TCM tips voor de herfst!

De natuur heeft geen haast en toch wordt alles bereikt. 
— Lao Tzu

Jouw gezondheid beïnvloed die van jouw huisdieren. En daarom deze keer een blog met wat tips om gezond de herfst door te komen.


Een onderdeel van de TCM filosofie is meeleven met de seizoenen. Volgens het taoïsme zorgt het spiegelen van de natuur ervoor dat we gezonder zijn. Dit is in onze huidige 24/7 wereld haast niet meer te doen. Als het donker wordt doen we gewoon de lamp aan, onze werktijden blijven hetzelfde en bijna alle voedingsmiddelen zijn het hele jaar te verkrijgen. Toch zijn er nog genoeg dingen die we kunnen doen om rekening te houden met het seizoen. Veel mensen doen dit al van nature. Zo kan het zijn dat je in de winter meer zin hebt om vroeg onder de wol te kruipen en zal je met de lunch misschien meer zin hebben in een soepje dan in een salade.


De herfst is de overgang tussen de warme zomer (yang) en de koude winter (yin). De dagen worden korter, de temperatuur gaat weer naar beneden en de natuur om ons heen bereid zich voor op de winter. Van oudsher was de herfst de periode om te oogsten en voorraden aan te leggen voor de winter.


Vanuit de TCM gezien is de herfst het seizoen van het element metaal. Het Yin orgaan dat hier bij hoort zijn de Longen, en de dikke darm is het bijbehorende Yang orgaan. De longen en de dikke darm kunnen in dit seizoen dus wel wat extra ondersteuning gebruiken!

Andere associaties met het metaal element zijn: de kleur wit, de smaak scherp, de neus, droogte en de emotie verdriet.In de een van de belangrijkste geschriften over de TCM “The Yellow Emperor’s classic of medicine” staat het volgende over de herfst geschreven:


In the three months of autumn all things in nature reach their full maturity. The grains ripen and harvesting occurs. The heavenly energy cools, as does the weather. The wind begins to stir. This is the changing or pivoting point when the yang phase turns into its opposite, the yin phase. One should retire with the sunset and arise with the dawn. Just as the weather in autumn turns harsh, so does the emotional climate. It is therefore important to remain calm and peaceful, refraining from depression so that one can make the transition to winter smoothly. This is the time to gather one’s spirit and energy, be more focused, and not allow desires to run wild. One must keep the lung energy full, clean and quiet. This means practicing breathing exercises to enhance lung qi. Also, one should refrain from both smoking and grief, the emotion of the lung.


Een van de makkelijkste manieren om je aan te passen aan het seizoen is door middel van voeding. Door lokale seizoen producten te eten bijvoorbeeld. In de herfst gaat de temperatuur naar beneden en daarom is het verstandig om over te stappen naar de meer warme voedingsmiddelen en langere bereidingstijden. Verminder het eten van koude voedingsmiddelen zoals salades, rauwe voeding of ijs en stap over op verwarmende gerechten zoals soepen en stoofpotjes. Omdat de herfst geassocieerd wordt met wind en droogte wordt geadviseerd om meer hydraterende yin voedingsmiddelen te eten. Als jij kookt voor jouw huisdieren kan je ook jouw dieren meer met de seizoenen laten mee-eten. Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn in de herfst:

• Knoflook

• Zoete aardappel

• Gember

• Ui

• Peren

• Walnoten

• Rijst

• Kaneel

• Prei

• Appels

• Bloemkool

• Druiven

• Zwarte peper

Zoals de bomen in de herfst hun bladeren verliezen wordt de herfst geassocieerd met loslaten, reflectie en plannen. Het is dan ook een goede tijd voor een najaar schoonmaak of om jouw gewoonten en doelen weer eens onder de loep te nemen en zo nodig aan te passen.


De longen zijn natuurlijk niet los te denken van onze ademhaling. Een goede manier om je longen te versterken is door bewust en dieper adem te halen. Dit klinkt heel simpel maar de meeste mensen ademen niet diep genoeg en dit heeft invloed op de longen maar ook op onder andere ons geheugen, energieniveau en onze weerstand. Door dieper adem te halen komt er meer zuurstof in jouw lichaam en meer Qi vanuit de lucht.


Een andere manier om jouw longen en weerstand te versterken is door regelmatig te wandelen in de natuur.

De herfst wordt ook geassocieerd met de wind. In TCM is wind een belangrijke oorzaak van allerlei ziekten waaronder griep en verkoudheid. Wind kan vooral ons lichaam binnendringen in ons nekgebied. Het dragen van een sjaal kan dit helpen voorkomen. Jouw oma’s tip om een sjaal om te doen in de herfst en winter was dus zo gek nog niet 😉


Tot slot wordt de herfst geassocieerd met droogte. Zorgen dat je voldoende drinkt is dus belangrijk. En bij voorkeur geen koud water!


Heb jij nog goede tips voor een gezonde herfst?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs