TCM symptomen van een uit balans zijnde lever

Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured. 
— Mark Twain

Wanneer we het in TCM over een orgaan hebben, in dit geval de Lever, bedoelen we niet alleen het fysieke/anatomische orgaan maar ook de meridiaan van dat orgaan en alle functies die de TCM aan dat orgaan toeschrijft. Zowel de fysiologische functies als de emotionele.

Als je de functies van een orgaan weet snap je beter welke symptomen kunnen optreden als een orgaan uit balans is. Natuurlijk kijkt een acupuncturist naar meer dan alleen de symptomen om een diagnose te stellen. Zij zal ook de pols voelen, naar de tong kijken, diagnostische acupunctuurpunten voelen etc.

In dit blog zal ik een aantal belangrijke functies van de Lever volgens de TCM bespreken.

Credits: AcuProAcademy

De lever reguleert de flow van Qi

Dit is de belangrijkste functie van de Lever. De Lever is de motor van de Qi. Dit zorgt ervoor dat de Qi over het hele lichaam wordt verdeeld en zodoende dat alle organen goed kunnen functioneren. Als de Lever niet goed werkt kan deze flow van Qi in de problemen komen wat als gevolg heeft dat alle organen in de problemen kunnen komen. Andersom zal elke obstructie van de flow van Qi effect hebben op de lever.

Een obstructie/stagnatie van Qi is dan ook het meest voorkomende patroon als we het over een onbalans van de Lever hebben.

Omdat de Lever zo belangrijk is voor de functie van alle organen in het lichaam zal het bij bijna alle patiënten een rol spelen in de onbalans. In veel gevallen zal het ondersteunen van de Lever dan ook een onderdeel zijn van de behandeling.

De lever zorgt voor de pezen en ligamenten

De lever geeft voeding aan de pezen en ligamenten en zorgt dat deze vochtig blijven en goed kunnen functioneren. Als de Lever niet optimaal werkt worden de ligamenten en pezen zwakker. Dit kan zich uiten in zwakte in de pootjes en/of trillen van de pootjes. In sommige gevallen kan er ook een ruptuur van de pezen/ligamenten optreden zoals bij een kruisband ruptuur.

Voor mensen die sporten met hun hond is dit een zeer belangrijke functie van de Lever. Door de Lever in balans te houden kan je helpen om blessures te voorkomen.

De lever zorgt voor de nagels

De gezondheid van de nagels is ook een functie van de Lever. Afwijkingen aan de nagels zoals brokkelende nagels, droge nagels of scheuren in de nagels zijn tekenen van een onbalans in de Lever.

Wind

Nog een heel belangrijk aspect van de Lever is de formatie van Wind. Wind is een van de pathologische factoren in TCM pathologie en kan op verschillende manieren ontstaan. Hoe het precies ontstaat is voor jullie niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat het leidt tot symptomen van tremoren, epilepsie aanvallen en jeuk. Ook dit zijn dus symptomen van een niet in balans zijnde Lever.

Hout controleert Aarde

De lever hoort bij het hout element. En als je mijn eerdere blogpost hebt gelezen over de vijf elementen en hoe deze samenwerken weet je dat Hout controle uitoefent of het aarde element. Het aarde element heeft alles te maken met vertering. En als deze controle door een niet goed functioneren van de Lever niet goed gaat kunnen er symptomen van problemen met de digestie ontstaan. Denk aan flatulentie, boeren, diarree, braken, verminderde eetlust etc.

De lever opent in de ogen

Elk orgaan heeft een associatie met een zintuig en voor de lever is dat de ogen. Aandoeningen van de ogen zoals rode ogen, droge ogen en pijnlijke ogen worden dan ook geassocieerd met een onbalans van de lever.

De emoties van de Lever

Elk orgaan wordt in de TCM ook geassocieerd met een emotie. De emoties die gerelateerd zijn aan de lever zijn boosheid, frustratie en stress. Dit werkt beide kanten op. Boosheid, stress en frustratie kunnen de Lever beschadigen. Dieren met een onbalans in de lever kunnen symptomen hebben als onrustig zijn, agressie, boosheid, nerveusheid en irritatie.

Zie jij symptomen van een onbalans in de Lever terug in jouw dieren? Heb je nog vragen? Schroom niet om contact met mij op te nemen!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs