Groenten en fruit voor honden en katten

Waarom het goed is om jouw hond of kat beetjes groenten en fruit te geven en hoe je dat dan doet. 

“Variety’s the very spice of life, that gives it all its flavor.”
— William Cowper

Of je jouw maatje nou brok, rauw of gekookt geeft het toevoegen van kleine beetjes groenten en fruit is hartstikke gezond. Ieder voedingsmiddel bevat andere voedingsstoffen en door veel te variëren krijgt jouw maatje allerlei verschillende goede voedingsstoffen binnen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor hun welzijn en worden ze er gelukkiger van. Wie houdt er nou niet van een beetje variatie? 

Dit idee is uiteraard niet nieuw, maar recente studies ondersteunen steeds meer de positieve effecten die bepaalde groenten en fruit kunnen hebben op de gezondheid van onze huisdieren.

In dit blog leg ik uit waarom het goed is om jouw hond of kat groenten en fruit te geven, leg ik uit hoeveel groenten en fruit je mag geven en welke soorten je wel en niet mag geven.

Voordelen van Groenten en Fruit voor Honden en Katten

Een aantal van de voordelen van groenten en fruit zijn: 

  • Natuurlijke Nutriënten

Groenten en fruit zijn rijk aan natuurlijke vitaminen, mineralen, fytonutrienten en antioxidanten. Deze nutriënten kunnen helpen het immuunsysteem te versterken, ontstekingen te verminderen, de cognitieve functie te ondersteunen en chronische ziekten zoals kanker helpen voorkomen. 

Zo zorgde het regelmatig (minimaal 3x per week) toevoegen van verse groenten aan het eten van Schotse terriërs voor een kleinere kans op een veelvoorkomend type kanker bij dit ras. (Raghavan et al 2005).

  • Gewichtsbeheersing

Groenten en fruit bevatten relatief weinig calorieën en zijn daarom heel erg geschikt voor dieren die om hun gewicht moeten denken. Het toevoegen van groenten en fruit kan jouw maatje een voller gevoel geven waardoor ze minder hongerig is. Ze zijn ook een goed alternatief voor de wat minder gezonde calorierijke snacks. Veel dieren vinden een blauwe bes of een stukje komkommer net zo lekker als een andere snack! 

  • Verbeterde spijsvertering

Groeten en fruit bevatten veel vezels, deze kunnen onder andere helpen bij het reguleren van de spijsvertering. 

  • Vanuit de traditionele Chinese geneeskunst gezien hebben groenten en fruit specifieke functies die het lichaam kunnen ondersteunen. Zo kunnen donkergroene bladgroenten en rode bieten helpen bij een bloedtekort, kan zwart sesamzaad de nieren ondersteunen en zijn zoete aardappelen en pompoen ondersteunend voor het aarde element. Zo kan je groenten en fruit aanpassen aan wat jouw maatje het meest nodig heeft. 

Hoeveel Groenten en Fruit Mogen Honden en Katten Eten?

Hoewel groenten en fruit veel voordelen bieden, is het belangrijk om ze met mate te geven. 

Als algemene regel geldt dat snacks, inclusief groenten en fruit, niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname van jouw hond/kat mogen uitmaken. 

Dat klinkt heel leuk maar hoeveel is dat dan? Hoeveel calorieën een hond of kat per dag nodig heeft hangt af van meerdere factoren waaronder het lichaamsgewicht, wel of niet gecastreerd, de omgevingstemperatuur, hoeveelheid beweging etc. 

Onderstaande tabel geeft een grove algemene richtlijn voor de hoeveelheid groenten en fruit die je dagelijks als extra/snacks mag geven aan de hand van het gewicht van jouw hond of kat. Deze hoeveelheden zijn een algemene richtlijn, de daadwerkelijke behoefte kan uiteraard variëren. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts-nutritionist. 

Honden: 

LichaamsgewichtGram Groenten/Fruit per dag 
210-20
520-40
725-50
1035-70
1545-95
2060-120
2575-140
3080-160
3590-200
40100-200

Katten: 

LichaamsgewichtGram Groenten/Fruit per dag 
17-10
210-20
315-30
416-30
518-35
620-40

Welke Groeten en Fruit mogen honden en katten hebben? 

Het is belangrijk om te weten welke soorten veilig zijn, aangezien sommige groenten en fruit giftig kunnen zijn voor honden en katten. Dat gezegd hebbende kunnen honden en katten veel meer soorten groenten en fruit eten dan de meeste mensen denken. 

Geef alles altijd zonder pit. 

Vermijd in ieder geval: druiven, rozijnen, uien, bieslook en prei.  Van avocado is de schil en de pit giftig, wees daar dus ook heel voorzichtig mee. 

Je kan hier een lijst vinden met opties die je veilig kan geven: 

Wees creatief en ga op onderzoek uit! 

Ga eens uitzoeken wat jouw maatje het lekkerst vindt. Welke soorten vindt hij/zij het lekkerst, hele stukjes groenten/fruit of misschien wel gepureerd of in een smoothie. Warm of liever koud? 

Je kan natuurlijk ook creatief aan de gang gaan en allerlei lekkere snacks creëren. Op mijn site zijn diverse recepten te vinden. 

Wees creatief en eat the rainbow! 

Heb je opmerkingen of vragen? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs