Waarom De Herkomst van Ingrediënten in Huisdiervoeding Belangrijk Is!

Waarom De Herkomst van Ingrediënten in Huisdiervoeding Belangrijk Is!

” The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it.” – Robert Swan

Als trotse huisdierbezitter wil je natuurlijk het beste voor je hond of kat. Goede voeding speelt een cruciale rol in hun gezondheid en welzijn. 

Nu weten we allemaal dat de ingrediënten van een voeding van belang zijn maar wist je dat het ook belangrijk is om te kijken waar die ingrediënten vandaag komen? Betere ingrediënten zorgen namelijk voor een betere gezondheid. Er zijn heel veel redenen waarom de herkomst van de ingrediënten van belang is. Vandaag bespreek ik er een aantal. 

Kwaliteit van Ingrediënten

De herkomst van ingrediënten kan een directe invloed hebben op de kwaliteit van het voer dat je huisdier krijgt. Ingrediënten uit landen met strenge regelgeving en controles op voedselveiligheid zijn vaak van hogere kwaliteit. Bijvoorbeeld, in Europa gelden strenge regels voor de productie van dierlijke en plantaardige producten, wat resulteert in minder kans op besmetting en hogere voedingswaarden.

Studies hebben aangetoond dat voeding met hoogwaardig eiwit en ingrediënten van verantwoorde herkomst kan bijdragen aan de gezondheid van huisdieren. Dit kan leiden tot een betere spijsvertering, een glanzender vacht en een sterker immuunsysteem.

Een onderzoek gepubliceerd in het *Journal of Animal Science* wees uit dat honden die een dieet kregen van hoogwaardig, vers vlees minder last hadden van spijsverteringsproblemen en een betere algehele gezondheid vertoonden dan honden die voer kregen van lagere kwaliteit.

Manier waarop de dieren gehouden worden

Naast dierenwelzijnsproblemen bij de dieren die worden gebruikt voor het voedsel van onze huisdieren, heeft voedsel dat afkomstig is van dieren die goed worden behandeld en buiten leven ook voordelen voor jouw maatje. 

Een dier dat veel stress heeft, voedsel van slechte kwaliteit krijgt en geen frisse lucht krijgt, zal geen melk/vlees/eieren van goede kwaliteit produceren. 

Zo bevatten eieren van kippen die buiten lopen meer vitamine D dan eieren van kippen die nooit buiten komen.  Vlees van koeien bevat meer gezonde vetten, vooral CLA, wanneer de dieren in de wei worden gehouden, gras eten en zich vrij kunnen bewegen.

Minder contaminanten

Pesticiden, herbiciden of andere landbouwchemicaliën die op niet-biologische gewassen worden gebruikt, zullen residuen daarvan in het voedsel veroorzaken. Deze gifstoffen hebben een negatief effect op de gezondheid van onze huisdieren. Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen worden vaak zodanig aangepast dat ze bestand zijn tegen blootstelling aan herbiciden of pesticiden, waardoor het proces voor de boer gemakkelijker wordt, maar dit zal leiden tot meer gebruik van deze producten en hogere niveaus van residuen in het voedsel.

Biologische groenten en fruit bevatten meer fytonutrienten 

Wanneer planten onder stress staan, produceren ze chemicaliën om zichzelf te verdedigen. Bij gebrek aan synthetische pesticiden en meststoffen stimuleert de biologische landbouw deze endogene afweermechanismen van planten en resulteert daarom in hogere niveaus van veel fytonutriënten. Deze fytonutriënten zijn zeer gunstig voor de gezondheid van onze huisdieren. Ze hebben therapeutische eigenschappen zoals antioxiderende, anticarcinogeen, antimicrobieel, ontstekingsremmend enzovoort.

Transparantie en Traceerbaarheid

Wanneer de herkomst van de ingrediënten duidelijk wordt vermeld, geeft dit vertrouwen aan de consument. Transparantie maakt het mogelijk om de traceerbaarheid van voedsel te controleren, wat belangrijk is bij het voorkomen van voedsel gerelateerde gezondheidsproblemen. Een fabrikant die aangeeft dat het vlees afkomstig is van grasgevoerde runderen uit Argentinië of Nieuw-Zeeland biedt meer zekerheid dan een vaag label zoals “vleesbijproducten”.

Beter voor onze planeet 

De herkomst van ingrediënten kan ook een impact hebben op het milieu. Voedingsmiddelen geproduceerd met duurzame landbouwmethoden hebben een kleinere ecologische voetafdruk. Dit betekent dat je niet alleen je huisdier helpt, maar ook bijdraagt aan het behoud van onze planeet.

Kies bijvoorbeeld voor merken die vis gebruiken die duurzaam is gevangen en gecertificeerd door organisaties zoals de Marine Stewardship Council (MSC). Dit helpt overbevissing tegen te gaan en beschermt het mariene milieu.

Conclusie

De herkomst van de ingrediënten in de voeding van je hond of kat is van groot belang. Het kiezen van producten met hoogwaardige, transparante en duurzame ingrediënten kan niet alleen de gezondheid en het welzijn van je huisdier verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Als verantwoordelijke huisdierbezitter is het de moeite waard om de herkomst van de ingrediënten te controleren en te kiezen voor voedingen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Enkele Tips voor het Kiezen van de Juiste Voeding:

– Lees de etiketten

– Kies waar mogelijk voor biologische en duurzame opties

– Onderzoek de merken, kies merken die transparantie hoog in het vaandel hebben staan en duurzaam produceren.

Door bewust te kiezen voor voeding met ingrediënten van verantwoorde herkomst, geef je je geliefde huisdier de beste kans op een gezond en gelukkig leven. En als bonus help je ook nog eens om onze planeet gezond te houden! 

Heb jij opmerkingen of vragen? Of wil jij hulp bij de voeding van jouw hond of kat? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs