manieren om huisdieren te herdenken

Wanneer alleen herinneringen over blijven. Hartverwarmende Opties om deze te bewaren. 

“I loved you your whole life, I’ll miss you for the rest of mine.”  – Unknown 

Het moeilijkste onderdeel van het hebben van een huisdier is het moment waarop je afscheid moet nemen. Hoe graag ik het ook zou willen, de tijd kunnen we niet stilzetten. 

Als dierenarts krijg ik hier dagelijks mee te maken. Omdat ik regelmatig de vraag krijg of ik ideeën heb of mensen weet die wat moois kunnen maken als herinnering aan een geliefd maatje wil ik de opties in dit blog met jullie delen. 

Ik hoop dat ze je steun geven wanneer je dat nodig hebt. 

Ideeën om zelf te maken 

Fotoboek of Collage

Een van de mooiste manieren om je geliefde huisdier te herinneren, is door een fotoboek of collage te maken. Verzamel je favoriete foto’s van de speciale momenten die jullie samen hebben gedeeld. Je kunt dit boekje aanvullen met kleine verhalen of anekdotes die je aan hen herinneren. Deze persoonlijke verzameling kan je troost bieden en je laten glimlachen, zelfs op moeilijke dagen.

Gedenkkaars

Een gedenkkaars kan een prachtig symbool van hun licht en liefde zijn. Je kunt de kaars aansteken op speciale gelegenheden, zoals hun geboortedag of de dag dat ze zijn overleden. Elke keer dat je de kaars aansteekt, kun je even stil staan bij de mooie herinneringen die jullie samen hebben gedeeld.

Herinneringsboom of -plant

Het planten van een boom of een mooie plant ter nagedachtenis aan je huisdier kan een blijvend en groeiend eerbetoon zijn. Elke keer dat je de boom of plant verzorgt, kun je terugdenken aan de vreugde die je huisdier in je leven heeft gebracht. Een levend monument in je tuin of een potplant binnen kan je helpen de herinneringen levend te houden. Je kan de plant ook laten groeien op de as van jouw huisdier. 

Poot/Neus afdruk

Er zijn allerlei mogelijkheden om een poot of neus afdruk van jouw maatje te maken om te bewaren. Je kan een afdruk maken met stempelinkt of in klei bijvoorbeeld. 

Persoonlijk Dagboek

Een dagboek waarin je je gevoelens en herinneringen opschrijft, kan een therapeutische manier zijn om je verlies te verwerken. Je kunt verhalen, grappige momenten en zelfs dromen waarin je huisdier voorkomt vastleggen. Dit dagboek kan een waardevolle bron van troost zijn en je helpen de band die jullie hadden te koesteren.

Ideeën die je kan laten maken door anderen: 

Gedenksieraad

Een gedenksieraad, zoals een ketting of armband, kan een mooie manier zijn om je huisdier dicht bij je hart te houden. Veel sieradenmakers bieden de mogelijkheid om een kleine hoeveelheid as of een lok haar in een medaillon te bewaren. Ook zijn er mogelijkheden om een foto in een sieraad te verwerken. Op deze manier draag je altijd een stukje van je trouwe vriend bij je.

Gepersonaliseerde Kunst

Laat een kunstwerk maken van je huisdier, zoals een schilderij, tekening of digitale illustratie. Veel kunstenaars bieden de mogelijkheid om een portret te maken op basis van foto’s. Een prachtig kunstwerk van je hond of kat kan een ereplaats in je huis krijgen en een visuele herinnering zijn aan hun liefde en loyaliteit.

Een urn

De as bewaren in een bijzonder/mooie urn kan een mooie manier zijn om jouw maatje te herinneren. Veel huisdiercrematoria hebben een selectie aan urnen waaruit je kan kiezen. De 50-50 shop (https://www.5050shopsdb.nl) maakt bijzondere urnen van gerecyclede materialen.  Sandra en Noesja maken stenen urnen voor huisdieren (www.stenenurnenvoorhuisdieren.nl). https://huisdier-urnen.nl maken allerlei bijzondere urnen voor huisdieren. 

Gedenkbeeldje 

Je kan een tekst op een glazen beeldje laten zetten, een miniatuur van jouw huisdier laten maken etc. 

Knuffels en miniaturen 

Er zijn bedrijven die van een foto een knuffel maken van jouw maatje, zoals https://cuddleclones.com.

https://www.minipiece.nl maakt miniaturen van huisdieren vanaf een foto. 

Marjolein van @miss_you_to_the_moon maakt verschillende mooie items om huisdieren te herinneren. 

Boeken over het verliezen van een huisdier 

Het kan helpen om boeken te lezen over het verliezen van een huisdier. Verhalen van anderen kunnen troost, herkenning en steun geven. Boeken over het verliezen van een huisdier: 

  • Het is stil in huis – Henk Lommers
  • Afscheid van je huisdier – Gary Kowalski 
  • Dan neem je toch gewoon een nieuwe – Antoinnette Scheulderman
  • A tribute to my beloved animal – Dr. Katie Lawlor 
  • Zielepijn, als afscheid nemen van een geliefd dier pijn doet – Chantal Greeve 
  • Vaarwel geliefde hond – Elli Radinger 

Ik hoop dat dit helpt voor mensen die dit nodig hebben. Vergeet niet om jouw verdriet met andere te delen en om steun te zoeken. Het delen van herinneringen kan helpen om het verdriet te verwerken en om de herinneringen levend te houden. Het kan ook helpen om te praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. 

Weet jij nog andere manieren om een geliefd huisdier te herinneren? Laat het mij weten dan voeg ik het toe aan de opties! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs