7 voordelen van verse voeding voor jouw hond of kat

7 Voordelen van verse voeding voor jouw hond of kat  

The very fact that we are having a national conversation about what we should eat, that we are struggling with the question about what the best diet is, is symptomatic of how far we have strayed from the natural conditions that gave rise to our species, from the simple act of eating real, whole, fresh food.
– Mark Hyman M.D.

Heldere, intelligente ogen die jouw liefdevol aankijken, een mooie glimmende vacht, een schone natte neus die tegen jouw hand aanduwt, schone witte tanden om lekker te knagen, stevige ontlasting die je makkelijk kan oppakken, een blij koppie en emmers vol met energie om lekker te rennen en te spelen. 

Dat wil jij toch ook voor jouw maatje? 

Wist je dat voeding daar heel veel invloed op heeft? Een goede voeding is heel erg belangrijk om jouw maatje gezond te houden. En verse voeding heeft daarbij een aantal voordelen. Daar zou ik een boek over kunnen schrijven . Aangezien jij waarschijnlijk net als ik krap in tijd zit zal ik het kort houden en zeven voordelen van verse voeding met jou delen. 

Wat is verse voeding

Leuk Anneke, maar wat bedoel je nou eigenlijk met verse voeding? Ik ben blij dat je het vraagt! 

Met verse voeding bedoel ik voeding die niet of nauwelijks is bewerkt. Het is rauwe of licht gekookte voeding. Rauwe voeding wordt ook wel KVV of BARF genoemd. Het is kant en klaar te verkrijgen in de betere dierenspeciaalzaken (zoals energique en carnibest) en ligt dan in de diepvries. Daarnaast kan je zelf voor jouw maatje rauwe of gekookte voeding samenstellen. Je moet dan wel goed weten wat je doet! 

7 voordelen van verse voeding

  1. Het is natuurlijke voeding: Dieren voeren waar ze voor gemaakt zijn

We weten allemaal dat koeien gras moeten eten om te overleven, een panda eet bamboe en koala’s moeten eucalyptusbladeren eten. Dieren zijn al miljoenen jaren op aarde en hebben zich aangepast aan hun omgeving. Hun hele anatomie en fysiologie is gebouwd op wat zij van nature eten. Als je andere voeding geeft dan dat waarvoor zij gemaakt zijn kunnen ze er wel een korte tijd op overleven maar uiteindelijk gaat het problemen geven. Koeien zullen het niet zo goed doen op een dieet van biefstuk en een tijger zal ziek worden als we die alleen maar gras te eten geven. 

Om dieren gezond te houden moeten wij ze dus het eten geven waar zij voor gemaakt zijn. 

Honden en katten zijn echte carnivoren. Ze zijn anatomisch en fysiologisch gebouwd op het eten van prooidieren: vlees, organen en botten. 

Dat laten zij op allerlei manieren zien. Om een aantal voorbeelden te noemen: 

  • Ze hebben een gebit met scheurkiezen die gemaakt zijn om vlees af te scheuren en om op botten te knagen. Ze hebben geen platte kiezen zoals planteneters dat wel hebben. Hun kaak is er ook niet op gebouwd om te kauwen. 
  • Ze hebben geen amylase in hun speeksel. Amylase is een enzym dat koolhydraten verteerd. 
  • Ze hebben een enkele maag met een hele lage zuurgraad waardoor eiwitten goed verteerd worden en bacteriën minder goed overleven.
  • Ze hebben een kort maagdarmkanaal en geen goed ontwikkelde blindedarm. Voor vleeseters is een lang maagdarmkanaal niet nodig. Vlees verteerd snel en je wilt het ook snel weer uit je lichaam hebben zodat bacteriën minder kans hebben om aan te slaan. Planteneters hebben een lang maagdarmkanaal en wel een goed ontwikkelde blindedarm omdat het nu eenmaal langer duurt om plantaardig materiaal te verteren. 
  • Carnivoren kunnen zelf glucose(koolhydraten) maken uit eiwit en vet. Planteneters kunnen dat niet. 

Een kat is geen kleine hond! 

Katten en honden zijn twee verschillende diersoorten. Ondanks dat ze beide carnivoor zijn stellen ze ieder andere eisen aan hun voeding. Zo weten we dat katten redelijk veel Taurine in hun voeding nodig hebben voor honden is dit minder belangrijk. 

2. Verse voeding en koolhydraten

Dat brengt mij tot het tweede voordeel van verse voeding. Het bevat geen tot weinig koolhydraten.Honden en katten hebben geen koolhydraten nodig in hun voeding. Dat gezegd hebbende kunnen ze wel wat koolhydraten verteren maar een stuk minder dan omnivoren en herbivoren. 

Voor honden geldt dat uit een aantal studies is vastgesteld dat de biologisch geschikte hoeveelheid koolhydraten in de voeding 1-10% is. Voor katten is met studies vastgesteld dat de ideale hoeveelheid koolhydraten in de voeding rond de 2% ligt. 

De meeste bewerkte commerciële honden en katten voeding (brok en blik) bevat 30-60% koolhydraten. 

Waarom zitten er zoveel koolhydraten in deze voedingen? De eerste reden is dat koolhydraten een goedkope bron van energie zijn. De tweede reden is dat koolhydraten nodig zijn in het productieproces. Zonder koolhydraten kunnen er geen brokjes worden gemaakt.

Klinkt het logisch om een dier dat carnivoor is en geen koolhydraten nodig heeft een voeding te geven met zoveel koolhydraten? 

Er zijn steeds meer onderzoeken die laten zien dat het voeren van te veel (bewerkte) koolhydraten slecht is voor de gezondheid van onze honden en katten. In mijn eerdere blogs kan je een aantal studies vinden die dit laten zien: 

3. Bewerkt en onbewerkt 

Verse voeding is onbewerkte voeding. Maar waarom is dat nou zo belangrijk? 

Voedingen die wel (ultra) bewerkt wordenzoals brokken en blikken worden verhit. Tijdens dit verhittingsproces vinden er allerlei chemische reacties plaats. Sommige daarvan zijn gewenst zoals het doden van bacteriën zodat de voeding langer houdbaar is. Maar er vinden ook minder gewenste processen plaats waarbij stoffen ontstaan die we liever niet in de voeding zien. 

Een van die processen is de Maillard reactie. Dit is een reactie die optreedt tussen suikers en eiwitten. Het zorgt voor het lekkere korstje op ons brood of aan de cake. Maar naast dat het voor een lekker korstje zorgt ontstaan er bij dit proces ook een aantal ongewenste stoffen.  Bijvoorbeeld de formatie van 5-hydroxymethylfurfural en acrylamide wat beide carcinogenen (kunnen kanker veroorzaken) zijn. En de formatie van “advanced glycation end products” ofwel AGE’s. Deze AGE’s hebben een negatief effect op de gezondheid. Bij mensen is aangetoond dat zij onder andere een rol spelen bij ziekten zoals diabetes, artrose, overgewicht, hernia’s, hartaandoeningen, neurodegeneratie, nierfalen, asthma, alzheimer en kanker. 

Door verse voeding te geven vermijd je de aanwezigheid van dit soort stoffen in jouw voeding. 

Je kunt hier meer over de maillard reactie lezen: 

4. Bewerkt en onbewerkt 2

Naast dat er tijdens het bewerkingsproces ongewenste stoffen ontstaan die in de voeding terecht komen vindt er door de verhitting en bewerking ook verlies van voedingsstoffen plaats. Zo gaan veel vitaminen, anti-oxidanten en phytonutrienten verloren in het verhittingsproces. In verse voeding zijn deze nog volop aanwezig. 

5. Vochtgehalte

Verse voeding bevat meer water. Een natuurlijke prooi bevat rond de 75% water. Brokken bevatten ongeveer 10% water. 

De lichamen van onze honden en katten zijn gebouwd op voeding met een hoger vochtgehalte. Honden zullen dit tekort aan vocht in de meeste gevallen wel compenseren door meer te gaan drinken. Katten daarentegen doen dit vaak niet. Waardoor zij chronisch te weinig vocht binnenkrijgen. Zoals je waarschijnlijk wel kunt voorstellen is dat niet heel gezond voor onder andere de blaas en nier.  

6. Ultra bewerkte voeding en kanker

Bij mensen zijn er meerdere studies die laten zien dat hoe meer bewerkte voeding jij in jouw dieet hebt hoe groter de kans op kanker. Zo liet een studie zien dat iedere 10% toename van bewerkt voeding in een eetpatroon resulteerde in 6% meer kans op het overlijden aan kanker. 

Bij mensen wordt al jaren gezegd dat we voor onze gezondheid zoveel mogelijk verse voeding moeten eten en bewerkte voeding moeten beperken. 

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit bij honden en katten anders is! 

7. Synthetische supplementen, pesticiden, conserveermiddelen etc. 

Bewerkte voeding bevat vaak synthetische (niet natuurlijke) toevoegingen zoals niet natuurlijke vitaminen en mineralen, conserveermiddelen, smaakversterkers, kleurstoffen etc. Hoeveel van deze stoffen in een voeding gebruikt worden varieert per voeding. 

Veel van deze stoffen zijn niet optimaal voor de gezondheid van onze maatjes. Zo worden natuurlijke vitaminen veel beter opgenomen dan synthetische vitaminen. Te veel anorganisch fosfaat is niet zo goed voor de nieren terwijl organisch fosfaat dat probleem veel minder heeft. Goedkopere granen die vaak gebruikt worden in goedkopere voedingen worden vaak gesprayd met pesticiden die zo ook in de voeding terecht komen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.  

Conclusie 

Een goede voeding is essentieel om jouw maatje gezond te houden! Verse voeding heeft voordelen boven bewerkte voeding. In dit blog heb ik zeven van die voordelen kort beschreven. Zo is verse voeding natuurlijke voeding, bevat het minder koolhydraten, wordt het niet op hoge temperaturen verhit waardoor er geen ongewenste producten ontstaan zoals AGE’s en is er minder verlies van nutriënten, het bevat meer water en het bevat doorgaans minder synthetische supplementen en conserveermiddelen. Tot slot zal meer verse voeding in het dieet helpen om de kans op kanker te verkleinen. 

Nu ben ik heel benieuwd: was dit nieuwe informatie voor jou of was het al bekend? Wat voer jij jouw dieren en waarom heb je die keuze gemaakt? Druk op de knop hieronder en stuur mij een berichtje! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs