TCM Symptomen als de Nieren uit balans zijn

“In the past, people practiced the Tao, the Way of Life. They understood the principle of balance as represented by the transformations of the energies of the universe. They formulated exercises to promote energy flow to harmonize themselves within the universe. They ate a balanced diet at regular times, arose and retired at regular hours, avoided over stressing their bodies and minds, and refrained from overindulgence of all kinds. They maintained well-being of body and mind; thus, it is not surprising that they lived over one hundred years.“These days, people have changed their way of life. They drink wine as though it were water, indulge excessively in destructive activities, drain their jing – the body’s essence that is stored in the Kidneys – and deplete their qi. They do not know the secret of conserving their energy and vitality. Seeking emotional excitement and momentary pleasures, people disregard the natural rhythm of the universe. They fail to regulate their lifestyle and diet, and sleep improperly. So it is not surprising that they look old at fifty and die soon after.” 
— Maoshing Ni

In eerdere blogs hadden we het over symptomen die kunnen optreden als de Lever of het Aarde element uit balans zijn. Deze week gaan we het hebben over de nieren.

Mocht je de eerdere blogs niet hebben gelezen dan wil ik je hierbij eraan herinneren dat wanneer we het in TCM over een orgaan hebben we niet alleen het anatomische orgaan bedoelen maar ook de bijbehorende meridiaan en de TCM-functies van dat orgaan.

Om te begrijpen welke symptomen er kunnen optreden moeten we kijken naar de functies van de Nieren vanuit de TCM.

Jing

Ik heb eerder een keer een blog gewijd aan het belangrijke concept van Jing. Dat kan je hier teruglezen.

De Jing wordt ook wel Nier “essence” genoemd en wordt opgeslagen in de Nieren. De Jing bestaat uit een aangeboren en een verkregen deel. Het aangeboren deel is dat wat je van je ouders krijgt. Het is wat het is, we kunnen het niet veranderen. De hoeveelheid congenitaal gekregen Jing bepaald jouw levenskracht. Het is wat het verschil maakt tussen een topatleet en een dier dat weinig energie heeft en vaak ziek wordt.

Dat is waarom het zo belangrijk is om goede ouders te hebben voor jouw dieren. Gezonde dieren met veel Jing geven ook meer Jing aan hun jongen. Elke keer dat een moeder een nest krijgt geeft zij een beetje van haar eigen Jing aan haar jongen. Als de moeder al veel nesten heeft gehad heeft ze minder Jing over en kan dus ook minder Jing aan de jongen geven waardoor de jongen dus minder gezond zullen zijn.

Het verkregen deel van de Jing is wat we kunnen aanmaken tijdens ons leven. Dit gebeurt vooral door de Milt die het uit onze voeding haalt. Weer een reden waarom een goed dieet zo ontzettend belangrijk is!

De Jing is als de olielamp van ons leven. We worden geboren met een lamp vol olie en die wordt langzaam opgebruikt. Als de olie op is gaat de lamp uit: het leven is op.

Gelukkig hebben we wel wat invloed op dit proces. Door gezonde ouderdieren te kiezen zorgen we voor een zo optimaal mogelijke aangeboren Jing. Daarnaast hebben we invloed op hoeveel verkregen Jing er wordt aangemaakt en hoe snel de Jing wordt opgebrand. Een gezonde levensstijl met goede voeding en optimale beweging ondersteunt de Jing.

Tijdens de dracht is de Jing verantwoordelijk voor de voeding van de foetussen en na de geboorte is de Jing verantwoordelijk voor een normale groei en veroudering. Als een dier niet genoeg Jing heeft kunnen er klachten ontstaan als onvruchtbaarheid, vertraagde of afwijkende groei en sneller verouderen. Pups en kittens die langzaam groeien en op jonge leeftijd aandoeningen krijgen hebben vaak een mindere Jing. Sneller verouderen kan je bijvoorbeeld zien aan dieren die op vroegere leegtijd verminder gehoor krijgen, grijs worden of tekenen van dementie laten zien.

Voor ons mensen. Mensen die geboren zijn met een zwakkere constitutie (minder Jing) weten dat ze zwakker zijn en vatbaarder voor ziekten. Maar door een gezonde levensstijl aan te houden zoals zorgen voor voldoende slaap, een goed dieet, regelmatig bewegen, weinig stress en niet roken en drinken kan je wel je verkregen Jing zo hoog mogelijk houden. Zo kunnen mensen met minder Jing soms langer leven dan mensen met een sterkere Jing die slechte levensstijl keuzes maken.

Yin en Yang

Elk orgaan heeft zijn eigen Yin en. Yang maar de nieren worden het centrum van Yin en Yang van het lichaam genoemd. De Nier essence genereert Nier Qi en die wordt weer omgezet in Nier Yin en Yang. Nier Yin is de fundering van alle Yin in het lichaam en zorgt voor het voeden van het hele lichaam. Nier Yang is de fundering van alle Yang en zorgt voor het verwarmen van het lichaam en het is het vuur onder de kookpot, ofwel het zorgt voor het metabolisme in het lichaam.

Dieren met een tekort aan Nier Yang hebben het vaak sneller koud. Ze geven de voorkeur aan warme plekken om te liggen, warm water om te drinken en voedingsstoffen die Yang ondersteunen. Het kan klachten geven van pijn in de onderrug en knieën, oedeem, incontinentie en diarree met name in de ochtend.

Dieren met een Nier Yin deficiëntie hebben het daarentegen juist snel warm. Ze hijgen sneller bij inspanning en liggen liever op de koude vloer dan op de warme bank.

Water

De Nieren behoren samen met de blaas tot het water element. Ze zijn verantwoordelijk voor de transformatie en het vervoer van de vloeistoffen in het hele lichaam. Als dit water metabolisme niet goed werkt kan er bijvoorbeeld oedeem ontstaan of veranderingen in het drink en plasgedrag.

Ontvangen van Qi

Als een gezond dier adem haalt sturen de longen Qi uit de lucht naar de Nieren. De Nieren moeten deze Qi vervolgens actief vastgrijpen en het naar beneden houden. Zo ontstaat er een flow van Qi van boven naar beneden dat de longen ondersteunt met een normale en diepe inademing. Als de Nieren niet goed werken en de Qi niet vastgrijpen kunnen de longen niet goed functioneren en kan er kortademigheid ontstaan.

Domineren van Botten, Merg en de hersenen

The Nieren zijn een opslag van Essence en vanuit Essence wordt merg geproduceerd, dit is zowel beenmerg als merg van het zenuwstelsel en de hersenen. Voldoende Nier Qi is nodig voor gezonde botten (inclusief de tanden) en een gezond zenuwstelsel inclusief de hersenen. Als er niet voldoende Nier Essence is kunnen er symptomen ontstaan als osteoartrose, zwakke botten, hernia, tandproblemen en problemen met de hersenen zoals geheugenverlies, moeite met concentreren en dementie.

De oren

De Nieren worden geassocieerd met de oren. Goed functionerende Nieren leiden tot gezonde oren en een goed gehoor. Nier deficiënties kunnen dus leiden tot slechter kunnen horen.

De Nieren controleren de twee lage openingen

Hiermee worden de anus en de urethra bedoeld. Als er niet voldoende Nier Qi is werken deze niet optimaal en kunnen er klachten ontstaan als veranderingen in het urineren of defeceren en/of incontinentie.

Angst

In TCM wordt elk orgaan geassocieerd met een emotie. De emotie van de Nieren is angst. Dieren met een lagere Nier Qi zijn vaak angstiger. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in angst voor geluiden of vreemde voorwerpen tijdens de wandeling.

Credits: AcuProAcademy

Herken jij een of meerdere van deze symptomen bij jouw dieren? Met acupunctuur en voedingstherapie kunnen we daar wat aan doen!


Heb je opmerkingen of vragen? Schroom niet om contact met mij op te nemen!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs