Twee interessante onderzoeken over verse voeding

We all eat & it would be a sad waste of opportunity to eat badly.
— Anna Thomas

Deze week kwam ik twee kleinere maar wel interessante onderzoeken tegen over verse voeding bij dieren die ik graag met jullie wil delen.

In het eerste onderzoek werden hondeneigenaren gevraagd om een online enquête in te vullen over hun ervaring bij het overstappen van brok naar verse voeding. Er werden 632 enquêtes ingeleverd. Een aantal bevindingen vanuit deze gegevens waren:

• 206 mensen melden dat hun hond huidafwijkingen had voor de overgang naar verse voeding. Van deze eigenaren rapporteerde 74% dat de klachten compleet waren verdwenen en 17% vermelden een significante verbetering van de klachten na het overstappen op verse voeding.

• 145 eigenaren melden een maagdarmkanaal probleem. Hiervan rapporteerde 88% een verdwijnen van de klachten en 6% een verbetering van de klachten na de overstap.

• Er werden 38 oog gerelateerde aandoeningen gemeld voor het overstappen naar verse voeding. 79% meldde hierbij een compleet verdwijnen van de symptomen en 8% een verbetering van de symptomen.

• Urineweg problemen voor de overgang naar verse voeding werd gemeld door 15 eigenaren. Hiervan meldde 53% een compleet verdwijnen van de klachten en 13% een verbetering van de klachten.

• Andere ziekten werden gemeld door 18 eigenaren. Hiervan zagen 50% een verdwijnen van de klachten en 17% een verbetering van de klachten.

Andere verbeteringen die werden gemeld: betere vacht, minder feces, feces die minder stinkt, meer actief zijn, algeheel beter welzijn, beter humeur, gewenst gewichtsverlies of aankomend van gewicht en 11 eigenaren gaven aan dat euthanasie niet meer nodig was.

Slechts twee eigenaren gaven aan niet blij te zijn met de overgang naar verse voeding en drie eigenaren gaven aan te stoppen met de verse voeding.

Natuurlijk heeft deze studie beperkingen. Het kan immers zo zijn dat juist mensen die blij zijn met verse voeding een dergelijke enquete invullen en de gerapporteerde klachten zijn niet gecontroleerd. Desalniettemin geeft het wel aan dat verse voeding kan bijdragen aan de gezondheid van onze honden.

De tweede studie was ook een internet enquete. In deze studie werd gekeken naar de perceptie van eigenaren over de overdracht van ziekten van rauwe dierenvoeding naar mensen. In deze studie werden data verzameld van 16.475 huishoudens. Van deze huishoudens melde 0,2 procent een transmissie van pathogenen van rauwe voeding naar een mens. Echter in slechts drie van deze meldingen (0,02% van alle data) was het ook daadwerkelijk bevestigd en dezelfde pathogeen gevonden in zowel de voeding als bij de zieke mens. In de huishoudens waar een transmissie had plaatsgevonden werd een deel van de honden gevoerd met minder dan 20% rauwe voeding. In die gevallen kunnen we niet zeker zijn dat de pathogeen ook daadwerkelijk van de rauwe voeding komt aangezien er in studies ook pathogenen zijn aangetoond in brok en beloningen. De dieren in deze huishoudens kregen vaker bedorven resten en 25% van deze dieren aten dode dieren buiten.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs