VOEG VERSE VOEDING TOE AAN DE BROKKEN VAN JOUW HOND/KAT EN MAAK HET EEN STUK LEUKER, LEKKERDER EN GEZONDER!

Variety’s the very spice of life, that gives it all its flavor. 
— William Cowper

Iedereen die met mij werkt weet dat ik een groot voorstander ben van verse voeding voor onze huisdieren. Er zijn echter omstandigheden waarbij het voor een eigenaar niet mogelijk is om hun hond of kat verse voeding te geven en die honden en katten krijgen brokken en/of blikvoeding.

Maar ook als je brokken voert kan je er iets aan doen om het wat gezonder te maken!

Verse voeding bevat onder andere antioxidanten, vitaminen, mineralen en phytonutrienten die door het verhittingsproces bij de productie van brok verloren gaan. Deze nutriënten hebben hele positieve effecten op de gezondheid van jouw hond of kat!

Zo zorgde het regelmatig toevoegen van verse groenten aan het eten van Schotse terriërs voor een kleinere kans op een veelvoorkomend type kanker bij dit ras. (Raghavan et al 2005).

Een brok of blikvoeding is als het goed is zo samengesteld dat het voldoet aan de eisen en alles bevat wat het volgens de richtlijnen zou moet bevatten.

DE ALGEMENE REGEL IS DAT JE 10% VAN DE CALORIEËN KAN VERVANGEN DOOR VERSE VOEDING ZONDER DE BALANS VAN DE VOEDING TE BEÏNVLOEDEN.


Wat kan je dan zoal toevoegen? Honden en katten kunnen veel meer eten dan de meeste mensen denken. Een aantal ideeën om aan de etensbak toe te voegen:

• Eieren (zacht gekookt, rauw, spiegelei)

Eieren zijn een echte superfood voor jouw huisdieren. Ze bevatten onder andere goede aminozuren en vitaminen en mineralen.

Zie ook: https://www.qi4paws.nl/blog/mag-mijn-hondkat-eieren-eten

• Sardientjes

Sardientjes zitten vol met goede omega 3 vetzuren. Je kunt verse sardientjes geven of uit blik maar neem ze dan wel op water en niet op olie. Gebruik bij voorkeur wil gevangen vis en geen gekweekte vis.

• Stukje gekookt vlees (kip, rund, varken, kalkoen etc.)

• Gekookte of rauwe groenten

Eet de regenboog geld ook voor onze huisdieren. Groenten zitten boordevol met vitaminen, mineralen antioxidanten en phytonutrienten die allemaal hele goede effecten hebben op de gezondheid. zie ook hier https://www.qi4paws.nl/blog/welke-groenten-kan-ik-mijn-hond-of-kat-geven)

• Fruit

Net als groenten bevat fruit hele goede nutriënten. Geef fruit altijd zonder pit en geef geen druiven aan je hond of kat. Een aantal soorten fruit die je kan geven: banaan, appel, peer, kers, aardbei, blauwe bessen, mango, ananas, mandarijn, meloen etc.

Je kan heel makkelijk restjes van je eigen eten gebruiken om de etensbak van jouw huisdier leuker, lekkerder en gezonder te maken. Wees creatief en zorg voor veel variatie!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs