Visolie kan het leervermogen van pups vergroten.

Visolie voor slimmere pups

I’ts not that I’m so smart. It’s just that I stay with problems longer. – Albert Einstein

Dat visolie veel positieve effecten heeft weten we inmiddels. In een recent gepubliceerde studie keken de onderzoekers naar het effect van DHA uit visolie op de cognitieve functie van puppy’s. Ofwel: Zorgt visolie voor slimmere pups?

DHA

DHA is een van de omega 3 vetzuren die te vinden is in visolie. De hersenen bevatten een grote hoeveelheid DHA en daarom wordt dit vetzuur als essentieel gezien voor de ontwikkeling van de hersenen. Na de geboorte groeien de hersenen van honden het snelst tot 60 dagen leeftijd maar de groei gaat door tot dat ze een volwassen leeftijd hebben bereikt. Tijdens de groei worden er veel vetzuren afgezet in de hersenen. Door meer DHA met de voeding binnen te krijgen kan er ook meer DHA in de groeiende hersenen worden afgezet. 

Eerdere onderzoeken bij kinderen lieten zien dat het supplementeren met DHA positief kan werken op het leervermogen. Kinderen die een DHA-supplement kregen presteerden beter met lezen en hadden minder gedragsproblemen. De onderzoekers vroegen zich af of visolie ook voor slimmere pups zorgt?

Het onderzoek

Twaalf puppy’s (Cocker Spaniëls en Beagles) van drie maanden oud werden in twee groepen verdeeld. De controlegroep kreeg geen supplement, de onderzoeksgroep kreeg een geconcentreerd visolie supplement met 40 mg/kg DHA per dag. Als basisvoeding kregen alle puppy’s dezelfde brok voeding. 

De cognitieve functie van de pups werd getest door middel van een discriminatie test. De pups werden hiervoor eerst getraind door middel van positieve beloning. De pups leerden dat drukken op een specifiek voorwerp tot een beloning leidde. Bij de uiteindelijke test werd gekeken hoe vaak de pups dit voorwerp konden aangeven tussen andere voorwerpen. De onderzoekers die deze testen uitvoerden wisten niet welke pups het supplement kregen. 

De pups uit de groep die het supplement kregen gaven vaker het goede voorwerp aan. De onderzoekers concludeerden dat supplementatie met DHA een positief effect heeft op het leervermogen van puppy’s. Ofwel visolie zorgt voor slimmere pups!

Wil jij graag advies over de voeding voor jouw pup? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs