WAT DE TONG ONS ALLEMAAL KAN VERTELLEN……..

An investment in knowledge pays the best interest. 
— Benjamin Franklin

Kan je aan de tong zien of jou dier gezond is of niet? Volgens de traditionele Chinese geneeskunst wel!

De tong kan ons namelijk heel veel informatie geven over de gezondheid van jouw dier. Je kan echter nooit een diagnose stellen aan de tong alleen. Je moet de informatie die je van de tong krijgt altijd combineren met de informatie uit de anamnese en de rest van het onderzoek.

Mocht je, naar aanleiding van dit artikel, het idee hebben afwijkingen te zien aan de tong van jouw huisdier, neem dan contact op met mij of met een dierenarts-acupuncturist bij jou in de buurt.

Je kan de tong het beste beoordelen als het dier deze uit zichzelf naar buiten steekt.

Een normale tong is roze tot bleek-rood van kleur, is soepel, heeft geen barsten en trilt niet als het wordt uitgestoken. De normale tong is niet te dik en niet te dun, heeft geen zweren en is licht vochtig.

DE KLEUR

Een normale tong is mooi roze van kleur. De kleur kan wat wisselen afhankelijk van de activiteit van jouw dier (na een flink stuk rennen zal de tong uiteraard wat roder zijn) en het seizoen.

Een te bleke tong kan duiden op een te kort aan energie of bloed. Een te rode tong betekent dat er te veel hitte in het lichaam aanwezig is. Dit kan komen door een te veel aan yang of door een te kort aan yin.

Een paarsige kleur wordt geassocieerd met een blokkade van energie ergens in het lichaam.

Deze tong heeft een paarse kleur op het middelste en achterste gedeelte.

DE TONG ALS KAART VAN HET LICHAAM

In de traditionele Chinese geneeskunst correleren delen van de tong met de organen van de vijf elementen. Het puntje van de tong representeert het hart, vlak achter het hartgebied vind je de longen, aan de zijkant de lever, midden op de tong de milt en helemaal achter op de tong de nieren.

Het is dus van belang waar op de tong een afwijking voorkomt. Zo hangt bijvoorbeeld roodheid van de zijkant van de tong samen met hitte in de lever.

DE VORM

Er kunnen verschillen zijn in de vorm van de tong zelf, de dikte van de tong, de soepelheid van de tong en er kunnen barsten in de tong voorkomen.

Een gezwollen tong kan duiden op een tekort aan (yang) energie of te veel hitte in het lichaam. Veel kleine barstjes in het midden van de tong hangen samen met een energie tekort van de milt. Zichtbare inkepingen van de tanden aan de zijkant van de tong worden ook veroorzaakt door een energie tekort van de Milt. Een barst in het midden die helemaal tot aan het tipje van de tong loopt hangt samen met een verandering in de energie van het hart.

Trillen van de tong duidt op wat men in de traditionele Chinese geneeskunst wind noemt. Wind kan ontstaan door een tekort aan energie of door hitte van met name de leverenergie.

Zweren op de tong ontstaan meestal door hitte die weer veroorzaakt wordt door een onderliggend nier yin tekort.

Op deze tong zijn de inkepingen van de tanden zichtbaar aan de randen van de tong.

BESLAG

Het beslag is een dun laagje dat op de tong ligt. Bij mensen is dit laagje vaak duidelijk te zien, bij onze huisdieren is het niet altijd goed te zien. Het normale beslag is heel dun, wittig van kleur en vochtig.

Een andere kleur, vochtigheid of dikte van het beslag kan duiden op bepaalde processen in het lichaam.

NOG TWEE VOORBEELDEN

Deze hond heeft inkepingen in de tong op de plek van de longen (de groene cirkel) en zweren in het gebied van de milt/maag (de rode pijlen). Daarnaast heeft de tong heel veel kleine barstjes en is het ook wat bleek.
Deze hond heeft een wat bleke, gezwollen tong met kleine barstjes.
Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs