TCM tips voor de lente

The promise of spring’s arrival is enough to get anyone through the bitter winter!
— Jen Selinsky

Maandag om 22.24 uur is het de lente equinox (of herfst als je in het zuidelijke halfrond woont). Op deze tijd staat de zon loodrecht op de evenaar. De dag en de nacht zijn even lang. Het is de start van de lente!

Een van de belangrijke lessen van de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) is om met de seizoenen te leven. In TCM wordt het lichaam gezien als een microkosmos dat de grotere macrokosmos spiegelt. Dit voelen we het sterkst tijdens de overgangen van de seizoenen. De energetische verschuivingen die buiten in de natuur plaats vinden, vinden ook plaats in ons lichaam.

De lente wordt geassocieerd met het Hout element. Thema’s van deze periode zijn groei, kracht, moed, visie en vernieuwing. Het hout element correspondeert met de Lever en Galblaas organen en meridianen. De Lever is verantwoordelijk voor de flow van Qi door het hele lichaam, zowel fysiek als emotioneel. Zoals de groei van nieuwe planten in de lente is de beweging van Hout energie naar boven en naar buiten.

Stel je eens een bos voor. De bomen hebben diepe wortels maar ze zijn wel flexibel. Als het gaat waaien zullen de taken meebuigen met de wind maar niet breken. De sterke wortels zorgen ervoor dat de boom wel met de wind kan meebewegen maar dat de boom niet omvalt. Dit is waar het hout element voor staat. Het bos helpt ons eraan te herinneren om kalm en flexibel te zijn.

De winter is een echte yin periode. Midwinter is het meest yin, daarna neemt yang langzaam toe tot midzomer. De winter wordt geassocieerd met de nieren en het is een tijd van herstel en terugtrekken naar binnen. Rust nemen in de winter zorgt dat we voldoende energie hebben voor de nieuwe lente. In de lente gaan we van deze winter yin energie naar de meer yang energie van de lente en zomer.

Onbalans van de Lever en Galblaas kunnen in deze tijd van het jaar duidelijker naar voren komen en kunnen zichzelf zowel fysiek als emotioneel manifesteren. Je kan jezelf rusteloos voelen, snel geïrriteerd, ongeduldig, moeite met het nemen van beslissingen, emotionele uitbarstingen hebben, snel boos worden, nerveus zijn of depressief. Fysiek kan een onbalans symptomen geven als allergieën, spierspanningen, premenstrueel syndroom of onregelmatige cyclus, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, pijn aan de zijkant van de ribben en digestie problemen.

Je kan voeding en levensstijl keuzes maken om jezelf te ondersteunen in deze overgangsperiode.

De lente is als een vers begin, een nieuwe start en is een goede periode om de omgeving en je lichaam op te ruimen. Het is een goede tijd om je plannen te herzien en indien nodig aan te passen.

De lever is verantwoordelijk voor de flow van Qi. Om vastgelopen Qi weer in beweging te zetten kun je letterlijk je lichaam bewegen. Doe wat stretch oefeningen, dans op je favoriete muziek, maak je tuin lente klaar, doe wat yoga oefeningen of maak een wandeling in de natuur.

Voeding die de Lever ondersteund zijn onder andere donkergroene bladgroenten zoals paardenbloem bladeren, rucola, snijbiet en waterkres.

De lever is het orgaan dat toxinen verwijderd. Ondersteun je lever door zo weinig mogelijk toxinen binnen te krijgen via je voeding maar ook via je omgeving. Eet bij voorkeur lokale biologische seizoen groenten en fruit. Gebruik cosmetica en huishoud producten als shampoo en deodorant zonder chemische toevoegingen.

Vette en gefrituurde voedingen zijn zwaarder voor je lever en kan je beter beperken of vermijden. Als je symptomen hebt van een uit balans zijnde lever kan je beter ook cafeïne en alcohol vermijden.

De smaak van de lever is zuur. Zure voedingen toevoegen aan je diet kan ook helpen om de lever te ondersteunen. Begin de dag bijvoorbeeld met een schijfje citroen in warm water.

We hebben een goede nachtrust nodig om te herstellen. De belangrijkste tijd voor de lever om te herstellen is tussen een en drie uur ‘s nachts. Mensen met een onbalans van de lever kunnen regelmatig wakker worden om deze tijd.

Gevoelens van frustratie, irritatie en stress kunnen duiden op een onbalans van hout. Maar deze gevoelens, als ze meer chronisch zijn, kunnen ook een onbalans van hout veroorzaken. Het aanleren om op een gezonde manieren om te gaan met dit soort emoties gaat jouw hout element ondersteunen. Manieren om door emoties te werken zijn bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, schilderen of op een andere manier creatief bezig zijn en lachen. Zoek hulp indien nodig.

Het Hout seizoen wordt ook geassocieerd met wind. In TCM is Wind een van de pathogene factoren die ziekte kan veroorzaken. Het Lever system is gevoelig voor de effecten van wind. De achterkant van de nek is ook gevoelig voor wind. Zorg dan ook dat je op koele en/of winderige dagen een lekker warme sjaal draagt.

En ben jij of een van jouw dieren uit balans? Acupunctuur kan helpen!

Ik wens je een gelukkige lente!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs