TCM Symptomen als het aarde element uit balans is

In Chinese Medicine who we are determines what is most beneficial for us to eat. And what we eat is considered to affect the expression of who we are. 
— Beinfield and Korngold

Vorige week hadden we het over symptomen die kunnen optreden als de Lever uit balans is. Deze week ga ik een aantal symptomen delen die kunnen optreden bij een uit balans zijn van het Aarde element.

De organen die bij het Aarde element horen zijn de Milt en de Maag. Maar als je naar de functies kijkt wordt de Alvleesklier hier meestal aan toegevoegd. Het Aarde element heeft dus alles te maken met voeding en vertering.

Een tekort aan Milt Qi (Aarde Qi) is iets wat veel voor komt bij zowel mensen als dieren. Onze voeding speelt daarbij een hele belangrijke rol.

Als we kijken naar de belangrijkste functies van de Milt en Maag weten we ook welke symptomen kunnen optreden als het niet naar behoren functioneert.

Transport en Transformatie

De maag en de milt zorgen ervoor dat de voeding die wordt opgenomen wordt omgezet in Qi en Bloed. De transformatie functie refereert hierbij aan het omzetten van de voeding in Qi en bloed en de transport functie betekend dat het Aarde element er vervolgens voor zorgt dat de Qi en Bloed door het lichaam worden verspreid.

Bij een disbalans in het Aarde element is er geen optimale vertering. Er kunnen dan klachten optreden als een verminderde eetlust, slechte vertering en diarree. Daarnaast is er dan onvoldoende energie in het lichaam wat kan leiden tot klachten als vermoeidheid/minder energie.

Naast voeding wordt er natuurlijk ook water opgenomen. Het Aarde element is ook verantwoordelijk voor de opname en verdeling van het water door het lichaam. Een verminderde functie van het Aarde element kan leiden tot een vasthouden van water. Welke symptomen dan optreden hangt af van waar in het lichaam er te veel water wordt vastgehouden. Te veel water in de darmen leidt tot diarree, te veel water onder de huid leidt tot oedeem en te veel in de gewrichten kan leiden tot artrose bijvoorbeeld.

Als dit water gedurende langere tijd in het lichaam aanwezig is wordt het vanuit de TCM theorie omgezet in een substantie die “phlegm” wordt genoemd. Dit kan overal in het lichaam problemen veroorzaken. Voorbeelden van phlegm zijn bijvoorbeeld slijm in de longen of vetbulten.

Omdat het Aarde element verantwoordelijk is voor voeding en digestie heeft het ook een rechtstreeks verband met het lichaamsgewicht. Problemen met het lichaamsgewicht zoals niet kunnen afvallen of juist niet kunnen aankomen zijn daarom ook gerelateerd aan Aarde.

Controleert het Bloed

Vanuit de TCM gezien is een van de functies van de milt om ervoor te zorgen dat het bloed in de bloedvaten blijft. Als er een deficiëntie is van Milt Qi kan er bloedverlies optreden zoals bloed bij de ontlasting, in de urine of uit de neus.

De Milt speelt een belangrijke rol bij de productie van Bloed. Het hart en de nieren spelen hier ook een rol in. Als dit onvoldoende gebeurt kan er bloedarmoede optreden.

Reguleert de spieren en de kracht van de ledematen

De Milt transporteert voeding door het hele lichaam maar speciaal ook naar de spieren en de ledematen. Als er een Spleen Qi tekort is kunnen er daardoor klachten optreden van verlies aan spierweefsel en/of zwakte van de poten.

Opent in de mond en manifesteert zich in de lippen

Vanuit de TCM wordt elk orgaan geassocieerd met een zintuig en bij de Milt is dat de mond en de lippen. Humaan kunnen acupuncturisten iets zeggen over de Milt aan de hand van de toestand en de kleur van de lippen. Veterinair is dit uiteraard een stuk lastiger. Kauwen en smaak kunnen proeven zijn ook functies van het Aarde element.

Houdt de organen op zijn plek

De Milt is verantwoordelijk voor de voeding van de ligamenten die de organen op zijn plek houden. Vanuit de TCM wordt gezegd dat de richting van de Spleen Qi naar boven is. Als dit onvoldoende gebeurt kunnen er verzakkingen van de organen ontstaan.

Emoties

De emoties die geassocieerd zijn met Aarde zijn vooral gerelateerd aan denken. Hoe goed we kunnen concentreren, leren, onthouden etc. Een uit balans zijnde Aarde element kan resulteren in klachten als je zorgen maken en overdenken. Bij dieren kan dit zich uiten in obsessies (bijvoorbeeld met een bepaald speeltje) of stereotypieën.

Credits: AcuProAcademy

Herken jij symptomen van het aarde element bij jezelf of bij je dieren? Ik ben heel benieuwd! Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs