TCM tips voor de zomer

The supernatural forces of summer create heat in the Heavens and fire on Earth; they create the heart and the pulse within the body… the red color, the tongue, and the ability to express laughter…they create the bitter flavor, and the emotions of happiness and joy. – The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine

De langste dag van het jaar is geweest en de zomer is officieel begonnen. 

De Traditionele Chinese Geneeskunst geeft aan dat onze lichamen (en die van onze huisdieren) verbonden zijn met de natuur om ons heen. Alles wat er om ons heen in de natuur gebeurt vindt ook plaats binnen onze lichamen (fysiek, mentaal en emotioneel). Het leven met de seizoenen en onze voeding en levensstijl aanpassen aan de seizoenen is een van de manieren waarop TCM helpt om een onbalans te voorkomen. 

De zomer wordt geassocieerd met het element Vuur. Vuur correspondeert met het Hart en de Dunne darmen en de bijbehorende meridianen. 

Zomer is een echte Yang periode. Het is een periode van warmte, groei en beweging. In de natuur staat alles vol in bloei en is er een hoop activiteit en energie. Je kan merken dat je zelf ook energieker bent in deze tijd van het jaar en meer zin hebt om activiteiten te ondernemen. 

Het element vuur wordt ook geassocieerd met de emoties van blijheid, het geluid van lachen en de kleur rood. Als het vuur element in balans is dan zijn we mentaal kalm, kunnen we goed slapen en functioneren het hart en de dunne darmen goed. 

Niet iedereen is even blij met de warmte van de zomer. Volgens de theorie van TCM zullen mensen en dieren die van nature meer yang energie in hun lichaam hebben meer moeite hebben met de warmte en het snel te warm krijgen en geïrriteerd raken. Mensen/dieren die van nature meer Yin zijn zullen doorgaans beter met de warmte kunnen omgaan. 

Wat voor type jij of jouw dieren ook zijn een te veel aan vuur kan onder andere leiden tot oververhitting, irritatie, digestie problemen en slapeloosheid. Het is dus net als altijd belangrijk om in balans te blijven. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen. 

Voeding

Onze voeding in deze maanden is licht, koelend, vol met voedingsstoffen, rijk aan kleuren en hydraterend. De zomer is de warmste periode van het jaar en dit geldt ook binnen ons lichaam. Ons verteringsvuur brandt beter en daardoor kunnen we in deze tijd van het jaar meer “koude” en rauwe voeding eten dan in andere perioden van het jaar. Ons lichaam heeft minder energie nodig om zichzelf warm te houden en daarom eten we doorgaans kleinere en lichtere maaltijden. 

Vanuit de TCM wordt voeding beoordeeld op basis van het effect dat het heeft op het lichaam. Koude voedingen zijn dus niet koud in temperatuur maar hebben een koelend effect op ons lichaam. Koude voedingen zijn onder andere: rauwe groenten, salades en fruit. 

Vanuit de TCM gezien zijn ijs en daaraan verwante voedingen zoals milkshakes en slushies geen goed idee. Iets eten dat qua temperatuur ijskoud is zorgt ervoor dat jouw lichaam harder moet werken. De voeding moet immers opgewarmd worden tot lichaamstemperatuur voordat het verteerd en verwerkt kan worden. Deze voeding zullen jou dus eerder opwarmen dan afkoelen en daarnaast kunnen ze leiden tot een vertraagde vertering, hoofdpijn en diarree. 

Heb je het warm? Kies dan voor voedingen die een verkoelend effect hebben op ons lichaam zoals: 

 • Komkommer
 • Bessen
 • Watermeloen
 • Cantaloupe 
 • Munt 
 • Groene thee 
 • Bleekselderij
 • Sla
 • Appel
 • Paksoi
 • Courgette
 • Aardbeien
 • Tomaten
 • Citroen 

De smaak die bij het element Vuur hoort is bitter. Bittere voedingen kunnen jou in deze tijd van het jaar ook goed ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waterkers, pure chocola, avocado, rucola, peterselie, broccoli en groene thee. 

Voedingen die juist warmte aan jouw lichaam geven kan je in deze periode van het jaar beter vermijden zeker als je daar gevoelig voor bent. Denk hierbij aan gefrituurde voeding, vette voeding, alcohol en pittige voeding. 

Plezier en beweging 

Het element Vuur wordt geassocieerd met “Joy”. Doe dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt.

De Zomer is ook een periode van activiteit en het Vuur element wordt geassocieerd met het hart. Tijd om jouw cardiovasculaire systeem te ondersteunen met beweging. Maak een wandeling, spring op de fiets, doe een cardio work-out of maak plezier met touwtje springen. 

Water

Om het vuur in ons onder controle te houden hebben we water nodig. Zorg dat je deze maanden voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven en let daarbij ook op de mineralen en elektrolyten balans. Drink eens kokoswater of voeg wat munt en watermeloen toe aan je water.

Hopelijk helpen deze tips jou om goed de zomer door te komen. En mocht je toch merken dat jij of jouw dieren uit balans zijn? Acupunctuur kan helpen! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs