale voeding een Milt Qi deficiëntie. Het toepassen van Chinese Voedingstherapie kan de behandeling dan ook verder ondersteunen. Zo zijn we allemaal bekend met de gunstige effecten van blauwe bessen en walnoten op de hersenen.

MERKT JE BEGINNENDE VERSCHIJNSELEN VAN DEMENTIE (COGNITIEVE DYSFUNCTIE) BIJ JOUW HOND OF KAT? WACHT DAN NIET AF! (WAT HELAAS VAAK HET ADVIES IS). NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET EEN TCM DIERENARTS. ER IS VEEL MEER MOGELIJK DAN VEEL MENSEN WETEN!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs